Sverige
17 april 2021 09:32

FHM om tävlingsförbudet: ”Svårt att göra skillnad på olika sporter”

TävlingsförbudYrkesverksamma är igång och tävlar igen medan breddidrotten i stort får vänta till smittspridningen sjunker. Att ha olika riktlinjer för olika sporter är för svårt, enligt Folkhälsomyndighetens enhetschef Sara Byfors. Förhoppningen är dock att tävlingsförbudet ska kunna hävas så fort det blir en ljusning.

FHM om tävlingsförbudet: ”Svårt att göra skillnad på olika sporter”
Än så länge får många fortsätta drömma om tävling. Foto: Roland Thunholm

I slutet av februari beslutade regeringen och Folkhälsomyndigheten att undantaget som tillåtit enstaka tävlingar för barn och unga födda 2005 och senare skulle sluta gälla den 1 mars. Därmed infördes återigen ett tillfälligt tävlingsstopp för barn och unga inom ridsporten. Efter det totala tävlingsstoppet på grund av EHV-1 är nu yrkesverksamma igång igen sedan den 12 april.

Det generella tävlingsförbudet för barn och unga står dock kvar – trots vitt skilda typer av sporter. Om inget annat besked ges gäller förbudet fram till den 30 juni, och Folkhälsomyndighetens enhetschef Sara Byfors vågar inte spekulera kring när det kan bli aktuellt att tillåta tävling för barn och unga igen.
– Vi hoppas att det här är en åtgärd som vi kan lyfta så snart det är möjligt, säger hon till Dagens Nyheter.

Normalt sett skulle utomhussäsongen ha varit i full gång vid den här tiden på året, men den höga smittspridningen sätter än så länge stopp för både barn och vuxna när det kommer till breddidrotten.

Folkhälsomyndighetens direktiv gör ingen skillnad på vare sig ålder eller sport – oavsett om det handlar om tennis, fotboll eller ridsport. Om det är en lagidrott eller individuell sport kopplat till smittorisken spelar ingen roll i sammanhanget. Att göra de bedömningarna och ha olika riktlinjer är svårt, menar Sara Byfors.
– Det är svårt att ha allting detaljerat, att ”det här är okej” och att ”det här är inte okej”. Då blir det ännu mer komplicerat att tolka och förstå vad det är som gäller. Vi är ju i ett allvarligt läge och har varit det under en längre tid. Vi tycker att vi har infört åtgärder som begränsar smittspridningen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden