Veterinärt
19 oktober 2023 08:50
Ridsportplus

Bandmask sprids via kvalster

ParasiterBandmasken fungerar annorlunda än blod- och spolmask. Hästarna verkar inte få någon immunitet, utan både vuxna och unghästar drabbas.

Bandmask sprids via kvalster
Hästar som har mycket bandmask får raggig hårrem och svullna ben, Foto: Bengt Ekberg/SVA

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När det gäller hästens parasiter är bandmask ett kapitel för sig. Denna maskart behöver nämligen en mellanvärd, det lilla pansarkvalstret Oribatidae, som finns i gräset. Kvalstren äter upp bandmaskäggen som kommer ut med hästens avföring, sedan smittas nästa häst genom att få i sig kvalstret via betet. 

Dessa kvalster trivs bäst i fuktigt klimat och saftigt grönt gräs. Därför förekommer nästan ingen bandmask hos häst i flera amerikanska stater som har ett torrt klimat.

– Bandmasken uppför sig annorlunda jämfört med nematoderna (blodmask, spolmask, springmask, fölmask och magmask), berättar parasitolog Martin K Nielsen. Hästen får en immunitet mot de senare, vilket betyder att de har allt färre av dem ju äldre de blir. 

– Mot bandmask verkar det dock inte bildas någon immunitet, vilket innebär att vuxna hästar har lika stor sannolikhet för att ha bandmask som unghästarna. 

För en säker bandmaskdiagnostik krävs specialanalys, ett tillägg till det vanliga standardträckprovet som gärna kan inkluderas i samband med vårens provtagning. 

De vuxna bandmaskarna lever i övergången mellan tunntarmen och blindtarmen, men ställer sällan till med så mycket bekymmer. Det kan dock vara bra att känna till att hästar som har mycket bandmask får raggig hårrem och svullna ben, tecken som uppmanar till provtagning.

Det finns flera studier kring bandmask med olika infallsvinklar. Några pekar på ett samband mellan bandmask och återkommande kolik. 

Denna artikel publicerades först i Ridsport nr 17/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden