Sportnytt
19 april 2021 17:27

SvRF förtydligar vilka som får tävla

FörtydligandeSvenska Ridsportförbundet har gått ut med ett förtydligande gällande vilka som får tävla just nu. Främst handlar det om vilka som definieras som yrkesverksamma, då det endast är dessa som tillåts tävla.

SvRF förtydligar vilka som får tävla
Ryttaren godkänns som yrkesverksam via ryttarprofilen i TDB. Foto: Istock

Det tillfälliga nationella tävlingsstoppet hävdes den 12 april, men då enbart för yrkesverksamma ryttare. Tävlingsstoppet för aktiva födda 2005 och senare ligger dock kvar tills vidare, i enlighet med rådande restriktioner från Folkhälsomyndigheten.

Det är Svenska Ridsportförbundet som avgör vem som anses utöva yrkesmässig idrott inom förbundets verksamhetsområde, och man har nu gått ut med ett förtydligande kring vilka som räknas som yrkesverksamma. Se nedan.

Yrkesmässig verksamhet ridsport

Ryttare som uppfyller minst en av följande definitioner räknas som yrkesverksam:

  1. Ryttare, födda 2004 eller tidigare, som bedriver regelbunden och yrkesmässig idrott med hästinriktning, med ridsport som huvudsaklig sysselsättning och inkomstkälla, i enlighet med verifiering1) nedan.
  2. Ryttare, födda 2004 eller tidigare, kvalade till 5*/4*-tävling, och/eller enligt grenspecifika regler.
  3. Ryttare, födda 2004 eller tidigare, som tillhör Svenska Ridsportförbundets landslagsgrupper.
  4. Ett tillfälligt undantag gäller för icke yrkesverksamma ryttare som tillhör lagtrupp i Folksam Elitallsvenska, till och med att lagets deltagande är slutfört i serien. Detta under förutsättning att en majoritet av deltagarna i serien är yrkesverksamma.

Gällande den sistnämnda punkten har förbundsstyrelsen beslutat följande att ge lagledarna i elitallsvenskan i hoppning möjlighet att namnge sex ryttare i sina trupper, oavsett yrkesmässig status, som får möjlighet att tävla till och med att lagets deltagande i serierna är slut. Detta för att ryttarna ska kunna förbereda sina hästar inför elitallsvenskan. Något som också innebär att trupper inför serierna kan innehålla fler ryttare.

Rådande tävlingsregler och yrkesmässig verksamhet.

Särskilda regler för elitallsvenskans lag.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden