Sverige
7 maj 2019 08:50
Ridsportplus

Beslut om slopad förprövning av stall kan bli slag i luften

StallbyggeDryga böter kan bli följden för den som sätter upp en karantänbox på sin hästanläggning utan att först be om lov. Nu vill riksdagen att den obligatoriska förprövningen slopas. Men frågan är om riksdagens beslut kommer att förändra något.
− Det kan vi inte veta säkert, säger Ulrika Heie, riksdagsledamot för Centerpartiet, en av dem som vill ha minskad byråkrati för landsbygdsföretagare.

Beslut om slopad förprövning av stall kan bli slag i luften
Den som bygger om i stallet och missar förprövningen riskerar att få böta i dag. Det vill riksdagen ändra på. Foto: Ann-Sofi Hjärn

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I dag är lagstiftningen benhård. Alla nybyggnationer av stall måste genomgå en förprövning och godkännas av länsstyrelsen innan bygget kan starta. Detta gäller även vid ombyggnader, och det finns exempel på att stallägare fått böta då de byggde om för att göra boxarna större, ett krav för att uppfylla andra delar av regelverket.

Det finns också en dom som gäller en stallägare som fick böter på 12 000 kronor för att två karantänboxar byggdes, utan att förprövning var gjord. Att syftet med boxarna var att isolera nyanlända hästar eftersom kvarka florerade i området, det hade ingen betydelse.
− Det är inte rimligt att du som företagare ska bötfällas och straffas på byråkratiska grunder när du har handlat utifrån djurskyddet, säger Ulrika Heie, riksdagsledamot för C och en av dem som röstade fram riksdagens tillkännagivande om slopad förprövning i slutet av april.

Det är inte rimligt att du ska bötfällas och straffas på byråkratiska grunder när du har handlat utifrån djurskyddet

Beslutet om slopad förprövning har fått kritik från bland annat djurrättsorganisationer för att det skulle leda till ett sämre djurskydd, men Ulrika Heie ser inte någon risk för det.
− Den kritiken säger framför allt något om kritikernas inställning till dem som håller på med djur. De allra, allra flesta som har djur är beroende av att djuren ska må bra, så att de kan producera det ägaren vill.
− Byråkratin för den som driver ett landsbygdsföretag är ett problem. Den som ska bygga ett stall måste ändå säkerställa att den följer lagstiftningen, även utan en obligatorisk förprövning.

Oklar fortsättning

Riksdagen uttalade också att reglerna för hur djurstallar ska byggas är för detaljerade och att de bör ändras för att istället fokusera på djurstallarnas funktion och hur bra djuren får det där.
Men vad som händer med dessa tillkännagivanden är högst oklart, eftersom regeringen inte har någon skyldighet att rätta sig efter ett tillkännagivande från riksdagen. Det lärde vi oss den hårda vägen efter att riksdagen 2008 röstade igenom att ridsport skulle bli skattebefriad friskvård, ett beslut som inte ledde till någonting på tio år.

190507ulrike Heie Fotoriksdagen
Ulrika Heie Foto: Riksdagen

Fortsätta driva frågan

− Vi vet inte vad som händer nu, men vi får fortsätta driva frågan framåt genom interpellationsdebatter och skriftliga frågor till regeringen, säger Ulrika Heie.
− Det borde vara ganska lätt att bara ta bort kravet på obligatorisk förprövning utan att behöva skriva om hela lagtexten. Det skulle också vara ett sätt att visa att regeringen menar allvar med att byråkratin för landsbygdsföretag ska minskas, utan att man gör avkall på djurskyddet, säger Ulrika Heie.

Läs om riksdagens tillkännagivande.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden