Hoppning
17 december 2021 08:51
Ridsportplus

”Det bör läggas mer vikt på utbildning”

StafettpinnenStafettpinnen är serien där en ridsportprofil svarar på aktuella frågor. Den här gången har turen kommit till hoppryttaren Erika Lickhammer van Helmond, som bland annat beskriver skillnaderna att bedriva hästverksamhet i Europa i förhållande till Sverige.

”Det bör läggas mer vikt på utbildning”
Erika Lickhammer van Helmond. Foto: Lavaletto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I vår serie Stafettpinnen skickade uppfödaren och ryttaren Fredrik Linell i förra numret pinnen vidare till hoppryttaren Erika Lickhammer van Helmond.

Vad är den största skillnaden, sportsligt och ekonomiskt, med att bedriva hästverksamhet i Europa i förhållande till i Sverige?
– Ekonomiskt är det helt klart kundkretsen och ruljansen på försäljning av hästar som hela tiden pågår i Holland/Europa.
– I Sverige byggs verksamhet mer på träningsavgifter, av hästar och elever, även gruppträning, det sistnämnda är något som så gott som aldrig existerar i Holland. Givetvis finns försäljning i Sverige men det är inte alls som i Holland där i princip allt har ett pris.

Vad tycker du att vi i Sverige behöver förbättra när det gäller utbildning av våra unga hästar?
– Jag tycker att man hoppar relativt högt på den unga hästen i Sverige i relation till vad den är utbildad för. Alla 5-åringar behöver inte hoppa 1,20. Jag tycker det bör läggas mer vikt på utbildning, även på tävlingsbanan, att det där ska ridas lite mer avslappnat. Det finns många olika sorters championat i Sverige. För att kvala till dem behövs nollrundor, det tror jag inte bara är till fördel för hästens utbildning, då det är näst intill omöjligt som ryttare att inte ha det i bakhuvudet när man är på tävlingsbanan. En häst måste få göra sina egna misstag och lära sig av dem.

Vem vill du skicka pinnen vidare till?
– Tobias Hansson.

Fakta

Erika Lickhammer van Helmond

  • Namn: Erika Lickhammer van Helmond.
  • Bor: Nederländerna.
  • Gör: Hoppryttare och hästföretagare.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 17/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden