Avelsnyheter
6 november 2020 15:56

Dressyrfölen är efter unga hingstar

Hårda siffror - fölauktioner del 3Om hoppfölen bär på tunga meriter i härstamningen är det lite tvärtom i i dressyrvärlden, i alla fall på faderssidan där ungt och oprövat är trendigast. Köparna finns där ändå.

Dressyrfölen är efter unga hingstar
Le Formidable-sonen Pascoe blev en snackis när filmen kom ut på Facebook, och priset blev därefter: 105 000 euro. Han såldes på Elite Veiling Borculo-auktionen i Nederländerna i augusti.

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

Om modern hoppavel präglas av prestationstänkande med likheter till galopp- och travsport går dressyraveln åt ett annat håll. Först på 13-14:e plats bland de mest populära auktionsfäderna finns hingstar som själva presterar Grand Prix dressyr på internationell nivå.

Bland de hingstar som dominerar topplistan över dagens tävlingshästar når ingen in på listan över populära auktionsfäder. I stället är det fölet som individ som står i centrum, sett till estetik, gångarter och exteriör i kombination med de förhoppningar som väcks av valet av fadershingst.

Aveln domineras av unga hingstar

Gångartsaveln i Europa är så totalt dominerad av unga fadershingstar att det bland de mest populära bara går att hitta en handfull födda före 2010. De äldsta är 20-åringarna Totilas och Danone I, där prestationerna knappast är jämförbara; Totilas har mästerskapstitlar, Danone nationella GP-starter.

Vitalis-i-frankfurt-med-isabel-freese
Vitalis är nästan lika populär som Le Formidable. Foto: Stefan Lafrentz

Otroligt populäre Vitalis bär sin far Vivaldis flagg med den äran men tävlade själv bara upp till lilla rundan, samma sak med Fürstenball.

Mesta prestationshingstarna bland auktionsfölsfäderna är Dream Boy med mästerskapsmeriter för Nederländerna och Glock’s Toto Jr, som i år är nybliven holländsk mästare med Edward Gal.

Tyske For Romance I, som behåller sin popularitet, gick under 2019 Intermediaire II och det korta nationella GP-programmet med svenska Therese Nilshagen i sadeln.

Fakta

Dressyrföl

Imagination-e-imposantos_gr.-feldhaus
Dyrast av alla föl i Europa hittills i år bIev Imposantos-dottern Imagination ue Fürst Romancier, såld på Oldenburger Special Edition-auktion i juni för 133 750 euro, motsvarande nästan 1,4 miljoner kronor.

Med 14 dressyrföl sålda för mer än en halv miljon kronor styck sätts många tankar i rörelse hos olika intressenter.

Säsongen dyraste föl såldes på Oldenburgförbundets online-auktion i juni, stofölet Imagination efter Imposantos som gick för nära 1,4 miljoner kronor.

Sex av de 14 pristopparna är sålda på auktionerna arrangerade av Helgstrand Dressage i samarbete med Paul Schockemöhle samt Nordic International Sales med Dansk Varmblod. Några till av fölen är sålda på auktioner arrangerade av privata stuterier.

Det finns inget mönster i form av vissa fadershingstar, typ av auktionshus eller hur fölen filmas. De gemensamma framgångsfaktorer som finns bakom de här online-auktionerna är tidigt presenterade kollektioner, mycket aktivitet i sociala medier och att det tidigt skapas ”surr” på nätet med hjälp av olika sajter Europa runt.

  • I realiteten såldes nästan en femtedel av dressyrfölen för under 52 300 kronor. En stor grupp – 33 procent eller över 300  föl – såldes i intervallet från 52 300 kronor och upp till media-nen 78 500 kronor.
  • Medelpriset ligger betydligt högre än för hoppfölen, 114 000 kronor, men är starkt påverkat av höga pristoppar.
  • Totalt såldes hela 31 procent av sommarens gångartsföl för över 125 000 kronor, en nivå där affären för de flesta uppfödare bör ha gått plus.
Le-formidable-kwpn19n5732
Dressyrhästuppfödarna vill hitta nya unga fäder till sina föl. I fjol var det Le Formidable, segrare vid KWPN:s hingstpremiering, som lockade många – och han har fått flest föl med till årets auktioner. Foto: Dirk Caremans

Haft stjärnstatus sedan fölstadiet

I stället är det unga kanoner som vinner popularitetspriserna och i täten finns Le Formidable. En hingst som själv haft stjärnstatus från fölstadiet och korades till segrare vid KWPN:s hingstshow i februari 2019. De flesta uppfödarna gjorde sitt val utifrån Le Formidables insats på hingstshowen och det blev till slut 400 betäckningar under 2019.

Som köpare och säljare finns det anledning att fundera över bristen på transparens.

Le Formidable gjorde ett betydligt blekare flerdagarsprov hos KWPN i januari 2020 med ”bara” 80,5 poäng där 7,5 för skritt är nedslående. Trots det blev det 200 betäckningar i år och nu fortsätter uppfödaren Saskia Poel hans utbildning. Andra högt placerade holländska hingstar på listan över auktionsfäder, så som Jameson RS2 och Kjento, nådde upp till 90 poäng på sina motsvarande flerdagarsprov.

Faktum är att tvåan 2019 från samma hingstshow, Lennox U.S., vars moder är helsyster med Blue Hors Zack, också bara fick 79 poäng.

Elitar_viva-gold_gr.-feldhaus
Det fjärde dyraste fölet, Elitär, kommer ur 4-åringen Viva Golds första årgång och såldes till HP Horses på Oldenburger Special Edition.
Valuable
Det femte dyrast fölet är Valuable DWB hingst e Valverde u Remarkable e Sezuan.

Fakta

Viva Gold

Viva-gold-1-18-02-0223
Viva Gold (e Vivaldi-For Romance I). Foto: Kiki Beelitz

En populär hingst, som vandrat mellan Tyskland och Nederländerna, är Viva Gold. Uppfödd av tyskan Christine Arns-Krogmann och med Weihegold, Isabell Werths mästerskapssto, som mormor. Han såldes själv som föl på auktion för svindlande 1 466 700 kr till en holländsk investerare 2016.

Nu har det tyska stuteriet Westfalenhof och familjen Sudhölter köpt tillbaka honom till Tyskland.  Han har 19 avkommor och en pristopp med i underlaget till denna artikel.

Tyska hingstar i topp

Dressyraveln toppas i antal av ett flertal tyska hingstar – och en och annan med dansk ägare.

Det går att tala om en regerande dressyrtrio: Paul Schockemöhle, Joop van Uytert och Helgstrand Dressage. Visst finns det fler hingsthållare som har toppnoteringar på listan över auktionsfäder, men dominansen är stor för dessa tre giganter.

Det är fler auktioner med dressyrinriktning än hoppning som väljer att bara publicera toppnoterade fölförsäljningar. Som köpare och säljare finns det anledning att fundera över bristen på transparens.

Med över 950 resultat går det ändå att visa upp en prisbild som en indikation. Medan marknaden för hoppföl visar på en viss förutsägbar nivå, priserna för föl efter vissa fadershingstar spretar inte, är det helt tvärtom för gångartsfölen.

Dreambay-kikibeelitz
Dreambay (e Damaschino I-Fidertanz) såldes för 70 000 euro på Klosterhof-Medingens höstauktion. Foto: Kiki Beelitz

Fler och dyrare pristoppar bland dressyrfölen

De extrema pristopparna är fler och mycket dyrare än de hoppstammade pristopparna, och inte alltid självklara sett till härstamning och mödernemeriter.

Trots att det bara är två tredjedelar så många gångartsföl som hoppföl i materialet är det är lika många dressyr- som hoppföl sålda för över 314 300 kronor.

Medianpriset för dressyrföl är 78 500 kronor, utan moms eller auktionsavgifter som tillkommer. Tyska och nederländska uppfödare kan nog tycka att det  är acceptabelt av de skäl som redan nämnts, men frågan är hur många svenska uppfödare som skulle instämma.

Den gamla normen att hingstföl är dyrare än stoföl gäller fortfarande bland gångartsföl, medelpriset är nära 10 000 kronor högre för hingstfölen.

Att sälja dressyrföl på auktion är samtidigt en reell möjlighet att hamna på rätt sida prisstrecket i kraft av bättre marknadsföring, professionellt klippta och utvalda filmsekvenser och foton.

Genom åren har många hingsthållare köpt avkommor efter sin egen hingst, något som är mer frekvent på gångartssidan. Det är sällsynt med publika köpare, till och med bland de mycket publika toppnoteringarna.

Trixie
Ett av fölen som sålts till Sverige är Worres Trixie DWB hingst e Total Hope Old u Valløs Franziska e Franziskus.

Ett par är i alla fall officiella. Lone Bögh Henriksen med bolaget HP Horses köpte för  848 600 kronor Viva Gold-dottern Elitär ur en stostam hon känner väl och ville lägga till sitt avelsmaterial.

Hingstfölet Paisible efter Kjento köptes av Helgstrand Dressage för 534 300 kr på Borculos auktion.

Fakta

Dressyr i siffror

  • 1121 föl listade för auktion
  • 444 ston
  • 667 hingstar
  • 272 olika fadershingstar
  • 95 hingstar står för 74% av alla föl i auktionerna

Medel- och medianpriser dressyr

Föl sålda på onlineauktioner maj–september i Tyskland, Nederländerna, Danmark, Storbritannien och Sverige.

Siffran inom parentes är hur många föl som verkligen klubbats. En del stryks före auktionsdag, några är publicerade som osålda eller återköp och en andel tillhör auktionsfirmor som ej publicerat pris. 

Dressyr
Dressyrstatistik

* Hingst med sin första årgång, eventuellt andra årgång, själva födda 2015/16.

Medelpriset inom parentes visar medelpriset utan att det högst betalda fölet räknats in.

Morfäder med flest auktionsättlingar:

Morfar och antal auktionsavkommor

  1. De Niro, Jazz – 30
  2. Florencio I – 26
  3. Sandro Hit – 20
  4. Charmeur, Sir Donnerhall I – 19
  5. Fidertanz, Johnson, Negro – 17
  6. Vivaldi – 16
  7. Bordeaux – 15
  8. Fürst Romancier – 13
  9. Apache, Quaterback – 12
  10. Fürstenball, San Amour I, Stedinger, Uphill – 11
Dressyr-1
Dressyr

Median och medelpriser

  • Dressyr Medel 10 888 Median 7 500
  • Sto Medel 10 346
  • Hingst Medel 11 235

Fakta

Pristoppar över 50 000 euro

  • Imagination Oldbg sto e Imposantos u Elfenwald e Fürst Romancier. Till Tyskland för 133 750 euro vid Oldenburger Special Edition.
  • Pascoe KWPN hingst e Le Formidable u Edalien e Wynton. Till Nederländerna för 105 000 euro vid Elite Veiling Borculo.
  • Fürstin D’amour Oldbg sto e Fürst Romancier u San Florestin e San Amour I. Till Tyskland för 82 000 euro vid 1st Helgstrand-Schockemöhle International Online.
  • Elitaer Oldbg sto e Viva-Gold u Elfendream e De Niro. Till Danmark för 81 000 euro vid 2020 Online Elite-Fohlenauktion.
  • Valuable DWB hingst e Valverde u Remarkable e Sezuan. Till Kanada för 79 000 euro vid 3rd Helgstrand-Schockemöhle Int. Online Auction.
  • Dreambay Hann hingst e Damaschino I u Famosica e Fidertanz. Till Tyskland för 70 000 euro vid Herbstauktion Klosterhof-Medingen.
  • Nettstutteriets Fascination DWB sto e Franklin u Netstutteriets Nafea FA Ipoipo e Blue Hors Zack. Till Tyskland för 60 000 euro vid 2st Helgstrand-Schockemöhle International Online Auction.
  • Görklintgards Blackberry DWB sto e Franklin u Görklintgards Blueberry e Görklintgaards Santos. Såld för 56 000 euro vid Nordic International Sales.
  • Gammelenggards Super Liga DWB hingst e Blue Hors Livius u Gammelenggards Romina e Blue Hors Don Romantic. Såld för 54 000 euro vid Nordic International Sales.
  • Valentin Hann hingst e Vitalis u First Lady e Fürstenball. Till USA för 52 000 euro vid 3. Verdener Auktion Online Fohlen.
  • Paisible KWPN hingst e Kjento u H Novorette e Krack C. Till Helgstrand Dressage för 51 000 euro vid Elite Veiling Borculo.
  • So One Hann hingst e So Unique u Diamond Queen K e Diamond Hit. Till USA för 51 000 euro vid Verden Auction Online.
  • Take Me Forward Oldbg hingst e Totilas u Kadence e Sir Donnerhall I. Till Tyskland för 51 000 euro vid 3rd Helgstrand-Schockemöhle Int. Online Auction.
  • Jaspar DWB hingst e Janeiro Platinum u Vicanta e Dancier. Såld för 50 000 euro vid Nordic International Sales.
Expandera

Fakta

De dyraste dressyrfölen som sålt till Sverige

  • Hesselbjergs Grand Galactic Sty DWB sto e Grand Galaxy Win u Londonstyle G e Londontime. Köpare Kristina Dunér Stymne, 21 500 euro vid 2st Helgstrand-Schockemöhle International Online Auction.
  • Worres Trixie DWB hingst e Total Hope Old u Valløs Franziska e Franziskus. Köpare Kristina Dunér Stymne, 18 000 euro vid 2st Helgstrand-Schockemöhle International Online Auction.
  • Vaiana DSP sto e Valverde u Samoa e San Amour I. Såld för 17 500 euro vid 2st Helgstrand-Schockemöhle International Online Auction.
  • Funkelperle Westf sto e Franziskus u Deesse e De Niro. Såld för 15 000 euro vid 15th Westphalian Online-Auction – Foals For Dressage.
  • Logo’s Dacapo DWB hingst e Hesselhöj Donkey Boy u Logo’s Facet e Fürstenball. Såld för 12 500 euro vid Danish Warmblood Streaming Auction.
  • Trussardi Oldbg hingst e Totilas u Famagusta THd e Quaterback. Såld för 9 500 euro vid 3. Oldenburger Special Edition (Online).
  • Van Dango Westf hingst e Valverde u Donna Bella e Harmony’s Don Noblesse. Såld för 8 000 euro vid Sommer-Auktion In Münster-Handorf.
Expandera

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 18/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 77 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym