Hoppning
31 mars 05:34

Därför sänks hindren i populär unghästtour

NationelltNär unghästtävlingen Global Trucks Youngster Tour går på sin fjärde säsong är det med sänkta hinder i de första kvalen. "Vi vill ge de unghästar som behöver mer tid att utvecklas en möjlighet," säger en av grundarna till touren.

Därför sänks hindren i populär unghästtour
Glada miner på 6-årstourens prispall förra året med tvåan Ellen Brunes, segraren Helena Lundbäck och trean Josefina Gunnarsson. Foto: Anna Lund

Det är Global Trucks Youngster Tour, GTYT, som berättar om nyheterna med anpassade kvalhöjder och säsongens program i ett pressmeddelande.

Förändringarna innebär att de unga hästarna, som touren är till för, får gå på lägre hinder i början av säsongen.

5-åringarnas två första kval rids i 1,10-hoppning och de två andra rids i 1,15-klass. Inte förrän i finalen första helgen i september höjs hindren till 1,20. 6-åringarna har två kval i 1,20 och två kval i 1,25, medan finalen rids i 1,30.
– Jag tycker det här är ett suveränt upplägg. Många unghästar är inte redo att gå på ”maxhöjd” för sin årgång redan tidigt på säsongen. Med det här upplägget behöver man inte ha bråttom med att debutera en högre klass utan kan lugnt matcha dem mot en final under hösten. Dessutom finns det gott om tid att låta hästarna gå på bete under sommaren, säger unghästutbildaren Björn Svensson som har varit högt placerad i flera GTYT-finaler i pressmeddelandet.

I år tillkommer också en ny tävlingsplats, Grevagårdens Ryttarcenter i Skövde. Totalt rids fyra kval, där de 15 bästa ekipagen totalt går vidare till höstens final. Minst två kval måste genomföras för att kunna kvala till finalen.

– Vi vill ge de unghästar som behöver mer tid att utvecklas en möjlighet att tävla på några av Sveriges bästa tävlingsplatser, förklarar Sara Brink, banbyggare och en av grundarna till GTYT-touren, i pressmeddelandet.

Liksom tidigare år har rids både kval och final inför två domare som bedömer hästens teknik, förmåga och framtida potential.

Datum och tävlingsplatser, GTYT 2024

Kval 1, vecka 18, Hagens RF, Grevagården.
Kval 2, vecka 20, Kimstad RF.
Kval 3, vecka 22, Åby RK på Norrköping Horse Show. 
Kval 4, vecka 23, Mantorp HF på Mantorps Hästsportarena. 
Final, vecka 36, Åby RK på Norrköping Horse Show. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden