Hoppning
29 januari 2021 22:47
Ridsportplus

”Det gör inget om man känner sig som en världsmästare”

Med rätt att dömaHan jobbar med hästkrafter i dubbel bemärkelse och under pandemin blev han hinderbyggare på riktigt. Men det är genom rösten vi känner igen honom – och hans förmåga att skapa glädje på arenan. I helgen är Albin Bolin äntligen tillbaka i domartornet när tävlingarna drar igång igen.

”Det gör inget om man känner sig som en världsmästare”
"Det gäller att hitta ett mönster och bygga en stämning", säger Albin Bolin om domarrollen. Foto: Susanne Högdahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Om Janne Fristedt och Stefan Fur är kungarna, är bröderna Emil och Albin Bolin kronprinsarna. Vi pratar om några av de starka domar- och speakerrösterna som sätter tonen på svenska tävlingar. Albin Bolin småskrattar lite åt kronprinsliknelsen.
    – Vi får väl se. Stefan har en fantastisk speakerkarriär och är ett stort föredöme, liksom Janne Fristedt. Det finns få saker som slår att sitta på Falsterbos arena när Janne Fristedt öppnar upp en klass – det är magi.

    Kronprins eller inte, för Albin Bolin finns det inget roligare än att kuska land och rike runt för att sätta sig i domartornet på både små och stora tävlingar. I helgen innebär det att han tar plats som hoppdomare hos Föreningen Trollhättans Sportryttare som arrangerar ”Trollhättans Winter Surprise” med klasser för ponny och häst på Grevagården utanför Skövde. Visionen är klar.
    – Absolut roligast är när jag får göra det till en stor upplevelse för kidsen. Det är lite det jag har byggt mitt ”domeri” och ”speakeri” på. Jag vill förmedla glädje – när man går i mål gör det inget om man känner sig som en världsmästare.

    Fick blodad tand direkt

    Själv tävlade Albin lite ponny men tappade sugen i början av tonåren när motorintresset tog över. Stallet blev till ett garage där han mekade med moppar och bilar och hängde med kompisarna. Men på gymnasiet hände det något. Då blev storebrorsan Emil hästägare och började engagera sig i hemmaklubben, som var Norrahammar Tabergs Ridklubb. Han blev även domare. Albin hakade på och drev tävlingsverksamheten och där någonstans tog det sin början.

    – Emil hade lovat att vara speaker på ett svenskt mästerskap i sportkörning. Två veckor innan skulle han få barn men eftersom det var andra barnet tänkte han att det var lugnt. Han frågade om jag kunde vara stand-in om det skulle skita sig – och samma dag som invigningen var åkte han in till förlossningen och stannade där hela helgen, berättar Albin som kastades in i speakerrollen.

    Han hade aldrig varit på en körtävling men antog utmaningen med stor entusiasm. Det började ”lite lugnt” med två dagars dressyr följt av ett fartfyllt maraton och avslutades med precisionskörning.
    – Det var skitkul!

    Efteråt haglade berömmet, både i verkliga livet och på sociala medier.
    – Folk tyckte att jag hade gjort en jättebra insats. Efter det såg jag till att bli domare och sedan har det rullat på.

    Sedan 2020 är Albin A-domare, vilket innebär att han får döma på högsta nivå.
    – Det är verkligen superkul! Det är som en liten cirkus där man åker runt och träffar härliga människor i olika domartorn samtidigt som man träffar sina kollegor, överdomarna och banbyggarna.

    – En period åkte jag och Bo Norell (banbyggare, reds anm) på många tävlingar tillsammans, det bara blev så, och vi hade superroligt. Jag har fått se många tävlingsplatser och väldigt mycket trevlig sport.

    Img_9732
    Lärare, domare och hinderbyggare. Albin Bolin har många strängar på sin lyra. Foto: Privat
    8efcc83b-1c1f-463c-959a-f1be7403ac96
    Det började med käpphästhinder för skojs skull. Foto: Privat
    4b0d1fb6-c894-42ac-86c9-e0cc5461a136
    Nu är det full fart i snickeriverkstaden. Foto: Privat
    316f0d63-e7af-420b-95d9-635928ba573e
    Här har Albins sambo Maria Stigsson, konstnären bakom Kladdbym, bidragit till de vackra infångarna. Foto: Privat

    ”Det var här allt växte fram”

    Hösten 2019 var första gången Albin var speaker på Elmia och Jönköping Horse Show, då tillsammans med brorsan Emil och GHS-rösten Stefan Fur. Samma år var han även speaker på lite familjeshower i Falsterbo, som särbon Maria Stigsson höll i. Men även om det är häftigt att speaka i större sammanhang finns det fortfarande en tävling som ligger honom extra varmt om hjärtat.
    – Jag håller hårt i Karl-Oskar Cup i Växjö, säger Albin.

    Den populära tävlingen som går av stapeln på Värendsvallen i Växjö bjuder på ponnyklasser från lägsta nivå upp till svår klass, och det finns cuper på alla nivåer. När arenabelysningen tänds på kvällen är det som att befinna sig på en världstävling. Det är här som bröderna Bolin har mejslat fram mycket av det personliga ”domeri” som bägge är kända och omtyckta för.
    – Det var på Karl-Oskar Cup som vi började intervjua ryttarna och det var här allt växte fram. Vi kände att det var så himla kul att prata med dem och många tyckte också att det var roligt att vi gjorde det. Ju mer man kan höja stämningen och ju mer man kan få ryttarna att känna sig som mästare, desto bättre, tyckte vi.

    – Det som är kul är blandningen, det hade inte varit kul att bara åka på stora tävlingar, säger Albin.

    Började bygga hinder

    Ett vanligt år blir det mellan 50-70 tävlingsdagar i domartornet. Trots pandemin och upprepade tävlingsstopp blev det ändå 55 dagar förra året. Dessutom adderade han en ”hobby” som så många andra i coronatider.

    I slutet av 2019 drog Albin igång ”A-hinder”, som började med att han gjorde några käpphästhinder ”för skojs skull”. Först höll han till hemma i ”boa” men idag har verksamheten vuxit in i en lokal på 140 kvadratmeter. Där tillverkar han nu både käpphästhinder och hästhinder för glatta livet. På dagtid utbildar han gymnasieungdomar till bilmekaniker och fyra kvällar i veckan snickrar han hinder mellan 17-22.

    – Min särbo hjälpte mig att starta upp på Instagram och Facebook och sedan har det rullat på i högre hastighet än vad jag hade förväntat mig. En del har fått vänta oförskämt länge på sina hinder, men nu har jag kommit ifatt mig.

    – När jag bygger hinder får jag verkligen använda min kreativa ådra. Jag tycker det är roligt att konstruera och fundera över hur jag vill göra mina hinder, säger mångsysslaren Albin.

    I helgen får han använda sin kreativa ådra i domartornet, när han återigen är tillbaka på Grevagården efter att ha dömt mästerskapen för alla kategorier i höstas.
    – Bägge SM:en i höstas är highlights i min domarkarriär. Det var fantastiska arrangemang och en otroligt skicklig klubb som lyckades göra två magiska SM efter de förutsättningar de hade i coronatider.

    Vad gillar du mest med ditt jobb?
    – Det bästa jag vet är när ungarna rider ärevarv och sätter näven i luften när jag ropar deras namn. Det är lycka på något sätt.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden