Sverige
19 september 2020 13:24
Ridsportplus

”Att en häst skickas från ställe till ställe tillhör undantagen”

Rätten att byta hästHästhandlaren Jenni Sunnanväder säljer hästar till ridskolor och sålde även den prickiga hästen som Ridsport skrivit om i artikeln "Hästar som bytesvara".
− Av mellan 300 och 400 hästaffärer i fjol var det max ett 20-tal som slutade i byten, säger hon.

”Att en häst skickas från ställe till ställe tillhör undantagen”
Ridskolor vill kunna byta häst men samtidigt är de kritiska till systemet. Jenni Sunnanväder säger att affärerna måste gå fort så att priserna kan hållas låga — annars minskar kundkretsen. Foto: Lotta Brundin Gyllensten

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Jenni Sunnanväder köper in hästar från olika håll och säljer dem sedan vidare, ofta utan att ha haft dem hemma mer än en kort tid.
− Skälet till att vi kan hålla låga priser är att affärerna går snabbt, men det betyder också att vi inte vet så mycket om hästarna vi säljer, och därför erbjuder vi bytesrätt, säger hon.

Det var Jenni Sunnanväder som sålde den prickiga hästen.
− Om den var så vild som köparen sa, hade jag självklart tagit tillbaka den och skickat den åter till den jag köpte den av.

Ridskolahastarna_12
Det finns många turer i historien kring den prickiga hästen. Foto: Sandra Nordin Johansson

Enligt Jenni finns det många turer i denna historia, och hon hävdar att hon inte gjort några fel. Bland annat skickades en annan häst upp till köparen, säger hon, som denna vägrade ta emot, och dessutom behöll köparen den prickiga hästens pass.

Hör till undantagen

Att en häst skickas från ställe till ställe utan att fungera hör till undantagen, säger Jenni Sunnanväder.
− Jag har aldrig skickat runt en häst så mycket att jag har sett det som ett problem.

Om Jenni Sunnanväder inte erbjöd bytesrätt skulle det innebära att hästarna måste vara längre tid hos henne för att ridas, så att hon kan ge mer information om dem.
− Därmed skulle de bli dyrare, och jag skulle fortfarande inte kunna garantera att de passar i verksamheten.

Säljer helst till dem hon känner

Sofie-roempke
Sofie Roempke

Hästhandlaren Sofie Roempke har ett annat upplägg på sin verksamhet.
− Jag köper sällan in en häst utan att veta vad den gjort innan, och jag säljer helst till dem jag känner. Det handlar om att lära känna sin kund, säger Sofie Roempke, som både hyr ut och säljer hästar.
− Sedan händer det att hästar kommer tillbaka, ofta för att de inte trivs. Då kan vi prova den hos en annan ridskola, gärna av annan karaktär, och går inte det heller försöker vi sälja till en privatperson, förklarar hon.

Det går inte att hitta några tvistemål i tingsrätten med hennes företag inblandat.
− Vi tar tillbaka hästar som inte fungerar. Att tvista om hästar blir dyrare i längden, säger Sofie Roempke.

Fakta

Hästvälfärd i fokus för SvRF: ”Är centralt för all verksamhet”

Annareily− Hästvälfärd och god hästhållning är central för all vår verksamhet, säger Anna Reilly Hansson, ridskolerådgivare på Svenska Ridsportförbundet.
− Det handlar om att vara noggrann från början vid hästköp och låta utbildad personal vara de som letar ridskolehästar. Den nya hästen måste också få förutsättningar att acklimatisera sig och komma in i sin nya miljö.

Förbundet har ett pågående arbete under rubriken Ridskolehästen i fokus, där en del är att lyfta goda exempel på samarbeten mellan ridskolor och uppfödare.
− Det kanske inte är så att man måste köpa häst via hästhandlare.
– Jag upplever att fler och fler privatpersoner är välvilligt inställda till att sälja till en ridskola, där hästen får god omvårdnad av utbildad personal och får gå i flock.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden