Träningstips
11 oktober 2018 12:29
Ridsportplus

”Det är lika viktigt att rida en bra väg efter hindret som före”

RakriktningAtt rida korrekt fram till hindret är något vi alla övar på, men hur rider vi egentligen efter hindret? Lisa Maria Norlander, hoppryttare och unghästutbildare, bjuder på en träningsövning som hjälper dig att rida rakt och i balans efter hindret.

”Det är lika viktigt att rida en bra väg efter hindret som före”
Unghästutbildaren Lisa Maria Norlander om varför det är så viktigt att rida en bra väg efter hindret. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

– Många gånger glömmer vi nog helt enkelt bort att vara lika noggrann efter hindret som före hindret. Vi pratar ofta om hur viktigt det är att rida en bra väg till hindret. Men det är ju minst lika viktigt att rida en bra väg, och i balans, efter hindret!

Hon menar att många blir så glada att de klarar hindret att de faller fram över halsen på hästen efteråt vilket gör att hästen antingen genar genom nästa sväng eller svänger för fort åt fel håll.

– Det låter kanske konstigt men många blir alldeles för glada av att bara klara hindret. Det är ju en lika stor prestation att rida rakt före och efter hindret som att klara själva språnget tycker jag.

Därför ska du rida rakt

Att rida rakt och i balans efter hindret är viktigt för att hästen ska lära sig att landa rakt och i balans, ett måste för att den ska klara av resten av banan. Hästen ska aldrig börja vingla efter hindret utan grunden ska vara rak. Om vägen till nästa hinder blir krokig eller för kort handlar det oftast om att du hamnat fel redan i landningen. Förutom att du förlorar värdefulla sekunder i en omhoppning på att räta upp hästen inför nästa hinder finns också risken att du misslyckas och får en rivning.

Lisa Maria
Lisa Maria Norlander är unghästutbildare och tävlingsryttare. Hon har bland annat tävlat upp till 1,40 hoppning och ridit final i Falsterbo och Breeders.

– Hoppar hästen snett kan det bero på att du varit för slarvig när du red vägen. Du ska rida helt rakt över hindret. Börjar hästen svänga redan i språnget är det större risk för rivning, och obalans. Dessutom sliter det på hästen i längden om du hela tiden landar snett, varnar Lisa Maria. Det optimala är om hästen kan känna sig trygg i att landa rakt och invänta vilken väg den ska ta. Är du själv inte noggrann och tydligt med vart du vill att hästen ska gå efter hindret kan du heller inte förvänta dig att hästen går dit du vill.

– Som ryttare är det viktigt att du tänker på dina ridvägar varje dag.  Slarva inte med hörnpasseringar eller de vägar du väljer. Låt inte den där bogen trycka sig inåt utan se vägen och rid verkligen där du tänkt dig.

Lisa Maria påpekar också vikten av att se sin väg och ha ordning på hästen när det blir lite trångt, till exempel  på framhoppningsbanan.

– Där är det jätteviktigt att du kan landa i den galopp du vill, rida rakt och sedan svänga i balans. Allt för att få en lugn och harmonisk framhoppning där alla får plats och har ordning på sitt.

Övning rakriktning

Så rider du

Lisa Marias favoritövning består av cavaletti byggda i två S- bågar som låter dig ta ut svängarna och få kontroll på vägen. Placera gärna ut koner efter hindren så får du hjälp att hålla en rak väg.

Ritning_ovning

Bygg upp banan med sex låga hinder med sockerbitar. Den här övningen lär inte häst och ryttare att hoppa högt utan fokus ligger på kontroll och att se vägen. Håll en jämn galopp över hindren och genom bågarna. Var väldigt noggrann med vägen och håll ut ordentligt i svängarna. Känn efter så att hästen går undan ordentligt för innerskänkeln och aldrig tränger i vändningarna. Försök att landa rakt och forma hästen efter innerskänkeln med stöd på yttertygeln efter landningen innan du vänder upp mot nästa hinder.

– Försök så gott det går att få hästen att landa i rätt galopp, det underlättar och gör vägarna betydligt smidigare, förklarar Lisa Maria. Se vägen framför dig och var inte rädd för att verkligen ta ut svängarna i den här övningen.

Faktaruta

Rakriktning

Att tänka på

  • Låt inte hästen vända direkt av sig själv när den landar. Det är du som styr som håll stöder på yttertygeln och se till att hästen följer dig och inte tvärtom.
  • Vänd inte för tidigt utan ha is i magen och våga rid ut vägen.
  • Landa och vänta något steg innan du vänder. Räta upp hästen precis innan nästa hinder. Om du kommer in med en sned häst är det lätt hänt att även anridningen till nästa hinder blir sned. 

Det här jobbar du:
Hästens balans, elasticitet och följsamhet. Du som ryttare får träna på att hålla rytmen i galoppen och rida i en jämn galopp genom hela banan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden