Sverige
23 november 2022 08:18

Dags för Ryttargalan – här är kvällens nominerade

HyllningarUnder onsdagskvällen samlas ridsporten på Grand Hôtel i Stockholm för den årliga Ryttargalan. En lång rad ridsportare och prestationer ska hyllas – här hittar du alla nominerade till årets priser.

Dags för Ryttargalan – här är kvällens nominerade
Svensk glädje både på tävlingsbanan och på läktarna när Henrik von Eckermann och King Edward skriver historia. Foto: Roland Thunholm

Dagen innan Sweden International Horse Show drar igång på Friends intar Ryttargalan återigen Grand Hôtel i Stockholm. Ikväll onsdag blir det stor baluns samtidigt som årets höjdpunkter och prestationer hyllas med pompa och ståt. Ridsport rapporterar live hela kvällen igenom.

Bland de nominerade finns allt från ridskolehästar, ridskolor och ridlärare till årets medaljörer, uppfödare och morgondagens stjärnor. Dessutom kommer Ridsports pris Årets komet att delas ut till en förväntansfull ung ryttare. Här under ser du alla nominerade.

ÅRETS KOMET

En ryttare från hoppning, dressyr och fälttävlan nomineras av Ridsport – och Ridsports läsare har sedan avgjort vem som ska få titeln Årets Komet på Ryttargalan.

André Brandt – hoppning, 23 år, Tyringe/Ronneby, Skyrup Country Club Ryttarförening

Andraårssenioren André Brandt gjorde en verklig resa som beridare hos Hästak. Där var han med och tog fram hästar som Casanova Hästak och Thelma Hästak, vilka han vann SWB Stallion Trophy respektive YRSM-guld med. Bägge hästarna rids nu av världsryttare.

Efter att ha ridit Zezar Hästak till bruksprovsseger gick André vidare till jobbet som beridare hos toppstallet Magic Park, där han fortsätter att skörda framgångar i allt från unghästchampionat till svår klass. André är en supertalang och ”hard worker”, med en sällsynt förmåga att ta fram det bästa i alla hästar han sitter på. Hans starka förbättringsvilja och ödmjukhet kommer att ta honom hela vägen. André Brandt är uttagen till ATG Talang och drivs av en stor kärlek till sina hästar.

Amanda Andersson – fälttävlan, 20 år, Morup, Hermanstorp Kör- och Ridklubb

Amanda Andersson har redan hunnit med två EM, ett som junior och i år blev det YREM där hon ingick i det femteplacerade svenska laget. Övergången från juniortiden till YR-nivån har därmed klarats av under 2022 efter en målmedveten satsning. Hon har tävlat tre hästar internationellt under året upp till och med trestjärnig nivå med flera placeringar, EM-hästen Jersey är en familjeuppfödning där hon har varit med hela vägen.

Erfarenheten av olika hästar, att planera och träna för mästerskap och kärleken till hästar och sporten finns på plats. Nyligen blev det också klart att hon ingår i Svenska Ridsportförbundets satsning ATG Talang som en av två fälttävlansryttare och i mitten av oktober bärgade hon både SM-guld i seniorklassen och SM-silver i young rider-klassen.

Hedda Thunberg – dressyr, 20 år, Stockholm, Djursholms Ridklubb

Hedda Thunberg och Lyndal Oatleys tidigare tävlingshäst, stoet Diva (SWB sto f-08 e Richfield-Silvano, uppf Marie Haward, äg Christina Thunberg), fick landslagsledningen att fullständigt tappa hakan på årets första OBS-tävling i Åstorp, där ekipaget sopade banan med konkurrenterna. De fick på stående fot en direktbiljett till de internationella tävlingarna i Aalborg i Danmark, ett förtroende som de förvaltade med den äran. Ekipaget vann YRSM på Strömsholm och YRNM-guld i Flyinge.

De ingick i EM-laget som tog brons i Hartpury i England och ekipaget blev där också bästa svenska ekipage med en individuell tiondeplats. Hedda, som har ännu ett år kvar i YR-sammanhang, började som ridskoleelev på Djursholms Ridskola och har ett förflutet som framgångsrik ponnyryttare på BraveHeart. Hon kombinerar nu en målmedveten elitsatsning med studier och jobb och tränar för 26-åriga Johanna Jendland.

MORGONDAGENS HÄST

Svenskägd häst mellan sex och åtta år som spås bli en kommande stjärna.

Davalerian 
född 2014 e Dante Weltino-Vivaldi, uppfödare Heinrich Kampmeyer, ägare Eques Managment AB, ryttare Carl Hedin

Han började som 4-årschampion på över 90 procent. Fyra år senare har det storvuxna framtidshoppet levt upp till förväntningarna och med övertygande kraft tagit sig an lilla rundan på över 70 procent i alla starter. Inte illa för en häst vars första smeknamn var T-Rex.

Dinathina
född 2016 e Diacontinus-Natiello xx, uppfödare Werner Kaiser, ägare Sara Algotsson Ostholt och Chevau AB, ryttare Sara Algotsson Ostholt

Sex år är bara sex år. Men vinnaren av årets tyska Bundeschampionat är extra av allt och imponerar stort även utanför fälttävlansvärlden. Och när en OS-silvermedaljör hävdar att hon aldrig suttit på en häst med lika stor talang och kapacitet – ja då säger det en hel del.

Caspian 15
född 2014 e LB Crumble-Heraldik xx, uppfödare Hans Beil, ägare Claas Hermann Romeike, ryttare Louise Romeike.

En komplett häst med allt som krävs i dagens fälttävlan. Poängplockare på dressyrbanan och ett atletiskt kraftpaket i terrängen med rätt nerv och hoppteknik. Inget verkar svårt för denna dynamiska häst som älskar sitt jobb och redan levererat jämna och höga resultat på trestjärnig nivå.

MORGONDAGENS STJÄRNA

Hängiven ryttare/kusk under 25 år som har förutsättningar att bli en framtida stjärna. Ryttare/kusk ska ha placering i svår klass och internationell erfarenhet. Man kan bara vinna priset en gång.

Linnea Kristiansen – sportkörning, enbet, 23 år, Huskvarna, Jönköpings Fältrittklubb

Visade sin klass redan 2018 med guld i ungdoms-EM och följde i år upp med ett silver i U25-EM bakom Lady Lexington. I framgångsformulan finns genuin hästkunskap och allsidig träning som huvudingredienser. Kör nu med rak kurs mot världstoppen.

Hedda Thunberg – dressyr, 20 år, Danderyd, Djursholms Ridklubb

Har gått på vinnarväxeln med sin Diva mest hela året. Gick från dubbelseger vid säsongsdebuten vidare mot guld i både SM och NM för unga ryttare. Bidrog starkt till det svenska lagsilvret vid YREM i England som bästa svensk med en tiondeplats.

Lina Forsberg – fälttävlan, 23 år, Halmstad, Hermanstorp Kör- och Ridklubb

Imponerade stort när hon med Kaizen respektlöst red om världseliten och upp på sjundeplats i tyska Luhmühlen. Tillbaka hemma efter drömjobb i England och med ny rutin i bagaget. Red för blågult i Nations Cup-finalen i Boek.

ÅRETS RIDLÄRARE

Ett pris för att lyfta det goda ledarskapet och för att ridlärare är en av de viktigaste personerna för elever, hästar och för ridskolans sociala betydelse i samhället. Presenteras av Granngården.

Anette Liljegren, Örestads Ryttaresällskap, är Årets ridlärare 2022 och prisas på Ryttargalan. Läs mer här och se en filmad intervju.

ÅRETS UPPFÖDARE

Svensk uppfödare som haft betydande framgång/ar med sin/sina uppfödningar. Presenteras av EquiTours.

Sören Savgren
Det var över stock och sten i hagarna på Väddö i Roslagen som årets raket Markan Cosmopolit (SWB val f-11 e Cohiba u Cohiba ue Calido I, äg Markan Strömsholm) lärde sig hoppa, och på köpet blev en stark och sund ursvensk produkt. ”Vuxenhobby” har hans uppfödare Sören Savgren kallat sin 20-åriga verksamhet. Nu kan han lägga till ”i världsmästarklass” med Jens Fredricson på ryggen.

Verbena AB/Verbena Dressage
Bakom Verbena står Stockholmsfamiljen Skeppstrand som i 40 års tid producerat såväl kvalitetshästar för både dressyr och hoppning som godkända hingstar. Kronan på verket är Touchdown (SWB hingst f-12 e Quaterback u La´More e Sack, äg Sommarkvarn AB) som med Patrik Kittel i sadeln blev sjua i årets glödheta VM-final i dressyr.

Regina och Therese Örup, Boxholms säteri
Två VM-hästar på raken är utan tvekan ett styrkebesked från en avel av den mindre storleken. 2018 hette hästen Box Qutie. I år var det dags för hennes son Box Leo, (SWB val f-10 e Jaguar Mail u Box Qutie e Quite Easy, uppf/äg Therese Örup) som tillsammans med Frida Andersén stod för den klart bästa svenska prestationen i fälttävlans-VM.

ÅRETS HÄSTSKÖTARE

Hästskötare som sätter hästen i första rummet, skapar bra laganda och är ett bra föredöme för andra. Presenteras av ATG.

Louise Barraud – hoppning

Hovleverantör till King Edward, hästskötare bakom dubbla VM-guld och en ovärderlig kugge i världsmästarteamet von Eckermann, såväl på hemmaplan som på tävling. Vet hur man får världens bästa häst att må som en kung.

Sebastian Ulrich – dressyr

Med fingertoppskänsla och passion för perfektion ser han till att hans högt älskade skyddsling, Dante Weltino OLD, tar för sig i världstoppen. Ligger alltid steget före och vet exakt vad som behövs. Ett proffs i mästarklass vars värme, humor och engagemang smittar av sig på hela teamet.

Fanny Malmström – paradressyr

En klippa i ur och skur och det inte bara för hästen Don Damino. När hans ryttare Sandra Karlsson gjorde mästerskapsdebut i paradressyr-VM spelade denna hästskötare en ovärderlig roll som mental stöttepelare, medryttare och glädjespridare.

Jens Fredricson Markan Cosmopolit
Markan Cosmopolit och Jens Fredricson blev andra bästa svenska ekipage i Herning. Foto: FEI/Richard Juillart
Malin Baraydr Johnsson-indiana 5 220812 Rt
Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana i Herning. Foto: Roland Thunholm

ÅRETS HÄST

Häst som haft en betydande och avgörande roll under året för svensk ridsport.

H&M Indiana
BWP sto född 2008 e Kashmir van Shuttershof u Halifax ue Animo’s Hallo, uppfödare W Vanderlinden/van Turtelboom, ägare Stuteri Arch, ryttare Malin Baryard Johnsson

Håller även i år ställningen som en av världens bästa hopphästar. En sann konstnärssjäl som i Herning inledde något skakigt men som i avgörandet gav allt och kastade in hela sitt hjärta så att VM-lagguldet kunde säkras med god marginal. I årets övriga skörd finns en seger och en tredjeplats i GCT Grand Prix.

Markan Cosmopolit
SWB valack född 2011 e Cohiba u Cohiba e Calido I, uppfödare Sören Savgren, ägare Markan Strömsholm, ryttare Jens Fredricson

Underdog som slog alla, utom sin ryttare, med häpnad i VM i Herning. Nolla hela vägen till lagguldet, tvåa inför den individuella finalen och där en slutlig tiondeplats. En månad senare ny dubbelnolla, denna gång i prestigefyllda Spruce Meadows. Lika bra inne som ute med brons i vårens VC-final som bevis.

King Edward
BWP valack född 2010 e Edward 28 u Koningin de Lauzelle ue Feo, uppfödare Wim Impens ägare Dufour Stables AG, ryttare Henrik von Eckermann

Först skapade Gud människan, sedan King Edward. För visst är han nästan overklig? Denna kortbenta varelse som kan flyga utan vingar. För andra året i rad ensam nolla genom det största av mästerskap. Dubbelt historisk som världsmästare. Etta på alla rankningslistor. En “happy athlete” värd sin vikt i guld.

ÅRETS KÄMPE

Priset delas ut till en ryttare med funktionsnedsättning som aldrig ger upp trots att kroppen inte alltid gör som hen vill, men som med järnvilja, beundransvärd inställning och läkande hästkraft tar sig vidare mot nya mål i livet inom ridsporten. Utses i samarbete med Patrik Kittel.

Vinnaren presenteras på Ryttargalan.

ÅRETS PRESTATION

Exceptionell prestation under året.

Vinnaren presenteras på Ryttargalan.

ÅRETS BRAGD

Årets bragd tilldelas den som med vilja och övertygelse antagit ett kraftprov, övervunnit motstånd och under press levererat ett enastående resultat, långt utöver det förväntade. Presenteras av Saab.

Vinnaren presenteras på Ryttargalan.

ÅRETS TRÄNARE

Priset går till en tränare som oavsett nivå, står för ett gott ledarskap och lär ut god ridning/körning och hästkunskap på ett föredömligt sätt.

Vinnaren presenteras på Ryttargalan.

ÅRETS RIDSKOLA

Den svenska ridskolan är unik och navet i ridsportens utveckling. För att uppmärksamma ridskolans betydelse utser Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och utbildningssektion i samarbete med Folksam, Årets ridskola. Presenteras av Folksam

Vinnaren presenteras under november.

ÅRETS HEDERSPRIS

Ryttargalans jury utser mottagaren av Årets hederspris.

Vinnaren presenteras på Ryttargalan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden