Hoppning
13 december 2021 17:26

Besvikelse i Internationella hoppryttarklubben efter OS-besked

InternationelltNär Internationella hoppryttarklubben, IJRC, hade sin generalförsamling i samband med meetinget i Geneve lyftes återigen missnöje med det nya OS-formatet.

Besvikelse i Internationella hoppryttarklubben efter OS-besked
Rodrigo Pessoa är en av dem som är kritisk mot det nya OS-formatet. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Lina Nydahl

Ridsport har tidigare berättat att IJRC kritiserar det nya OS-formatet, och främsta argumentet är att systemet med tre ekipage i varje lag inte är bra för hästvälfärden.

Det handlar dels om att ryttare kan komma att pressa sina hästar på ett icke önskvärt sätt när allas resultat räknas, dels om att det fanns ekipage på plats i Tokyo som inte hade kapacitet att ta sig an en OS-bana. Det sistnämnda på grund av kvalificeringsreglerna

Vid föreningens generalförsamling i samband med Topp 10-finalen i Geneve i helgen kom den tidigare kritiken fram igen, liksom kritik mot Internationella Ridsportförbundet när det gäller processen som har lett fram till förändringarna, där IJCR upplever att de inte har fått vara med i processen i tillräckligt stor utsträckning.

Inget FEI-arrangemang

Marco Fuste i FEI:s hoppkommitté förklarade att OS inte är ett FEI-arrangemang utan lyder under Internationella Olympiska Kommittén, och för IOK är det viktigt att många nationer kan vara med i ett OS samt att tävlingarna är enkla att förstå för publiken. Han underströk också att det klassiska formatet med fyra ekipage och ett strykresultat finns kvar på VM, EM och i Nations Cup.

I debatten lyftes då att det som skiljer ridsport åt från andra sporter är att djur finns med, och att deras välfärd måste sättas i främsta rummet.

Mötet ville också se förändringar när det gäller kval till femstjärniga GP-hoppningar och bakskydd.

 

I samband med mötet avgick svenska hoppryttaren Peder Fredricson från styrelsen som består av Pedro Veniss, Emilio Bicocchi, Eleonora Ottaviani, Steve Guerdat, François Mathy, Henrick von Eckermann, Rodrigo Pessoa, Max Kuhner och Ludger Beerbaum.

Se delar av mötet via den här inspelningen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden