Avelsnyheter
28 januari 2021 11:22

Apache får högsta avelsutmärkelsen – efter sin död

PostumtI september 2019 tvingades Emmelie Scholtens och ägaren Ad Valk ta beslutet att avliva hingsten Apache, som led av fång. Hingsten var endast 14 år vid sin död, men hann lämna ett antal framgångsrika avkommor. Därför har KWPN nu gett Apache förbundet högsta avelsutmärkelse.

Apache får högsta avelsutmärkelsen – efter sin död
Emmelie Scholtens och Apache på sin näst sista tävling tillsammans - världscupfinalen i Göteborg 2019. Foto: Roland Thunholm

Det gick inte att missa att Apache var hingst – för allmänheten såg den mörka skönheten ut att vara en handfull att rida, inte minst på framridningen på tävlingar. Men enligt Emmelie Scholtens gjorde hingsten alltid sitt bästa innanför dressyrstaketen.

Ekipaget tog sig till VM i Tryon 2018, och red världscupfinalen i Göteborg 2019 – en tävling som visade sig bli deras näst sista tillsammans. Apache matchades inte mot OS 2020, eftersom hingsten inte gillade att flyga, men i en intervju med Ridsport 2019 berättade Scholtens att Apaches karriär på högsta nivå bara hade börjat.

Nu blev det ingen fortsättning, då hingsten drabbades av fång under sommaren 2019. Trots behandling blev han inte bra, och ägarna tvingades ta beslut om avlivning.

Utsågs till Keur-hingst

I början av 2019 fick Apache utmärkelsen Keur, och nu får han KWPN:s högsta utmärkelse, preferent, tack vare sina avkommor. Bland de mest framgångsrika, som nu tagit sig till internationell Grand Prix, finns bland andra Gio som rids av Charlotte Dujardin, Gaudi Vita (rids av Joyce Heuitink) och Ferrari (rids av Jeanine Nekeman). Bland de yngre förmågorna sticker sonen Jovian ut, den godkände hingsten som blev världsmästare för 5-åringar 2019.

Det finns idag totalt sex godkända söner hos KWPN efter Apache; Cum Laude, Grand Galaxy Win, Hometown, Indian Rock, Improver VDT och Intro K. Det finns även 249 döttrar till Apache registrerade i KWPN.

Utmärkelsen ”preferent” ges till hingstar vars äldsta avkommor är minst elva år gamla, och som har ett sportindex på minst 140 med en tillförlitlighet på minst 85 procent – Apache ligger på 154 i sportindex, och 95 procents tillförlitlighet.

”Jag ser mycket av Apache i hans avkommor”

I ett pressmeddelande från KWPN berättar Emmelie Scholtens att de är är glada över utmärkelsen, men att det är synd att han inte längre finns hos dem.
”Apache var en väldigt speciell häst för oss alla. Resan vi gjorde med honom var något verkligt unikt. I hans avkommor ser jag mycket av Apache, särskilt när det kommer till deras intelligens. Hans avkommor är betydligt mer intelligenta än andra hästar. Han tävlade ju Grand Prix själv och det är roligt att se att hans barn nu gör detsamma – han lever upp till förväntningarna inom aveln. Det finns även en stor arbetsvilja i avkommorna, många trodde Apache var en svår häst. Han uppförde sig som en hingst, men var alltid väldigt villig att arbeta och det har han överfört till sina avkommor” säger Scholtens i pressmeddelandet.

Utmärkelsen kommer att delas ut under KWPN:s hingstshow den 5 februari – showen kan följas kostnadsfritt på KWPN:s webb.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden