Ponny
26 juni 2018 10:45

Bröderna Svitzers lilla medaljponny har galopperat vidare

FarvälEn liten guldponny har lämnat jordelivet. Oliver, som fortfarande gjorde det han tyckte mest om in i det sista, har somnat in.

Bröderna Svitzers lilla medaljponny har galopperat vidare
Philip Svitzer och den flerfaldiga SM-medaljören Oliver på Strömsholm. Foto: Roland Thunholm

Familjens Svitzers B-ponny Oliver (val, f 1998, imp Danmark) var länge en klart lysande liten stjärna i den svenska ponnysporten. Han inledde sin karriär med Klara Rappu och fortsatte med Emelie Grönberg på högsta nivå. 2009 köptes Oliver av familjen Svitzer, som ägde honom resten av ponnyns liv.

Med bröderna Tom och Philip Svitzer blev det flera SM-medaljer av olika valörer, Ridsport Ponny Cup-segrar och Baltic Cup-vinster .
– Oliver la grunden för hela min karriär och har betytt väldigt mycket för mig, säger Tom Svitzer och nämner SM-guldet 2011 som ett av många, många fina minnen.

Avslutade på topp med Philip

Tom berättar att Oliver hade en stor personlighet och minst sagt kunde vara bestämd av sig på marken. Samtidigt var han otroligt snäll med ryttare i sadeln och gjorde alltid sitt absolut bästa på hoppbanan.

I början av 2012 tog lillebror Philip över och det blev en framgångsrik karriär med SM-medaljer även för honom och Oliver. Philip och Oliver satte punkt på tävlingsbanan i december 2015 på bästa sätt genom att bli totalsegrare i Baltic Cup.
– Han kommer aldrig att säljas. Han har gjort så mycket för mig och min bror. Oliver är min bästa vän, sa Philip då.

180626flyinges Ponnylag1 130608 Rt
Minst i täten. Bland annat red båda bröderna i Flyinges SM-guldlag 2013, Philip syns i täten på Oliver och Tom rider skimmeln Snow Flake. I truppen ingick också Cornelia Georgsson med Jelle, Alma Ljungberg med Atlas och lagledare Eva Georgsson. Foto: Roland Thunholm

Skulle flytta hem igen

Och visst blev ponnyn kvar i familjens ägo. Oliver älskade att tävla och när inte Philip längre fick tävla B-ponny fortsatte han med en ny liten ryttare. Clara Hermelin red Oliver till hösten 2017 och därpå fann familjen Svitzer ett nytt hem åt sin ponny i Danmark.

Med Emma Kofoed tävlade Oliver framgångsrikt vidare och var i fin form på banan så sent som i söndags. Familjerna Svitzer och Kofoed höll tät kontakt och för bara några veckor sedan överraskades Philip med en resa till sin bästa vän i Danmark på födelsedagen.

Sedan länge var det bestämt att Oliver efter en tid hos Emma Kofoed så småningom skulle flytta hem till sin familj i Sverige igen.

Oliver drabbades hastigt av tarmproblem och trots snabba insatser av veterinärerna på djursjukhuset i Köpenhamn fick Oliver somna in vid 20 års ålder.

Finalen Ridsport Ponny Cup 2011Tom Svitzer Oliver 1:a Kat B P: 2011-17
En av många framgångar. Tom Svitzer och Oliver la beslag på segern i Ridsport Ponny Cup. Foto: Annika Karlbom

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Vi ökar!Det firar vi med endast 15:- för första månaden