Träningstips
11 november 2021 16:24
Ridsportplus

Bygg din egen terrängbana

Experterna tipsarVill du ha bättre framåtbjudning i din häst, träna upp din balans och samtidigt göra något där både du och hästen har roligt? Då ska du prova på att hoppa terräng.

Bygg din egen terrängbana
Fälttävlansentusiasterna Pernilla Bjuhr och Annika Elg har skapat en träningsbana för terränghoppning. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Se terrängen som ett komplement till din vanliga träning och ha roligt med din häst, svårare än så behöver det inte vara.
    – Det ligger lite i tiden att även dressyrryttarna rider ut och hoppar sina hästar för att få en mer allsidig träning.

    Så säger Annika Elg, som driver Givetorps terrängbana i Väderstad, Östergötland. Hon har jobbat på Ridsportförbundet och varit grenansvarig för fälttävlan i många år. Nu ser hon ett ökat intresse för terränghoppning och tror det beror på att allt fler ryttare fått upp ögonen för hur viktigt det är att variera träningen. Oavsett vilken disciplin du sysslar med kan du ha nytta av att hoppa terräng lite då och då.

    _dsc4781
    Pernilla Bjuhr och Annika Elg. Foto: Natalie Lindholm

    ”Alla åker härifrån och är glada”

    Till Givetorp kommer allt från barn och ungdomar som vill prova på att hoppa terräng för första gången till OS-ryttare som tränar sina unghästar.
    – Alla åker härifrån och är glada. I terrängen får ryttarna en känsla av vad som kan hända när hästarna bjuder fram ordentligt och många av ponnyerna vi haft här börjar gå bättre i banhoppningen när de väl börjat hoppa terräng.

    Det är många som har nytta av att släppa lite på kontrollen.

    Annika Elg

    Terränghoppningen ger också bra balans och dessutom får ryttarna lära sig att inte lägga sig i för mycket utan överlåta lite mer ansvar åt hästarna.
    – Det är många som har nytta av att släppa lite på kontrollen, säger Annika Elg.

    _dsc4734
    Det är både roligt och nyttigt att träna på terränghoppning: framåtbjudning, balans och att släppa lite på kontrollen är saker som du och hästen får träna på. Foto: Natalie Lindholm

    Det har gått fyra år sedan hon och sambon Conny Ekman byggde terrängbanan tillsammans med familjen. Att fälttävlansryttaren Pernilla Bjuhr, som haft ett samarbete med Annika Elg i över 25 år och bor på granngården, skulle vara med och bygga banan kändes självklart. Efter alla år i sporten har hon sett både bra och dåliga banor och vet vad som fungerar. Här fick hon ansvaret att göra ritningar medan Annika och Connys barn, Erik och Elin, snickrade ihop hindren.

    Finns hinder som passar alla

    På Givetorp har man byggt för att det ska finnas hinder som passar de flesta. Ängen som banan står på är inte stor men tack vare smarta lösningar, så som hinder som går att hoppa åt flera håll, känns banan större än vad den är.
    – Att bygga en egen terrängbana måste inte vara speciellt svårt, konstaterar Annika Elg och fortsätter;
    – Många har redan någon stock de hoppar i skogen eller hagen. Därifrån är steget inte så långt till att ha en egen kort bana på hemmaplan.

    Att bygga terränghinder kräver visserligen en hel del kunskap och händighet men omöjligt är det inte.
    – Det är viktigt att det blir rätt och just säkerhetstänket tror jag gör att många helst åker bort och tränar. De som bygger eget är ofta riktiga entusiaster. Men, så länge du har en bra skiss och vet hur du vill ha linjerna är det faktiskt bara att köra i gång.

     

    Fakta

    Pernilla Bjuhr om sju saker att tänka på det här när du börjar hoppa terräng

    1. Börja travhoppa och på låg höjd så att hästen hinner med att se hindret ordentligt. Hästar är inte alltid så snabba i tanken och kan behöva lite tid för att registrera vad de ska göra med hindren.
    2. Ta hjälp av en tränare. Lär du dig grunderna rätt blir allt lättare sen.
    3. Jobba hinder för hinder och ta det lugnt. Låt gärna tränaren gå med och leda, till exempel genom vattnet, om det behövs i början.
    4. Att hoppa i grupp ger god hjälp för många hästar. På så sätt får den lite osäkra hästen draghjälp över hindren.
    5. Var noga med vägarna. Ha koll på vart du ska och håll din linje.
    6. Släpp handbromsen om du märker att du sitter och håller igen. Det är vanligt att ha lite kontrollbehov, så det här kan kännas svårt. Rid kontrollerat men låt hästen galoppera på själv.
    7. I terrängen håller du ett högre tempo än i banhoppning. Det betyder inte att du måste rida fort hela tiden.

    Fakta

    Så bygger du en egen terrängbana

    Först och främst är det bra att komma ihåg att hindren inte ska kännas läskiga. Det går utmärkt att hoppa lågt och enkelt, det finns ingen anledning att ge sig på de höga hindren direkt. 
    – Att hoppa terräng ska vara roligt och de flesta hinder ser inte ut som på OS, konstaterar Annika Elg.

    1. Underlaget

    Se till att du har ett jämnt och bra underlag som inte blir för blött. En gräsbana med sand i botten tål både regn och torka. Märker du att marken blir upptrampad kring hindret gäller det att flytta det. Var också uppmärksam på om underlaget är halt och brodda vid behov. Att klippa gräset gör att banan känns jämnare att rida på.

    2. Gör ritningar

    Börja med att bestämma dig för vilka hinder du vill ha och ta fram ordentliga ritningar på dem. I TR hittar du ett regelverk för hur höga och breda hindren ska vara, det kan vara bra att utgå från.

    3. Hitta linjerna

    Tänk efter noga när du väljer var du vill placera hindren. Hittar du bra linjer och bygger hinder som kan hoppas från båda hållen, kan du få ut en hel bana av några få hinder.

    4. Tänk på materialet

    Välj rätt material. Det måste vara rejält och tåligt så att hästen inte kan sparka igenom en planka eller stock om den slår i hindret. När du väl hittat rätt är det bara att köpa och börja skruva ihop.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 19/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden