Nu är det full rulle på många stuterier runt om i landet. Varje dag föds det nya små föl. För mig dröjer det ett litet tag tills första fölet dyker upp hos, närmare bestämt 45 dagar tills första fölet. Men vad ska man egentligen hålla utkik efter och vad behöver man inför en fölning?
Ett högdräktigt sto mår bäst av daglig utevistelse, gärna i gräshage då det är oftast mer hygieniskt ifall hon mot förmodan skulle få för sig att föla dagtid. Jag personligen har alla mina högdräktiga ston på box under natten, det finns människor som låter sina ston gå i flock på lösdrift. Men jag själv rekommenderar box vid fölning. När det stoet börjar visa symptom på att fölning är nära brukar jag låta stoet gå ensam i hage bredvid de andra stona.

Vad behövs inför fölning?
Stoet skall ha en godkänd fölningsbox, boxen får gärna vara större än vad som är minimum mått då jag personligen anser de vara små. Har tjock med strö då stoet kommer röra runt ordentlig i boxen när de väl fölar. Jag själv har en tjock bädd av torvmix i botten och därefter halm ovanpå. Torv har nämligen antiseptiska egenskaper och förhindrar bakteriella infektioner.
Dessutom är det bra om du har någon plan på hur du ska fölvaka. Idag finns det många bra hjälpmedel när det kommer till fölvak, det finns med svettdetektor som larmar när stoet svettas, en dosa som larmar när stoet lägger sig ner och ett chip som sys fast i vulva och larmar när fosterblåsan passerar. Dessa är ganska dyra att köpa, men ibland kan man komma över begagnade och det finns även några ställen som hyr ut fölvakter. Dock gäller det ändå att ha koll, ibland händer det att larmet inte utlöser.

Men det är inte bara fölvakt som behövs inför fölning, utan lite andra saker som kan vara bra att ha. Detta är vad jag själv brukar ha hemma när det är dags för fölning:
- Telefonnummer till veterinär
- Steril natriumklorid och kompresser för sårvård
- Bandagematerial
- Klorhexidinlösning 0,5 % för navelvård, jag själv brukar använda mig utav 30 ml förpackningar
- Kalvningsrep, om man ev. skall hjälpa fölet ut
- Lavemang t.ex. Microlax eller Klyx
- Steril sax, steril plastklämma/påsklämma och handskar
- Nappflaska och napp som passar föl, här brukar jag använda för lamm
- Stomjölksersättning till första dygnet – ifall stoet av någon anledning inte har någon mjölk. Har själv alltid frusen råmöjlk hemma från förra säsongen.
- Termometer
- Rena handdukar
- Tillgång till tvål och tempererat vatten i handfat eller rena hinkar
Men hur vet man att stoet är nära?
Tiden och symptomen kan skilja sig mellan olika ston. Men skulle dessa symptom uppstå, så är fölet snart på väg:
- Juvret blir stort och spänt
- Det sitter ”vaxproppar” på juvren. Vissa ston kan även droppar lite mjölk. Kommer det mycket mjölk en tid innan fölet har anlänt så kontakta en veterinär och gör Foalcheck så snart fölet är ute.
- Bäckenbanden/bakpartiet sänker sig och blir slappt
- Vissa ston kan sluta äta

Juvret börjar växa cirka en månad innan fölning och fyller på med mjölk cirka två veckor innan fölning. Bäckenbanden brukar bli slappt några dagar före fölningen. Har stoet vaxproppar brukar det indikera att fölningen kan se inom ett dygn.
Stoet kan visa lättare koliksymtom dagarna före fölningen eller i samband med öppningsstadiet. Det är vanligt att vissa ston även svettas och precis som vid kolik – går runt, skrapar, lägger sig – reser sig – lägger sig – reser sig.
Detta är vad som kan vara bra att tänka på inför fölning. Hur själva fölningen går till och vad man ska vara observant på kommer jag att ta upp i ett annat blogginlägg längre fram. Det finns massor med bra grupper på sociala medier, SWB podden och man kan alltid vända sig till sin veterinär eller uppfödare för att rådfråga.

Tack för att ni tog er tiden att läsa och önskar ni följa mig på sociala medier, så hittar ni till min Instagram här!
/Emelie
Följ Ridsport på