Debatt
22 april 16:59

Debatt: ”Förbundet måste sätta stopp för tävlingsfusket”

OhederligtKringgående av tävlingsregler och anställningsavtal för skens skull – allt för att vissa utvalda ryttare ska få tävla. Det menar debattören som kräver att Svenska Ridsportförbundet granskar lagryttarna i elitallsvenskan och vilka som är yrkesverksamma på riktigt. Debattören är aktiv inom ridsporten men vill vara anonym.

Debatt: ”Förbundet måste sätta stopp för tävlingsfusket”
Hederligt tävlande på lika villkor. Det frågar debattören efter. Foto: Istock

Med hänvisning till senaste tidens diskussioner, debattinlägget av ”arg juniormamma” och förändring av regler samt att det inte varit full öppenhet kring dessa vill jag göra ett inlägg i debatten.

Mitt mål är hederligt tävlande på lika villkor och konsekvent tillämpande av förbundets regler.

En granskning behövs omgående för annars startar flera ryttare i strid mot reglerna kommande helg. Som startlistorna inför helgens tävlingar på Sundbyholm ser ut idag så finns det flera som inte ska få tävla och förbundet behöver granska detta och blockera flera av ryttarna.

Förbundet behöver agera för att rätta till fel och orättvisor samt då allmänheten inte förstått hur vissa föreningar utnyttjar reglerna som inte varit offentliga förrän i måndags på ett ohederligt sätt. Det tävlades således i helgen på inofficiella undantag och ryttare har dessutom kunnat anmäla sig till tävlingar med detta undantag sedan en tid tillbaka.

Det är troligt att fusk sker även genom framtagande av anställningsavtal för skens skull i vart fall för skolungdomar. Mitt fokus är dock på elitföreningars inblandning i kringgåendet.

Bakgrund till kritiken

Många har reagerat på hur det kan vara så många ungdomar och barn som tävlat senaste helgen och är anmälda till kommande tävlingar. Förbundet behöver granska detta närmare då det talas om mycket fusk för att kringgå reglerna och skapa fördelar för vissa utvalda ryttare. De utvalda kan kvala till SM, blir uttagna till nationella trupper och landslag. Något som andra inte kan göra.

Lag sätter upp ryttare på laglistan (den nya punkten 4 i reglerna om yrkesverksamma) som inte kommer att kunna delta i laget då de inte håller rätt nivå. Detta bara för att de ska kunna tävla då undantaget ger dem fritt fram att tävla även utanför lagtävlingarna. Troligen är tanken att listan justeras när det är dags för tävlingar så att det verkliga laget anges.

Lagledare har upptäckt en möjlighet att kringgå tävlingsförbudet för unga och väljer subjektivt ut de som ska få tävla individuellt helt fritt utan att delta i lagtävlingen. Detta sker ohederligt och skapar orättvisa fördelar för dem som ändå inte ska delta i lagtävlingarna. Ett sådant kringgående bör inte vara acceptabelt och det krävs en aktiv granskning. Det är ett genomtänkt och planerat handlande från berörda föreningar och ryttare.

Det talas även brett om skenavtal för att få yngre (födda 2004) att klassas som yrkesverksamma. De har ingen verklig anställning och är absolut inte sysselsatta med verklig inkomst. De går ju dessutom i skolan på heltid.

Granskning inför helgens tävlingar

Förbundet bör skyndsamt genomföra en granskning av främst de yngre ryttarna och elitlagens listor så att ryttare inte startar i strid med reglerna kommande helg. Kringgåendet där är lättast att upptäcka.

Accepterar förbundet att laglistorna innehåller ryttare som inte platsar i laget och att dessa ändras senare inför lagtävling så medverkar ju förbundet till detta. Det finns ryttare som listas bara för att kringgå tävlingsförbudet. Det är särskilt uppenbart i förhållande till de klubbar som har flera starka ryttare till lagen.

Så som startlistorna på Sundbyholm ser ut nu är ett flertal födda 2005 eller senare (och måste därför vara med på laglistan) medan laget får ha maximalt tre (minst tre yrkesverksamma) eller två om majoriteten behöver vara yrkesverksamma.

Förbundet kan väl inte med full inblick godta att listan ändras inför lagtävlingen bara för att möjliggöra ett kringgående av tävlingsförbudet på det här sättet? Lagledarna kommer troligen hitta på en ursäkt men ryttarnas nivå och erfarenhet gör kringgåendet uppenbart.

Även om förbundet accepterar kringgåendet av just dessa regler så strider det mot förbundets värdegrunder om att hålla moral och etik högt och värna om fair play. Det är även skandal att elitlagen utnyttjar möjligheten att lista några av de personer som nu listats. Det är uppenbart om en granskning görs.

Förbundet bör separat granska de yngre ryttare (födda 2004) som är i skolålder och som påstås vara yrkesverksamma. Kanske räcker det med ett meddelande om att skenavtal och konstruktioner inte kommer att accepteras och att en genomgång kan komma att göras. Det handlar om rena regelbrott genom skenavtal.

Görs en genomgång av startlistorna för föregående helgs tävlingar i Mantorp och Enköpingsnäs och kommande tävlingar i Sundbyholm så framgår fusket relativt tydligt. Med förhoppning om att rensning sker inför helgen och att elitlagen får instruktion om att enbart lista verkliga lagryttare. Uppenbart fusk bör dock få stark kritik och påföljd.

Anonym

Detta är ett debattinlägg – en personligt skriven text där skribenten själv står för åsikterna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden