Hoppning, Ridsport Play
29 augusti 2023 05:55

Äntligen dags – nu drar EM igång

EM i hoppningIdag smygstartar EM i hoppning med att samtliga mästerskapshästar ska veterinärbesiktigas - en nog så viktig punkt som måste bockas av, innan utmaningarna i form av hoppbanor väntar. Här hittar du allt du behöver veta för att följa det som händer i Milano.

Äntligen dags – nu drar EM igång
Hoppbanan tar form i Milano. Foto: Kim C Lundin

Ridsport finns på plats i Milano, där veckan inleddes blött – under måndagen vräkte regnet ner. Men det ser ljusare ut ju längre veckan går, och under tisdagens veterinärbesiktning väntas sol och dryga 20 grader.

För svensk del visas fem hästar, där 10-åriga Iliana – som rids av Henrik von Eckermann – är yngst. Det är ingen större spridning på åldrarna hos de fyrbenta svenska hoppen, då Markan Cosmopolit, Cicci BJN och Castres van de Begijnakker Z alla är tolv år, medan Zuccero är elva.

Bland de svenska ryttarna är det desto större glapp – mästerskapsdebutanten Wilma Hellström är 30 år i år, medan nestorn Rolf-Göran Bengtsson har passerat 60-strecket. Den tysklandsbaserade skåningen, som inte har någon pension i sikte, fick nyligen besök av SVT – här kan du se ett längre reportage (startar vid 21 minuter).

Veterinärbesiktningen startar klockan 12.00, och därefter får ekipagen chans att känna på banan under eftermiddagen. 18.00 är det dags för dragning av startordningen i lagtävlingen. Ridsport följer allt från händelsernas centrum – missa inte vårt bildspel från besiktningen som kommer under dagen.

Sveriges EM-lag

Henrik von Eckermann/Iliana
Jens Fredricson/Markan Cosmopolit
Rolf-Göran Bengtsson/Zuccero
Wilma Hellström/Cicci BJN
Petronella Andersson/Castres van de Begijnakker Z

Så går det till

Årets EM inleds med veterinärbesiktning på tisdag den 29 augusti. Onsdagen är första tävlingsdag, med en tidshoppning över 1,50-hinder. Torsdagens klass, en 1,60-hoppning, räknas som första lagomgång och fortsätter sedan med en likadan klass på fredagen, då lagmedaljerna ska fördelas.

Samtliga omgångar räknas in i den individuella tävlingen, och medan lördagen är vilodag så ställs allt på sin spets på söndagen, då en 1,60-klass väntar för de 25 bästa – nu ska en individuell Europamästare koras.

Sändningstider SVT

Onsdag 30 augusti
13.00 SVT1/Play, kval individuellt och lag.
Torsdag 31 augusti
13.00 SVT1/Play, första finalomgången lag och andra kvalomgången individuellt.
Fredag 1 september
13.30 SVT1/Play, andra finalomgången lag och tredje kvalomgången individuellt. Medaljutdelning lag.
Söndag 3 september
12.30 SVT2/Play, individuella finaler, medaljutdelning.

Start- och resultatlistor
SVT Play (sänder från och med onsdag)
FEI:s program för mästerskapet
Samtliga anmälda ekipage

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden