Dressyr
11 januari 2021 16:11
Ridsportplus

Cecilia Bergåkra på väg utomlands

Nya planerPlanen var att kombinera studier på Flyinges beridarprogram med den egna mästerskapssatsningen och att driva eget utbildningsstall. Pandemin fick dock Cecilia Bergåkra att tänka om. I höstas hoppade hon av beridarprogrammet och nu är siktet inställt på en internationell ryttarkarriär. "Det känns som ett steg i rätt riktning", säger den unga GP-ryttaren.

Cecilia Bergåkra på väg utomlands
Ingrid Klimke visar Cecilia Bergåkra hur hon kan jobba med sin IZack i skolorna under en clinic i början av förra året. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det har varit ett omtumlande år för dressyrryttaren Cecilia Bergåkra med start av eget företag, hjärnhinneinflammation, flytt till Skåne för att gå beridarprogrammet på Flyinge och nya hästsamarbeten med bland andra giganten Paul Schockemöhle.

Kort in på det nya året händer det ännu fler saker. Basen i Skåne, arrendegården Hunneberga som ägs av Henrik och Ingrid Ankarcrona, har varit till salu under en längre tid och nu finns det en köpare. Inget är klart ännu, men Cecilia Bergåkra har börjat utforska nya möjligheter som varit på gång sedan tidigare.

Beridarprogrammet klev hon av i höstas när pandemin förändrade både tävlandet och sättet att studera.
– Jag tog tillfället i akt att studera vidare inom företagande på distans istället och tränar hästarna för fullt mot de tänkta målen. Tack vare Ajaxstipendiet tränar jag kontinuerligt för A-tränare jämte min mamma, säger Cecilia Bergåkra som utöver mamma Sigrid Bergåkra just nu tränar för Kerstin André.

Med Hunneberga borta från marknaden och ändrade förutsättningar i stort är jobb utomlands en av de hetare möjligheterna just nu, bekräftar Cecilia Bergåkra som just nu känner sig för.
– Det känns som ett steg i rätt riktning.

Hon är dock väldigt förtegen om detaljerna.
– Jag ser ljust på hästbranschen som ständigt utvecklas och jag ser bara möjligheter för mig just nu att fortsätta utvecklas som ryttare. Främst hoppas jag på en fortsatt internationell ryttarkarriär, kanske i Skåne eller i en annan del av Sverige, eller längre ner i Europa. Eller varför inte på andra sidan Atlanten när de har fått ordning i sitt vita hus. Vi får se helt enkelt. Jag är ung och frisk nu och världen ligger för mina fötter.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden