Distansritt
19 september 2015 16:50

Annelie Eriksson sexa första dagen

King Peak ox och Annelie Eriksson ligger sexa efter första dagen i distansritten Masters Tour som går över två dagar, 100 km varje dag, i Slovakien.Annelie Eriksson sexa första dagen
Annelie Eriksson har klarat av halva tävlingen i Slovakien. (Arkivbild)

Bara en vecka efter EM var det en ny distansritt på Hippo Arena i Slovakien. Masters Energy Tour är den penningmässigt största distansritten i Europa i år med en prissumma på 105 000 eurom ungefär en miljon kronor, och 35000 euro, drygt 300 000 kronor i förstapris. Sjätte till tionde plats är värd 3 560 euro, drygt 30 000 kronor. Det är en trestjärnig internationell distansritt över två dagar med 100 km per dag.

Prispengar i europeisk distansritt både nationellt och internationellt brukar hålla sig på en betydligt lägre nivå, och inte sällan enbart ersättas av hederspriser som presentkort, bucklor och ibland sadlar och någon gång hästsläp. Slovakien har tidigare år arrangerat tävlingar med ganska stora startfält och höga prissummor, och 2013 var Bwuagadugo och Maria Hagman-Eriksson fyra på 3×80 km. Därför var det lite märkligt att bara 23 ekipage från nio nationer kom till start i år. Detta medförde dock att de två svenska ekipagen – Maratschio/Jessica Holmberg och King Peak/Annelie Eriksson – hade lite bättre chanser att nå en topplacering när färre starka ekipage inte kom till start.

Första dagen bestod av tre sträckor nästan helt utmed stranden av Donau, och en relativt flack bana. Nyblivne spanska europamästaren Jaume Punti Dachs och Querhan du Tourtel (ej EM-hästen), landsmaninnan Alejandra Izquierdo Dachs/ Qualif de Poncelet och EM-tolvan Mario Hoffman/Cashin In, Slovakien, satte upp tempot till nästan 23 km/tim till vetgate 1. King Peak var där femma tolv minuter bakom och Maratschio en bra bit bakom.

I vetgate 2 blev Maratschio utesluten för hälta och metabolik i solen. Tättrion, då kompletterad med Asshia de Fignols/Laurent Mosti, Frankrike, är alla inom två minuter. King Peak sexa på nästan samma avstånd till täten som tidigare, och 21 ekipage kvar i loppet.

Efter första dagen är det kvintetten från vetgate 2 som leder, och King Peak är knappt 15 minuter bakom. De sex första får nu cirka 17 timmars vila, och tyvärr går det inte att hitta info om det är jaktstart eller inte den andra dagen som rids på inte helt samma banor. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden