Distansritt
29 augusti 2021 07:30
Ridsportplus

Anna Remmare och Ella Lindblom svenska mästare i distansritt

SM i distansrittUnder lördagen fick Sverige två nya mästare i distansritt. Anna Remmare och Ella Lindblom heter ryttarna som var först över mållinjen.

Anna Remmare och Ella Lindblom svenska mästare i distansritt
Anastasia de Vere och Ella Lindblom på morgonen några timmar efter SM-guldet i distansritt. Foto: Joline Lindblom

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Anastasia de Vere och Ella Lindblom tog hand om seniorernas SM-guld på 160 km, och Anna Remmare fullbordade SM-samlingen på YRSM 120 km tillsammans med UA Divanni, när SM-dagen avgjordes i Kristinehamn på lördagen.

Ett svenskt mästerskap borde alltid ha högsta status i svensk ridsport. I årets SM-klasser i distansritt var det åter små startfält med fyra seniorer och fyra young rider (YR), och i de tre internationella kringklasserna för både senior och YR var det bara tre eller sex anmälda.

Svenskt mästerskap i distansritt hade under åren 2015 till 2019 mellan 15 och 6 starter i seniorklassen. Små startfält blir extra tufft för arrangören, Föreningen Värmlands Distansryttare, med alla dyrare och extra kostnader som en internationell FEI-tävling kräver, trots att startavgiften för SM var 4.000 kronor och noll kronor i total prissumma.

Coronapandemin påverkade

Det fanns givetvis flera orsaker och faktorer som påverkade att statusen i år var låg när flera elitekipage saknades. Coronapandemin medförde att både YRVM och EM blev flyttade till Holland nio dagar efter SM, och där försvann några möjliga SM-ekipage. Smittläget i Sverige har bidragit till ett visst tapp som nog också kan stavas ”inställda tävlingar och tappade sugar”. Risken med små startfält är högre när det gäller att man inte kan dela ut alla SM-medaljer och detta sänker i så fall SM-statusen påtagligt.

För att få starta i både YRSM och senior-SM måste både ryttaren och hästen vara internationellt FEI-kvalad enligt vissa regler och tidsfönster. Pandemin har gjort det betydigt svårare att kunna kvala i internationell distansritt 2020 och i år. I Sverige saknas alltså både nationella elitekipage och kvalade och möjliga landslagsekipage i både spetsgruppen och utmanargruppen.

Förutsättningarna för årets SM-klasser i distansritt var, att för seniorerna i CEI*** 160 km så skulle en trio från SM 2020, Jessica Holmberg, Ella Lindblom och Helena Wass, i år med hästarna Queen of Gothica, Anatasia de Vere och MM Zcapa, göra upp om medaljerna tillsammans med Anette Falk/Min Pontijack som hade hemmabana. De fyra hade tufft motstånd i klassen av norska toppekipaget Luna/Tonje Danielson som ofta tävlar i Sverige, kan banan som en hemmabana, och vunnit CEI** 120 km där 2016.

I YRSM CEI** 120 km var det också en ryttartrio från YRSM 2020 men med nya hästar. Marron Saint Croix/Ebba Bota, UA Divanni/Anna Remmare och Ziggy Stardust/Joline Lindblom. My Gucci/Emma Schuber gjorde YRSM-debut.

Fyra veterinärkontroller och en slutbesiktning

Det var Luna och Tonje som med tempot 14,65 km/tim tog ett klart kommando med över 8 minuter till vetgate 1 efter 34 km på grusvägarna och skogsstigarna i närområdet runt det nedlagda regementet A9 i Kristinehamn. Banorna är välkända och tre SM och ett nordiskt mästerskap har avgjorts där genom åren.

Den svenska SM-kvartetten på CEI*** 160 km följdes åt med ett tempo runt 13,8 km/tim, men blev tyvärr en trio. MM Zcapa/Helena Wass var först in till ankomst i vetgate 1 men stoppades av veterinärerna från Polen och Tyskland för gait som betyder en rörelsestörning.

Den obligatoriska vilan efter veterinärernas besiktning var 40 minuter i alla vetgates. Den så kallade intiden, alltså tiden mellan ankomst till vetgate och när ryttaren väljer att gå in till veterinärbesiktning och måste klara pulsvärdet på högst 64 slag/minut, är viktig eftersom klockan stoppas vid intiden. I internationell distansritt har hästen 15 minuter på sig att passera linjen in till intid för att inte bli utesluten. De bästa klarar det på 1,5 till 3 minuter.

I vetgate 2 efter 70 km behåller Luna och Tonje sin ledning i klassen och hon tävlade utan groom eller medhjälpare. Queen of Gothica ”Räserspättan” och Jessica Holmberg hade en intid på 2,01 minut och 56 i puls, ledde fortfarande SM, och ökade tempot lite till 14,84 km/tim. Ankomsttiden för hela svensktrion skiljde bara 10 sekunder, men Anastasia de Vere behövde över 7,5 minuter innan Ella gick in till puls och klarade sig precis på pulsgränsen 64 slag. De gav därmed bort nästan 6 minuters försprång till Räserspättan, som var nästan en minut före Luna i vetgate 3 efter 110 km. Luna och Tonje Danielsson, Norge, vinner sedan klassen på 11.44,20 tim/13,63 km/tim.

Till vetgate 4 tog Räserspättan en knapp ledning före Luna. Under förra årets SM blev Räserspättan utesluten i vetgate 4 och i år blev det da capo. Det var en svårupptäckt vass sten som kilat sig fast mellan skon och strålen i hoven men hittades för sent. Min Pontijack hade visat lång tid (upp till 9 minuter) för att klara pulsgränsen och det är oftast en varning. Han blir utesluten för både metaboliskt och gait, och det blir bara ett SM-ekipage kvar i klassen.

Ella Lindblom är en rutinerad distansrittsveteran som har över 8.000 genomförda tävlingskilometer och har två SM-brons från 2010 och 2011. Ellas enda uppgift blev att lotsa Anastasia de Vere, som hon bara tävlat en gång och hittade i Frankrike där stoet gått 120 km, till en godkänd slutbesiktning och ett SM-guld. Hon löste det med att sänka farten från runt 14 km/tim under loppet till 9,9 km/tim på sista sträckans 20 km.

Efter att med bara kort obligatorisk vila mellan sträckorna ha suttit i sadeln sedan starten 05.00, kunde hon klockan 20.36 och med under en timme kvar för att klara maxtiden, gå in till slutbesiktning och fick tummen upp av domare och veterinärer.

– SM-banan var klart längre än 160 km, men Anastasia var stark och gjorde det mesta rätt. Jag kände att det skulle gå vägen under sista 20 kilometerna, och nu blir det lite vintervila. Så nu har jag en ny bra elithäst på G, men vi ska putsa med mycket markarbete så att hon blir lydigare och smidigare, säger Ella Lindblom som sedan 1996 driver en bred hästverksamhet i Flen och kanske satsar mot landslaget nästa år med sin fransyska.

Slutbesiktningar i distansritt alltid en rysare

SM för Young Rider CEI** 120 km hade samma banor men färre sträckor än seniorerna. Fyra i stället för fem. De båda tjugoåriga landslagsryttarna Ebba Bota/Marron Saint Croix och Anna Remmare/UA Divanni följs åt till vetgate 2 efter 70 km på 13,9 km/tim. Tonåringarna Emma Schuber/My Gucci och Joline Lindblom/Ziggy Stardust tar det lugnare 40 minuter bakom, men Ziggy stoppas av veterinärerna för gait.

Efter 100 km är det tre som ska göra upp om medaljerna. Anna och Divanni tar ledningen med några sekunder före Ebba och Marron, medan Emma och Gucci är 44 minuter bakom. Det lutar åt guldspurt mellan Anna och Ebba. Så blir det inte. Marron blir utesluten för gait i slutbesiktningen. Anna Remmare får en komplett samling medaljer på YRSM när UA Divanni hjälper henne att lägga till ett YRSM-guld till silvret från 2019, och bronset från 2016. Segertiden blev 8.54,03 tim/13,48 km/tim. My Gucci och Emma Schuber rider hem ett YRSM-silver i debuten på 120 km. För andra året i rad kan bronsmedaljen i YRSM inte delas ut.

Internationella kvalklasser

Årets SM i distansritt var den enda internationella distansritten i Sverige. Därför fanns det tre möjligheter att kvala och klättra uppför stegen mot högsta internationella klass som är trestjärnig 160 km. Dessutom en nationell klass på 80 km.

I CEI** 120 km var det 6 startande. Svenska mästarna 2019 Hadari/Kjell Westerback vann säkert efter ledning från start till mål. Vinnartiden blev 8.46,01 tim/13,69 km/tim. Tvåa blev 15-årige Willy Wonka/Lena Eriksson, som ju tog lagbrons på EM 160 km 2017.

I CEI* 100 km, som är den distans där den internationella kvalstegen börjar, kom bara 3 till start. MM Zcapa och Helena Wass blev ju utesluten i andra försöket att ta en SM-medalj. Hon fick glädjas åt att hennes andra arab Wentyl du Bienn vann och kvalade till första internationella stegpinnen. Franskan, som hon kallas fast hon är uppfödd i Italien, tog andra raka segern med rutinerade lånejockeyen Caroline Franzén ombord och segertiden blev 7.23,54tim/13,52 km/tim.

CEI* 100 km för Young Rider hade 6 startande varav 5 svenska ekipage. Från Finland kom Linda Lampinen som red sin mormors arabuppfödning La Esperanza. Mormor heter Ritva Lampinen och var enda finska deltagare som genomförde VM 160 km i Stockholm 1990 med sin finska häst (hästras) Uusi-Helinä. Det finska ekipaget tog en knapp ledning på första sträckan, närmast uppvaktad av Tandoori/Ida Alm-Bergström. La Esperanza/Linda Lampinens segertid blev 8.10,59 tim/2,22 km/tim och Tandoori tog sin tredje andraplacering i år.

El Cobrah och Alexandra Norberg vann den nationella klassen över 80 km med segertiden 5.54,05 tim/13,56 km/tim.

Om bara några dagar åker landslagsryttarna Anna Remmare och Ebba Bota till YRVM 120 km i Ermelo i Holland den 6-11 september. De får sällskap av Jessica Holmberg och Sara Henriksson som ska försöka ta sig in bland de tio bästa på EM 160 km, men tyvärr sprack laget i förväg då en av de svenska EM-nominerade hästarna sålts.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden