Fälttävlan
19 november 2019 06:30

De prisades på årets fälttävlansmöte

Årligt möteEM-brons, OS-kval och totalseger i Nations Cup. Svensk fälttävlan hade anledning att fira när det årliga fälttävlansmötet hölls i Linköping under helgen. Massor av utmärkelser delades ut och så hölls det föreläsningar om ryttarens sits och hästens träning.

De prisades på årets fälttävlansmöte
Ludwig Svennerstål och El Kazir i EM-terrängen i Tyskland tidigare år. Sverige tog både brons och kvalade till OS på mästerskapet. Ludwig Svennerstål belönades också med Badge of Honour i guld. Foto: www.eventingphoto.com

Det traditionella fälttävlansmötet för alla som har intresse av svensk fälttävlan har hållits i Linköping under helgen.

Mötets huvudnummer var föreläsningar av bland annat legendaren Göran ”Yogi” Breisner om ryttarens sits samt fälttävlanshästens träning.

– Det var också en hel del fokus på hur ryttare ska träna sig själva, säger fälttävlanskommitténs ordförande Margaretha Rödén.

Vikten av att ryttare också tränar lyftes även av veterinär Laura Hirvinen som föreläste om hästens biomekanik och vikten av bland annat liksidighet hos den.

Träff för arrangörer

I samband med mötet hölls också traditionsenligt en arrangörsträff med representanter från tävlingsarrangörer runt om i Sverige samt en galakväll där flera priser och utmärkelser delades ut.

Margaretha Rödén blir ny ordförande i Fälttävlanskommittén.
Margaretha Rödén.

Förbundskapten Fredrik Bergendorff fick utmärkelsen Årets Hedersomnämnande.

– Vi tycker att det är en bedrift att kunna ta EM-medalj, kvala till OS och vinna Nations Cup samma år. Det ville vi uppmärksamma, säger Margaretha Rödén.

Landslagsryttaren Ludwig Svennerstål fick ta emot FEI:s Badge of Honour i guld då han uppfyller kraven med tre genomförda OS/VM. Ludwig Svennerstål har genomför OS i London 2012, OS i Rio 2016 samt VM i Tryon 2018.

Årets tränare blev Aminda Ingulfson och arrangören av lag-SM, Rid- och körsällskapet Sporren, fick utmärkelsen Årets arrangör. Vinslövs Ryttarförenings Lars Månsson blev Årets Eldsjäl.

Pris för gott kamratskap

Dessutom delade fälttävlansprofilen Tina Lundin ut det pris hon själv har initierat och som nu delas ut i samarbete med riksanläggningarna och tränaren Anne Persson. Det handlar om 5 000 kronor vardera till tre fälttävlansryttare som har visat gott kamratskap. I år gick det till  Nicole Palm, Wilma Nyhlén och Elvira Rosenberg.

Vinnare av årets championattecken blev Wilma Nyhlén på ponny, Amanda Andersson bland juniorerna och Sofia Sjöborg bland unga ryttarna.

Fakta

FEI Badges of Honour

En utmärkelse som delas ut till ryttare som har fullföljt VM och OS.

  • Tre fullföljande av VM och/eller OS ger en FEI Badges of Honour Gold.
  • Två fullföljanden ger en FEI Badges of Honour Silver.
  • Ett fullföljande ger FEI Badges of Honour Bronze.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden