Nyheter
25 april 2018 16:42
Ridsportplus

Därför kan hjärnskakning vara värre för kvinnor än för män

HjärnskakningFå vet att kvinnor och män kan få olika symtom på hjärnskakningar och att det ofta tar längre tid att återhämta sig för kvinnor och flickor. Katherine Snedaker, grundare av en organisation med fokus på hjärnskakningar, berättar mer om varför hjärnskakning kan vara värre för kvinnor än för män.

Därför kan hjärnskakning vara värre för kvinnor än för män
Hjärnskakningar drabbar män och kvinnor på olika sätt, men den mesta kunskapen baseras på mäns skador. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

1473645775232
Katherine Snedaker

Katherine Snedaker i Connecticut i USA grundade Pink Concussions för att uppmärksamma att kvinnor kan ha andra – ofta svårare – symtom och ta längre tid att läka efter en hjärnskakning jämfört med män.

Varför skiljer sig kvinnors hjärnskakningar – som du kallar ”rosa hjärnskakningar” – från männens?
– Från vetenskapliga studier vet vi att kvinnors och mäns hjärnor skiljer sig åt på fler än hundra sätt. Det gäller struktur, aktivitet, kemi, blodflöde med mera. Därför är det logiskt att även skador på hjärnan uppträder på olika sätt. Det finns en rad teorier om varför: alltifrån kvinnans hormoncykel till sambandet mellan nackens styrka i förhållande till huvudets storlek. Svaret är förmodligen en kombination av olika faktorer.

Vilken påverkan har hormonerna?
– Efter en hjärnskakning uppstår ett antal kemiska förändringar och till dem hör att nivån av hormonet progesteron sjunker hos både kvinnor och män. Medan män har en konstant låg nivå av progesteron varierar den hos kvinnor över menstruationscykeln. En studie vid det amerikanska universitetet i Rochester (i delstaten New York, reds anm) har visat att kvinnor som befinner sig i den senare fasen av menstruationscykeln, när nivån av progesteron är hög, har värre symtom efter en hjärnskakning än kvinnor som befinner sig i den första fasen, då progesteronet till en början är lågt.

– Det framkom också att kvinnor som tar p-piller med det syntetiska ämnet progestin har symtom som motsvarar kvinnorna i den första delen av cykeln (alltså med en låg nivå av progesteron).

I detalj:

Pink Concussions

Vad?
En ideell organisation som startades 2013 av Katherine Snedaker, efter att både hon själv och hennes barn drabbats av hjärnskakningar med lång återhämtningstid. Ordnar symposier och deltar internationellt som föreläsare i seminarier om hjärnskakningar.

Varför?
Syftet är att förbättra vård, stöd och forskning rörande kvinnor som drabbats av hjärnskador och i synnerhet hjärnskakningar. ”Kvinnor med hjärnskador är de osynliga patienterna bland dem som drabbats av den osynliga skadan.”

Mål?
• Att utbilda allmänheten liksom professionella vårdgivare om skillnaderna, i syfte att förbättra samt anpassa vården till drabbade kvinnor och flickor.
• Stödja forskning och sprida vetenskapliga rön.
• Tillhandahålla stödgrupper för drabbade kvinnor.

Expandera

Varför anser du att ”rosa” hjärnskakningar är mer osynliga?
– Män drabbas av hjärnskador i större utsträckning, sett till antalet skador, beroende på ett mer riskfyllt beteendemönster och val av aktiviteter. Samtidigt är de flesta som arbetar inom vården inte medvetna om skillnaderna i hur skador på hjärnan drabbar kvinnor och män. Det gäller förstås även familjemedlemmar, skolpersonal och arbetsgivare. De flesta i kvinnans omgivning har alltså fler referenser när det gäller drabbade män än drabbade kvinnor, och kan ha synpunkter på symtom och tid för återhämtning utifrån den manliga referensskalan.

– Det kan i sin tur leda till att kvinnliga patienter ifrågasätter sig själva när det gäller symtomen och att de inte får tillräckligt stöd.

Vilka råd skulle du ge till en kvinnlig ryttare som är osäker på när det är dags att återuppta ridningen efter en hjärnskakning?
– Ryttare tillhör de mest intensiva atleter som jag har mött. Passionen för sporten, kärleken till hästarna och hängivenheten till livsstilen kan ibland förblinda, till exempel när det gäller behovet av att söka vård i samband med hjärnskakningar.

– Mitt råd är att inte enbart lita till den egna bedömningen efter den här typen av skada. Efter en hjärnskakning kan synen, balansen och tajmningen vara påverkad – allt som är av stor betydelse för en ryttare – samtidigt som en ytterligare skada kan fördubbla tiden för läkning eller i sällsynta fall till och med vara livshotande. Ju snabbare du får rätt vård, desto snabbare kan du återuppta ridningen.

 Texten publicerades första gången i Ridsports pappersutgåva, nummer 7 2018.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden