Sverige
6 juni 2020 15:51
Ridsportplus

Mamma Sigrid Bergåkra om dotterns bakslag: ”Nedslående”

SjukdomDressyrryttaren Cecilia Bergåkra hann bara vara hemma från sjukhuset några timmar innan hon fick åka tillbaka akut på fredagen. På lördagen har hon blivit sämre trots intensiv behandling för att råda bot på viruset som finns i hennes ryggmärg. "Det jobbigaste är att inte kunna få vara nära henne," säger mamma Sigrid Bergåkra.

Mamma Sigrid Bergåkra om dotterns bakslag: ”Nedslående”
Sigrid Bergåkra kommunicerar med dottern Cecilia via mobiltelefonen. "Vi turas om att ringa henne och berätta vad vi gör här hemma och så," säger Sigrid Bergåkra. Foto: Roland Thunholm/Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

– Det blev ett riktigt bakslag i tillfrisknandet, otroligt nedslående, säger Sigrid Bergåkra.

I dag ska lillasyster Emilia tävla. Hon rider för sin syster i dag. Sigrid Bergåkra.

Det var i måndags som Cecilia Bergåkra fick åka akut till Bollnäs sjukhus efter att hon kollapsat och tappat såväl tal- som rörelseförmåga.

Hon vårdades på en strokeavdelning med misstänkt hjärnhinneinflammation och indikationer på borreliainfektion.

Medvetslös

Efter att ha varit väldigt sjuk och medvetslös till och från blev tillståndet för dressyrryttaren lite mer stabilt senare i veckan. På onsdagen togs det ryggmärgsprov och hon genomgick en magnetröntgen.

På fredagen fick hon åka hem med sin borreliamedicin för att fortsätta vårdas i hemmet. Men hon hann bara vara hemma några timmar.
– Hon var så glad över att få komma hem. Hon kunde gå ut själv med stöd av mig från sjukhuset, och vi ledde fram hennes hästar till henne så att hon skulle kunna klappa dem, säger Sigrid Bergåkra.

Virus i ryggmärgen

Ett samtal från sjukhuset ändrade snabbt på planerna med vård i hemmet. Provsvaren från ryggmärgen hade kommit och visade att Cecilia Bergåkra har ett virus där. Det blev akut färd tillbaka till sjukhuset och behandling med dropp rakt in i blodet sattes in.

På lördagens förmiddag blev Cecilia Bergåkra sämre igen.
– Hon började att kräkas och fick tillbaka sin huvudvärk, säger Sigrid Bergåkra.

På grund av coronapandemin får inga anhöriga vistas på sjukhuset.
– Det jobbigaste är att inte kunna få vara nära henne. Hon ligger där ensam i sitt rum. Men vi försöker att kommunicera via telefonen samtidigt ska hon ju ta det lugnt. Vi berättar lite vad vi gör här hemma och så och i dag ska lillasyster Emilia tävla. Hon rider för sin syster i dag.

Flera dagar

Behandlingen kommer att ta sin tid och familjen räknar med att Cecilia Bergåkra blir kvar på sjukhuset i flera dagar.
– De tar så väl hand om henne där och det känns tryggas att hon är där nu, säger Sigrid Bergåkra som också vill lyfta allt stöd som familjen har fått från många håll.
– Det är fantastiskt med all kärlek som kommer från alla håll.

Cecilia Bergåkra fyller 19 år i juli och har representerat Sverige i flera mästerskap. Familjen Bergåkra har sin bas på Bergåkra gård i Hälsingland.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden