Dressyr
29 oktober 2021 09:52
Ridsportplus

Blodsregeln stoppade Carl Hedin

UtblåstDressyrryttaren Carl Hedin kom aldrig till start i kvalet för de 7-åriga dressyrhästarna på Elmia. Han stängdes av på grund av blodsregeln.

Blodsregeln stoppade Carl Hedin
Carl Hedin kom inte till start i kvalet för 7-åriga hästar efter att domarna upptäckte blod i munnen på hans häst. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var före startsignal i går eftermiddag i Agria star of tomorrow för de 7-åriga dressyrhästarna som domarna blåste av Carl Hedin och Davalerian (Westf val f -14 e Dante Weltino OLD – Vivaldi, uppf Heinrich Kampmeyer äg Eques Management AB).

Orsaken var att hästen blödde ur munnen.
− Han bet sig i tungan. Det är jättetråkigt men sådant som kan hända, säger Carl Hedin till Ridsport.
− Vi har undersökt hästen och det var inget allvarligt. Han mår bara fint, men det är förstås väldigt beklagligt när det händer, fortsätter han.

Carl Hedin-davalerian-blod 1 211028 Rt
Det syntes blod i Davalerians mun precis före start. Foto: Roland Thunholm

Tävlingsreglementet säger att ”om det förekommer blod, sår eller svullnad på hästen gäller följande; Har blod, sår eller svullnad orsakat av ryttarens inverkan ska ekipaget stängas av. Har blod, sår eller svullnad orsakats av annat än ryttarens inverkan, såsom att hästen har bitit sig eller fått ett balltramp eller liknande, ska en bedömning göras enligt moment 175.”

Moment 175 reglerar ett antal situationer som kan leda till startförbud för häst, däribland sår i munhåla eller mungipa.

Carl Hedin har ytterligare tre hästar till start på Elmia, Van der Veen som startar i Lövsta Future Challenge för unga hästar, Dantes Specter som går 6-årschampionatet och Supreme V som startar i 4-årschampionatet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från hästfesten i Jönköping (18)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden