Avelsnyheter
10 januari 2019 10:29

Framsteg för populära avelshingsten sedan olyckan

BättringsvägenI början av december bröt den populära hingsten Harlem D käken. Sedan dess har det gått åt rätt håll och ägaren Sophia Skobe Rosén rider honom igen.

Framsteg för populära avelshingsten sedan olyckan
Harlem D vid bruksprovet 2017. Foto: Krister Lindh

Det var i början december som Harlem D 1354 (KWPN hingst e Vivaldi u Dorina e Donnerhall, uppf J.C.M Derikx, äg Stall Säthälla AB) bröt käken genom en olycka hemma i stallet (läs mer i tidigare artikel). Redan från början såg det ut som att Harlem D inte skulle behöva opereras då käken låg i rätt läge.

– Det verkar läka bra. Nu ska jag rida Harlem med bett i tre veckor och därefter ska han röntgas igen, säger ägare Sophia Skobe Rosén på Stall Säthälla.
– Så här långt verkar vi ha haft tur. Käken är fortfarande i rätt läge och vi märker inte av frakturerna, men det krävs förstås röntgen för att kontrollera att käken inte flyttar på sig.

Igång

Sophia berättar vidare att Harlem D verkade kunna njuta av den paus som blev efter olyckan och att han numera joggas.
– Jag har hållit igång honom på bettlöst och i tisdags red jag första gången med bett. Det är ljuvligt att rida honom igen, säger Sophia.

När Ridsport skrev om läget just efter olyckan var det ännu oklart om eventuella följder i sport och avel. På den sportsliga fronten tror Sophia, förutsatt att läkningen fortsätter fint,  att Harlem D förhoppningsvis kan vara på dressyrbanorna till våren igen. På avelsfronten kommer hingsten åter vara tillgänglig under den kommande säsongen.

Harlem D  blev premiehingst vid KWPNs hingstpremiering i Den Bosch 2015 och godkändes i SWB vid bruksprovet två år senare. Han låg på topp-10 över använda dressyrhingstar i Sverige 2018 och i sin första årgång i Sverige, föl födda förra året, har Harlem D 42 avkommor registrerade i BLUP.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden