Hoppning
29 november 2019 16:34
Ridsportplus

Annika Axelsson gör världscupdebut

DebutantÅret har gått minst sagt bra för Annika Axelsson. Hon har uppfyllt målen att rida såväl Nations Cup som Falsterbo, och nu är det dags för något som Annika nästan inte kunde tro var möjligt: En start i världscupen. Annika blir enda svenska ryttare i startfältet när säsongens sjätte omgång av världscupen rids i spanska Madrid.

Annika Axelsson gör världscupdebut
I helgen gör Annika Axelsson världscupdebut tillsammans med W Diva Rosa MFS (arkivbild). Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hon är den svenska hoppryttaren som är bosatt i Belgien och har hästarna i Nederländerna. Annika Axelsson har gått en lång väg genom en rad olika nationer, men har nu funnit sitt koncept och driver ett framgångsrikt tävlingsstall med hästar som kommer allt högre upp i klasserna. I helgen gör hon världscupdebut.

Ridsport får en pratstund med Annika när hon är på väg till Madrid. Det är första gången hon tävlar i den arenan, och hon berättar att hon kollat klipp på Youtube hur banan kan vara byggd.
– Allt är helt nytt för mig, och det blir den största femstjärniga tävlingen jag ridit inomhus, förklarar Annika.
– Det blir en stor omställning där hindren kommer upp mycket snabbare, men det känns väldigt speciellt att få göra premiär i den här arenan, jag har hört att den ska vara så fin.

Det blir den största femstjärniga tävlingen jag ridit inomhus.

Eftersom tävlingarna i Friends pågår för fullt i Sverige kommer det inte finnas någon från förbundet som är på plats hos Annika i Madrid. Men hon kommer att få sällskap av sin familj.
– Mina föräldrar och min syster kommer till tävlingen, och även min tränare. Det blir skönt att ha någon jag känner med mig på plats.

Världscupen har känts långt borta

Att få starta i världscupen har varit något som Annika inte riktigt har haft som ett rimligt mål. För snart ett år sedan var det Falsterbo som hägrade, därefter blev målet nationshoppningar och det har det också blivit under året.
– Det här året har varit fantastiskt, men att få rida världscupen har känts väldigt långt borta.
– Det finns så få platser, så det kändes helt fantastiskt när Henrik Ankarcrona ringde och frågade mig för några veckor sedan.

Att sätta upp högre mål har tidigare varit svårt för Annika. Med framförallt unghästar i stallet kan mycket ändras och de största tävlingarna är oftast utom räckhåll.
– Men nu när jag har Diva och Cooper har jag kunnat satsa mer och sätta större mål.

Annikadiva
Tävlingarna i Madrid blir de största inomhustävlingarna som Annika Axelsson ridit vid. Foto: Privat

Målet är att komma till omhoppning

W Diva Rosa MFS (BHHS sto f-08 e Wallenberg-Emilion) har Annika säkrad i minst ett år till, och den 9-åriga Cooper I Z (ZANG hingst f-10 e Chellano Z-Calvaro Z) är på väg upp i klasserna. Tanken är att Diva ska starta i fredagens stora klass och i söndagens världscupklass, medan Cooper får gå de andra klasserna. Målet är att rida felfritt och att ta sig till omhoppning i världscupklassen.
– Jag vet att det är små marginaler, så visst blir jag nöjd om allt fungerar och vi får en bra runda ändå.
– Men jag hade inte åkt om jag inte kände att jag kan sätta en nolla, så det är så klart det som är målet och jag kommer att göra mitt bästa för det.

Jag hade inte åkt om jag inte kände att jag kan sätta en nolla.

Efter världscuppremiären i Madrid blir det ytterligare minst en världscupstart för Annika – hon är uttagen till att rida även i La Coruña som är nästa omgång av serien.
– Hästarna stannar i Spanien tillsammans med min hästskötare, men jag reser hem mellan tävlingarna.
– I La Coruña kanske Cooper får gå fredagens stora klass och sedan rider jag Diva i världscupen, vi får se, säger Annika, som är försiktig med den unga Cooper men samtidigt är hon väldigt glad över att ha två hästar hon kan starta med.
– Det är viktigt att ha mer än en bra häst på den här nivån.

Fakta

Fakta: Annika Axelsson

Ålder: 36 år

Familj: Mamma, pappa samt syster med man och tre barn.

Bostadsort: Maaseik, Belgien

Kommer från: Vinslöv

Sysselsättning: Egen företagare med tävlings/försäljningsstall i Holland.

Tidigare sysselsättning: Beridare hos Royne Zetterman, Absolute Horses (Schou), bosatt i Dubai, Tyskland, Danmark etc.

Hästar just nu: Annika har cirka 20 hästar i träning/tävling – de flesta av dem är till salu. W Diva Rosa MFS (BHHS sto f-08 e Wallenberg-Emilion) är Annikas främsta häst för tillfället. Men hon har även Quinlouette (OS sto f-07 e Quintender-Balou du Rouet), La Belle Dame Z (ZANG sto f-11 e Levisto Z-Grannus), Levisto Alpha Z (ZANG hingst f-09 e Leandro-Carolus I, klon av Levisto Z), Cleo Z (ZANG hingst f-12 e Clintissimo Z-Lord Z) samt många unghästar som tävlar internationellt.

Främsta meriter: Tagit fram ett stort antal hästar från unghästar till GP-nivå. Placerad i 3* i Bonheiden och Sommersted. Ridit nationshoppning i Lissabon. Varit i final vid unghäst-VM.

Framtidsmål: Annika hoppas kunna rida nationshoppningar under sommaren. Siktar på att rida ett större mästerskap under de kommande åren.

Förebild: Det finns så många duktiga ryttare så Annika har svårt att säga enbart ett fåtal. Men några som hon beundrar ridmässigt är Lorenzo de Luca, Marlon Zanotelli, Beezie Madden och Steve Guerdat.

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden