Veterinärt
29 oktober 2021 14:35
Ridsportplus

Peders barfotahästar i studie: ”Om 30 år spikar vi inte längre fast järnskor”

ForskningPeder Fredricsons barfotahästar är grunden till en ny studie som bekostas av Agria, där rörelsemönster på skodda och oskodda hästar ska jämföras.
− Om 30 år kommer inte skoning att handla om en järnsko som spikas på, säger veterinär Staffan Lidbeck, en av initiativtagarna till studien.

Peders barfotahästar i studie: ”Om 30 år spikar vi inte längre fast järnskor”
Lars Roepstorff, Staffan Lidbeck och Peder Fredricson berättade om den nya studien. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Nyheten om studien presenterades av Agria på Elmia, och det var en namnkunnig samling personer som var samlade. Agrias vd Agnes Fabricius, veterinären Staffan Lidbeck, forskaren och professorn Lars Roepstorff, samt ryttaren som satt fokus på barfotahoppningen, Peder Fredricson.

    − När det blev känt att två av tre hästar i det svenska OS-laget skulle tävla barfota, trodde jag att vi skulle få många frågor från veterinärer, men ingen hörde av sig, utom Staffan Lidbeck, berättade Peder Fredricson.

    Lidbeck tog dock saken vidare, och snart var forskaren Lars Roepstorff också involverad – och med på noterna om att göra en pilotstudie.

    Började som en sista utväg

    I Peder Fredricsons fall började barfotaresan som ett sista försök att rehabilitera en häst med en långvarig skada, och hur det gick sedan känner vi alla till.

    − Jag har alltid ridit skodda hästar innan, och aldrig tänkt barfota, och jag vill säga att detta inte handlar om någon kritik mot hovslagare, som gör ett fantastiskt jobb.

    Under sin upptäcktsfärd har Peder också lärt sig mycket om hoven.
    − Tidigare har jag inte gjort något mer med hovarna än kratsat dem, men nu håller jag daglig koll och raspar varje vecka, men har också med hovslagaren i arbetet.

    Tidigare har jag inte gjort något mer med hovarna än kratsat dem
    Peder Fredricson

    Att hitta kunskap var inte så lätt.
    − Jag läste på nätet och pratade med människor jag känner, berättade Peder Fredricson, som numera tar av skorna på alla sina hästar.
    − Hittills har jag inte haft någon häst det inte fungerat på, och jag har flera kolleger internationellt som också tar av skorna.

    Filmar hästars rörelser

    Peder Fredricsons hästar kommer att delta i studien, som bekostas av Agria och börjar med en kartläggning av vilka människor som har kunskap att bidra med.
    − Vi vill få en bred infallsvinkel så att vi ställer rätt frågor, sade Lars Roepstorff.

    Elmia Peder Fredricson I Agrias Monter.Photo: Roland ThunholmCode: 718 35
    Den nya studien presenterades under Jönköping Horse Show. Foto: Roland Thunholm

    I vår blir det sedan dags att undersöka exakt vad som händer när en häst hoppar med respektive utan skor. Samma hästar kommer att hoppas både skodda och oskodda, och filmas med höghastighetskameror för att rörelserna ska kunna granskas i detalj.

    − Vår uppgift som forskare är att byta åsikter mot insikter, förklarade Lars Roepstorff, som ägnar sin tid åt hästens biomekanik, där hästens rörelser möts, liksom krafterna som påverkar rörelserna.

    Vi har en övertro på att alla hästar måste skos
    Staffan Lidbeck

    Veterinär Staffan Lidbeck fick frågan huruvida han ser en risk i all hobbyryttare börjar dra av skor utan att tänka vidare, men han var inte så oroad över det.
    − Som Peder sa i Söndagsintervjun nyss, så föds hästar utan skor, och utan täcken med för den delen. Vi har en övertro på att alla hästar måste skos. Sedan måste man vara medveten om att den kan bli om den går på hårt underlag, sade Staffan Lidbeck.

    − Jag tror på en utveckling av bättre skydd att sätta på när det behövs, för att ha en järnsko som spikas på och sedan sitter där i sex-sju veckor kan inte vara det optimala. Om 30 år kommer inte skoning att handla om en järnsko som spikas på, sade han också.

    En del i Stoppa hältan

    Agrias motiv för att bekosta studien är att den passar väl in i arbetet under rubriken Stoppa hältan. Vad studien kostar ville Agrias vd Agnes Fabricius inte säga, mer än att det handlar om en mindre summa.
    − Målet är att vi ska få mer kunskap, som sedan kan leda till mer forskning, sade hon.

    Lars Roepstorff hoppas också kunna genomföra en studie om underlag tillsammans med FEI, och han ser möjligheter till synergieffekter mellan de båda studierna.

    Studien som nu inleds kommer vara färdig om ett år, men de olika delmomenten kommer att offentliggöras efterhand, så att många kan ta del i arbetet.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    mer ur temat Allt från hästfesten i Jönköping (18)

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden