Sport
4 februari 2019 19:00
Ridsportplus

Beslut om delägarskapet i Swede Horse dras i långbänk hos förbundet

Inget beskedFem föreningar kräver genom motioner till förbundsstämman att Svenska Ridsportförbundet ska vara konkurrensneutralt. Ridsportförbundet började utreda sitt delägarskap i Swede Horse redan för två år sedan, men vad har hänt sedan dess? Förbundets ordförande Ulf Brömster svarar.

Beslut om delägarskapet i Swede Horse dras i långbänk hos förbundet
Kopplingarna mellan Swede Horse och Svenska Ridsportförbundet är än en gång på tapeten. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Kopplingarna mellan Swede Horse och Svenska Ridsportförbundet har åter kommit i fokus genom motioner till årets förbundsstämma, vilket Ridsport rapporterade om i december. Förbundet har utrett frågan i två år, men ännu inte bestämt sig.

Fem föreningar kräver att Svenska Ridsportförbundet ska vara konkurrensneutralt och inte vara tävlingsarrangör eller avtalspart med enbart vissa arrangörer, eller vissa arenor. Det skriver de i nästan likalydande motioner till Svenska Ridsportförbundets stämma i maj.

Motionärerna skriver inte ut vilka arrangemang de syftar på, men Breeders Trophy är ett exempel eftersom SvRF äger hälften av arrangerande Swede Horse.

”Tappade lite fart”

I juni 2017 sade Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster till Ridsport att förbundet utvärderade sitt engagemang i Swede Horse.
− Vi behöver fundera på följderna av att Ridsportförbundet är utförare samtidigt som förbundet har en övergripande roll för alla tävlingar, sade Ulf Brömster då.

Så Ulf Brömster, vad har hänt sedan dess?
− Vi tappade lite fart i arbetet men tog upp detta igen under 2018. Vi ser nu över det totala samarbetet med SWB, där Swede Horse är en komponent. Men någon färdig lösning har vi ännu inte.

Vi ser nu över det totala samarbetet med SWB, där Swede Horse är en komponent.

Parallellt med det arbetet måste förbundsstyrelsen förbereda ett svar på motionen.
− Det är nog rätt uppfattat att motionärerna är ute efter ett svar angående Swede Horse, instämmer Ulf Brömster.

Inget beslut än

− Vi arbetar nu intensivt med Ridsport 2025, och en del i detta är att se över vilka samarbeten vi ska ha med andra aktörer. Vi är inte framme vid något beslut än angående Swede Horse, men det ska förhoppningsvis inte dröja alltför länge.

Ridsport, Hoppning
”Vi arbetar nu intensivt med Ridsport 2025, och en del i detta är att se över vilka samarbeten vi ska ha med andra aktörer”, säger Ulf Brömster. Arkivbild: Roland Thunholm

På Breeders i höstas blev det extra besvärligt att vara både arrangör och oberoende granskare. Överdomaren, som är Svenska Ridsportförbundets officiella representant på tävlingen, stängde av ett ekipage eftersom en 5-åring hade gått på bevallbett och inte tränsbett, som Breeders-reglerna föreskriver. Men Swede Horse styrelse valde att köra över överdomaren och ekipaget fick fortsätta.

− Det är naturligtvis viktigt att hålla isär de olika rollerna. Frågan ledde också till att disciplinnämnden tog upp ärendet, med utfallet att överdomaren hade gjort rätt. Det visar att vi har ett system som fungerar, säger Ulf Brömster.

Ridsport,
”Vi vill gärna veta hur de ska ha det”, säger Olle Kindberg. Foto: Roland Thunholm

– Ridsportförbundet bidrar inte ekonomiskt till Swede Horse, och Breeders står inte och faller om förbundet beslutar sig för att lämna Swede Horse.

Det säger Olle Kindberg, ordförande i SWB, den andra delägaren i Swede Horse.
− Vi släpper inte Breeders, eftersom det och bruksprovet är våra två stora utåtriktade evenemang, och vill inte Ridsportförbundet vara med så hanterar vi det, säger Olle Kindberg.

Men han tycker att SvRF har dragit på svaret länge nog.
− Vi vill gärna veta hur de ska ha det. Det vore bra att få ett besked.

Kort om

Swede Horse och Breeders Trophy

Swede Horse
Bolaget heter egentligen Equine Swede Horse AB och har som huvudsakliga uppdrag att arrangera tävlingen Breeders Trophy och förvalta systemet med samma namn.

Swede Horse bildades 1985 och ägs till hälften av Swedish Warmblood -Association (SWB) och till hälften av Svenska Ridsportförbundet.

Breeders Trophy
Ett system för uppfödare av svenska varmblodiga ridhästar (SWB), dit uppfödarna ansluter sina hästar som föl eller äldre. Anslutna hästar tävlar sedan om anslutningsavgifterna som en prispott när hästarna är fyra till sex år gamla, i grenarna dressyr, hoppning och fälttävlan.

Tävlingen Breeders Trophy hålls på hösten. Syftet med tävlingen är framför allt att premiera och stimulera svenska uppfödare, att marknadsföra SWB-hästar samt att fungera som en talangjakt på morgondagens elithästar.

Källa: Swede Horses hemsida.

Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 2/2019.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 111 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-