Hästägartips
19 maj 2018 11:49
Ridsportplus

Därför kan boxmattor vara en bra investering

GummimattorÄr gummimattor i boxen en bra investering? Vilka egenskaper ska en bra matta ha och hur ska boxen skötas? En sak är säker – räkna inte med att det nödvändigtvis går åt mindre strö.

Därför kan boxmattor vara en bra investering
En boxmatta dränerar bra, men det är inte säkert att det går åt mindre strö. En matta kostar runt 500 kronor kvadratmetern i inköp. Foto: Belmondo

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ann-Charlotte Gudim arbetar på CityBoxen och har haft mattor i sitt eget stall i många år. Hon bodde tidigare utanför Oslo och hade både vanligt stall, utestall och uteboxar.
– Framför allt tycker jag att det var en fördel i uteboxarna. Vi hade perioder med minus 20–25 grader. Då fryser kisset, men har man matta dräneras kisset och hamnar under mattan. Det blir mycket trevligare för både hästarna och för mig som sköter stallet.

Hon betonar att mattor för boxen måste vara profilerade på undersidan, så att det finns plats för urinen. Den dunstar efter hand; Ann-Charlotte Gudim menar att det inte finns någon anledning att lyfta mattorna för att göra rent.

– Jag trodde det först, men det är jättejobbigt. Mattorna är tunga och tjocka. Om man spolar av dem då och då tränger vattnet in under och rengör där med. Det räcker.

Olika sorter

Det finns lite olika typer av mattor. De som är på rulle är i första hand avsedda för stallgångar och är inte lämpliga i boxar. De som är som stenar är också för stallgången eller för utomhusbruk. Mattorna ska vara så tjocka att hästen kan stå med brodd på utan att de skadas, och de ska som sagt ha en spalt under.

Det vanligaste är att mattorna är utformade som ”pusselbitar” om 1 x 1 meter. Enligt Ann-Charlotte Gudim är de allra billigaste sällan bra, men prisskillnaden mellan de som är bra är ganska liten.
– Det är som med skor. De allra billigaste är inte alltid så bra för fötterna, men går du upp lite i pris handlar det mer om tycke och smak.

Hon tycker att liknelsen med skor är bra, eftersom det handlar om hur hästen står.
– Tänk själv om du har ett ståskrivbord, vilken skillnad det blir om du har en bra matta att stå på. Det är ju inte så bra för en häst att stå på betong, särskilt inte om den är broddad.

Engångs-investering

Enligt Ann-Charlotte Gudim tar inte heller mattorna skada av att hästarna står med brodd på dem, såvida de är tillräckligt tjocka.

– Det är en dyr investering att lägga in mattor, men du behöver bara göra det en gång.

Ett vanligt påstående är att du spar in pengar på att det går åt mindre strö med boxmattor, men frågan är hur mycket det handlar om i praktiken.
– Visst går det åt något mindre, säger hon. Urinen rinner ju ner under mattan och gör att boxen hålls torrare. Och mattan är mjuk att ligga på och isolerar lite underifrån. Men du behöver ändå ha tillräckligt med strö så att hästen inte går runt i bajs och kiss. Hur mycket som behövs är individuellt.

Kort om:

Boxmattor

  • Vanligt mått: 1 x 1 meter.
  • Tjocklek: 1,6-3 centimeter.
  • Vikt: 20-30 kilo per ruta.
  • Pris: Runt 500 kronor/kvadratmeter.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden