Sverige
26 mars 2018 17:06
Ridsportplus

Anna Hassö: ”Någonstans måste det vända”

TrendbrottHur mår hästar egentligen, och hur kommer det att bli i framtiden? - så börjar Anna Hassö sin krönika som lades ut på Ridsports webbsida förra veckan. Krönikan har uppmärksammats stort, och här berättar Anna varför hon tror att hennes till synes självklara ord betytt så mycket för så många.

Anna Hassö: ”Någonstans måste det vända”
Anna hoppas att hennes uppmärksammade krönika kan skapa ett trendbrott (arkivbild). Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

krönikan skriver Anna att hon är lite chockad och orolig över dagens hästars mående – att många hästar i landet knappt får vara ute och när de väl får det så placeras de ofta ensamma i små rutor. Hästarna får röra sig fritt för lite, blir behandlade för mycket och för tillskott i onödan. Krönikan har blivit mycket uppmärksammad och är en av Ridsports mest lästa artiklar den senaste månaden. Den är delad närmare 500 gånger och kommentarsfältet är fyllt av inlägg som ”håller med” och ”det bästa jag läst på länge”.

Ridsport ringde upp Anna för att kolla varför hon själv tror att denna text har fått så stor spridning och blivit så uppskattad.
– Det är av folk som tycker det är viktigt med sund hästhållning och som brinner för det, tror Anna själv.
– Dessa hästägare kan ha svårt att stå upp för sina åsikter i den trend som råder idag, man går helt enkelt inte in och tar den diskussionen.
Nu när Anna gått in och givit sin röst i frågan hoppas hon att det kan bli ett trendbrott.

I dag tycker Anna att det verkar som det för många ryttare är viktigast att ha det finputsat.
– Man har skapat en ny liten tävlingsvärld där det ska se tjusigt ut, men det är ju så mycket mer som avgör som det är bra än bara ytan, säger Anna, och att trenden att hålla hästar på stall sprider sig från proffsryttarna till amatörer.
– De som växer upp nu ser hur man håller hästar inne, och om de ser att det är normalt att ha det så, så gör de också så.

Grundorsaken till varför hästar hålls så mycket på stall tror Anna är att man är rädd för skaderisken när hästarna är ute, men också bekvämlighet. Stallet har blivit en förvaringsplats där hästen finns tills man ska rida, och de ska helst inte vara smutsiga.
– Man skapar en kontrollerad miljö där man förmänskligar hästen och där arbetstiderna styr rutinerna.
– Men när hästar inte få gå ihop med andra hästar ute så missar man massor med friskvård, hästar som går i flock gör små microrörelser hela tiden – och det behöver inte vara stora flockar, poängterar Anna.
– Många som har problem i sin ridning skulle kunna lösa dessa genom att ha hästarna ute med andra hästar.

Anna är glad över att det blivit en debatt i frågan. Hon hoppas att folk vaknar upp och ser att dagens traditionella hästhållning inte är ett normalt sätt att hålla hästar.
– Någonstans måste det vända, och kunskapen finns egentligen redan men folk vill inte ta det ansvaret. Den trenden kan inte hålla i längre.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden