Sverige
23 juni 15:50
Ridsportplus

Brist på Metacam

BristvaraMetacam är ett av de vanligaste läkemedlen till häst i Sverige. Just nu är dock det antiinflammatoriska preparatet restnoterat hos många av landets apotek. Ridsport har pratat med läkemedelstillverkaren och Beate Lundbäck på Distriktsveterinärerna i Sverige.

Brist på Metacam
Att ge läkemedel i munnen i stället för att använda spruta tilltalar många hästägare. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det råder brist på Metacam till häst, hund och katt över hela landet. Vid en sökning på FASS finns det ett fåtal i lager på några ställen, men i det stora hela är Metacam restnoterat hos många av landets apotek.

Läkemedlet är ett registrerat varumärke hos tyska Boehringer Ingelheim Animal Health. Ridsport har varit i kontakt med Charlotte Fersløv som är Business Manager Equine på Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics. Hon säger:
– Bristen beror på att produktionen i Mexiko har varit och fortfarande är allvarligt påverkad av covid-19. Produktionen och transporten av produkter från fabriken är därför försenad.

Hur stor är bristen på Metacam?
– Leveranserna av Metacam har varit osäkra under större delen av 2020 och 2021 och bristen utgör cirka 20 procent av den årliga försäljningen. Vi har alltså under den här perioden tagit emot 20 procent färre varor än under 2019, fortsätter Charlotte Fersløv.

Det tycks vara en återkommande bristvara – vad beror det på?
– Covid-19-situationen i Mexiko. Man arbetar hårt för att hjälpa produktionen i Mexiko med externa experter för att komma tillbaka till normala leveranser.

Vilka konsekvenser får bristen för djurägarna respektive veterinärerna?
– Bristen betyder att veterinärerna får välja en annan meloxicam-produkt eller ett annat NSAID-preparat för behandling av patienter med behov av smärtstillande och antiinflammatorisk behandling.

Vad finns det för utbytbara läkemedel?
– Det finns som sagt andra meloxicam-produkter och andra typer av NSAID-preparat så som flunixin och suxibuzon som kan användas istället för Metacam.

När kan lagren fyllas på igen?
– Vi väntar på en betydande leverans från Mexiko inom 4 veckor – förhoppningsvis snabbare, säger Charlotte Fersløv.

Ridsport har även varit i kontakt med Beate Lundbäck, som är överveterinär på häst hos Distriktsveterinärerna i Sverige, men hon har inte märkt av någon alarmerande brist.
– Jag vet att Metacam-produktionen till och från är svår, men vi har andra preparat som vi kan använda. Det är just att Metacam är väldigt smidigt att ge i munnen på hästen, men vi har till exempel fenylbutazon som pulver, säger hon.

Metacam är ett av de vanligaste läkemedlen till häst i Sverige och används för ”lindring av inflammation och smärta vid både akuta och kroniska sjukdomar i muskler och skelett”. Metacam sorterar under ”antiinflammatoriska och antireumatiska icke-steroida medel”.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden