Nyheter
25 mars 2020 18:08

Coronasmittade hästar i Alingsås och Visby

HästsmittaWisby Ridklubb stängde i helgen anläggningen efter att ha drabbats av både ett virusfall och ett dödsfall bland hästarna. Nu har provsvaret kommit och det visar på ekvint coronavirus. Även Alingsås Ryttarsällskap har fått konstaterat coronavirus som specifikt drabbar hästar, det vill säga inte covid-19.

Coronasmittade hästar i Alingsås och Visby
Fel häst avlivades. Foto: Getty Images/iStock

”Vi har fått information från andra hästägare och veterinärer om att detta virus har härjat på ön sedan i höstas, men eftersom det inte är anmälningspliktigt så har det inte nått offentligheten”, skriver Wisby Ridklubb på sin Faceboooksida där man berättar att provsvaret visar på ekvint coronavirus. Just nu diskuteras hur anläggningen ska öppnas igen på bästa sätt.

Även Alingsås Ryttarsällskap har drabbats av ekvint coronavirus, skriver Alingsås Tidning.
– Det handlar om en islandshäst som inte har lämnat stallet. Så det är inte han som tagit viruset till anläggningen, utan han har smittats av någon annan häst som varit ute och tävlat, säger verksamhetschefen Carita Wikström-Zetterström.

Är inte covid-19

Ekvint coronavirus är inte samma som det coronavirus som smittar människor och ger sjukdomen covid-19. Symptomen på coronavirus hos häst är ofta diffusa. Trötthet och nedsatt eller upphörd aptit, och ofta, men inte alltid, feber upp till 41 grader hör till symptombilden. Mild eller måttlig kolik och/eller förändringar i avföringens konsistens, med både lös avföring och förstoppning, förekommer hos en av fyra insjuknade hästar. Ofta har det då börjat med feber och upphörd aptit.

Smittvägen är från avföring till mun, vilket innebär att hästar kan smittas när de exempelvis nosar på varandras bajs. Ekvint coronavirus kan även smitta via ytor och människor som för smittan från häst till häst.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden