Avelsnyheter
11 april 2022 09:27
Ridsportplus

Contador–bruksprovsegraren som försvann

BruksprovsvinnarnaDet här är historien om hur en hingst kan gå från hyllad bruksprovssegrare i Sverige till kastrerad hunterhäst i USA — där ingen känner till något om hans bakgrund.

Contador–bruksprovsegraren som försvann
Vad hände egentligen bruksprovsvinnaren som försvann i USA? Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Contador kom till bruksprovet i Sverige från Danmark. Efteranmäld och söt som en pralin, brun med fyra jämna vita tecken på benen, stjärn och en ljuvlig mjölkvit snopp som breder ut sig över mulen och virvlar in i högra näsborren.

    Han hade godkänts i Dansk Varmblod, DWB, året före men uteblev från visning för förnyat godkännande 2014 och var därmed inte godkänd där längre.

    Ägarna, de danska bröderna Andreas och Christian Schous företag Absolute Horses, beslöt att pröva lyckan i SWB i stället.

    Kallades till kvartssamtal

    Contador gjorde inget större väsen av sig under bruksprovets början. Lydig och obrydd av omgivningen och med fina framben. Men nämnden hade frågetecken och kallade till kvartssamtal.

    ”Och det var under fredagens testridning som han lyfte” skriver Ridsports Annelie Frank som var på plats på provet, och fortsätter:

    ”Contador visade gång på gång sin vilja att göra rätt, sin fina ridbarhet och sitt intresse för hinder.”
    – Väldigt gott allmänt intryck, kommenterade Peter Eriksson som var en av testryttarna det året.

    Contador_d337_003
    Jan Brink tog in Contador i Tullstorps hingstprogram och han var med på deras hingstvisning. Men den andra säsongen var Contador så gott som steril. Foto: Yvonne Karlsson

    Contador fick betyg 8 av båda testryttarna och kröntes till 2014 års bruksprovssegrare i hoppning. Då blev det också känt att Rolf-Göran Bengtsson och hans dåvarande kompanjon Bo Kristoffersen köpt halva hingsten med målet att han skulle bli en framtida tävlingshäst till Rolf-Göran.

    Efter bruksprovssegern blev det bestämt att Contador skulle ingå i Tullstorps hingstprogram och han var med på den årliga hingstvisningen, riden av dansken Martin Dinesen eftersom bröderna Schou var ute och tävlade själva.

    Försökte hitta sin uppfödning

    Birgit
    Birgit Jörgensen, uppfödare.

    Av 27 betäckta ston första året blev det 17 reggade föl. Året efter var intresset för honom betydligt svagare, så också hans fertilitet; av 13 betäckta ston registrerades endast fyra föl.

    Contadors danska uppfödare Birgit Jörgensen, gjorde under flera år fruktlösa försök att hitta sin uppfödning.

    Hans namn dök strax upp i start- och resultatlistor, men inte med Rolf-Göran Bengtsson på ryggen. I stället var det den schweiziska ryttaren Andreas Erni, tidigare beridare hos Bengtsson, som tävlade Contador ett fåtal gånger i Tyskland under 2015.

    Erni har tävlat andra unghästar från Rolf-Göran Bengtsson så det var inget uppseendeväckande i det. Men av okänd anledning flygs nu Contador över till den amerikanska kontinenten – och på vägen dit tappar han både sin härstamning, stambokstillhörighet, uppfödare och sitt namn. De enda uppgifter som finns i hans nya pass är hans ålder och att han är efter Catoki, allt annat är okänt. Nu är han dessutom kastrerad.

    Kanske är det ett tecken på underfundig humor av den som skickat iväg eller tagit emot honom, att Contador i USA 
registreras in under namnet Hide Away.

    Minns inget alls om hingsten

    Ridsport kontaktar Contadors tidigare ägare, familjen Schou i Danmark, för att höra varför han exporterats till USA. Men trots att han både godkänts i DWB året före och sedan vunnit bruksprovet i Sverige – och Rolf-Göran Bengtsson och Bo Kristoffersen köpt in sig i hingsten för att han spås en lysande framtid på tävlingsbanorna – säger de sig inte komma ihåg hingsten. Alls.

    Då, när det begav sig, när Contador vunnit bruksprovet, sa Christian Schou:
    – Vi är alla så glada över segern i bruksprovet. Det blir nog ett glas champagne för att fira nästa gång vi ses allihop.

    Nu: bortglömd.

    Bo-kristoffersen-rolf-goran-bengtsson1-120419-rt
    När Contador vann bruksprovet hade det dåvarande radarparet Rolf-Göran Bengtsson och Bo Kristoffersen köpt in sig i honom. Men det blev aldrig någon tävlingskarriär med Rolf-Göran. Foto: Roland Thunholm

    ”Det visade sig att den var steril”

    Rolf-Göran Bengtsson däremot minns i alla fall lite om hingsten när Ridsport ringer upp.
    – Ja, det visade sig att den var steril. Jag vet faktiskt inte vad det blev av den, den blev såld bara.

    Han blir väldigt förvånad när han hör att den finns i USA utan någon annan information än ålder och far i passet och frågar sin fru Evi som är i närheten om hon vet om det är normalt förfarande, men det är inget hon känner till. Tvärtom.
    – Normalt sett följer infon med hästen, däremot händer det ofta att namnet byts när man säljer hästar. Men tyvärr vet jag inget mer om den.

    När Ridsport berättar att den döpts om till Hide Away skrattar han till och säger:
    – Så vill den kanske gömma sig.

    Vi lyckas i stället lokalisera Contadors första kända amerikanska ägare, en kvinna som köpt honom som hunterhäst till sin dotter. Hon berättar att hon hört att han kommit till ett handelsstall i Ocala, Florida, via Kanada. Även hon har mycket dåligt minne när det gäller Contador. Vilket handelsstall hon köpte honom ifrån kan hon inte påminna sig om, trots att det bara var fyra år sedan.

    Jag vet faktiskt inte vad det blev av den. Den blev såld bara.

    Rolf-Göran Bengtsson

    Bra hunterhästar kan uppgå till flera miljoner i inköpspris och Contador, förlåt, Hide Aaway, har många förtjänster som gör honom lämplig. I hunterklasserna är det bara hästens insats som bedöms och Hide Away är vacker, lättriden, orädd och har en god frambensteknik, något som särskilt premieras.

    Kan inte tro sina ögon

    Hide Away tävlas framgångsrikt innan han säljs vidare till ytterligare en ung kvinna som också ska tävla honom i hunterklasser. Hon kan inte tro sina ögon när Ridsport spårat honom till henne och berättar att hon har en svensk bruksprovssegrare i stallet, tänkt att bli världsberömda Rolf-Göran Bengtssons framtida tävlingspartner.

    ”Förlåt mig om allt det här stämmer och jag är alldeles för skeptisk, men den Hide Away som jag äger ger inte intryck av att  ha kunnat vara en framtida Grand Prix-häst”, svarar hans nuvarande ägare Ridsport.

    Först när hon får se bilder och filmer på Hide Away från hans tid i Sverige inser hon att det är samma häst. Hans speciella teckning gör honom lätt att identifiera.

    Och vad mera är, han har fortfarande samma chipnummer och det har registrerats när han skrivits in hos det amerikanska ridsportförbundet under sin nya okända identitet.

    Ridsport sätter henne i kontakt med uppfödaren Birgit Jörgensen, som är jublande tacksam över att vi hittat hennes uppfödning som hon letat efter så länge.

    Den nuvarande  ägaren berättar lite skämtsamt för Ridsport att Hide Away hos henne går under smeknamnet Turtle, Sköldpaddan, för att han är så långsam. Hon skriver att hon ska fråga sin tränare om denne möjligen vet något om hans bakgrund.

    Det meddelandet på messenger är hennes sista. Trots idoga försök att få kontakt igen svarar hon inte längre. Varför får vi aldrig veta.

    Tävlas med framgång

    Uppdateringar på hennes sociala medier visar dock att hon och Hide Away fortfarande tävlar tillsammans – med framgång.

    Och av inläggen att döma uppskattar hon sin bruksprovssegrare – fast han blev en omdöpt kastrerad hunterhäst utan känd bakgrund.

    Fakta

    Hunterhoppning

    I hunterhoppning tittar domarna på rytmen och hur hästen hoppar. Bara hästen bedöms, inte ryttaren.

    Hunterhoppning i USA är väldigt utbredd och big business. En riktigt bra hunterhäst kan kosta miljontals dollar.

    Fakta

    Contador och testryttarnas omdömen

    Contador_160314lg-2
    Contador Foto: Lottapictures

    Om Contador

    Brun, 167 cm, 21 cm i skenbensomfång, 
e Catoki u Nikoline III e Leonid, uppf Birgit Jörgensen, Danmark.

    Peter Eriksson, 
testryttare:
    ”Trevlig häst med bra ridbarhet, taxering och teknik. Väldigt gott allmänintryck. Något mattare, jag var ryttare nummer två, rättar sig bra. Kapacitet. Känns mycket bra. Galoppen är användbar. Han är välriden.”

    Matjis van Asten, testryttare:
    ”Lightfeeted, careful, easy to regulate, a bit on and off. Not spooky. When he comes on a distance it’s a little bit difficult for him.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden