Dressyr
20 mars 12:51
Ridsportplus

Die Werth – begåvad, kontroversiell och bäst när det gäller

Bara en enda ryttare har vunnit fem deltävlingar i världscupen, på tre olika hästar.
Kan någon stoppa Isabell Werth från att vinna finalen i Omaha?

Die Werth – begåvad, kontroversiell och bäst när det gäller
Die Werth” är kontroversiell, en stark och rak person som hamnat i dopningskontroverser mer än en gång.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du tre möjligheter:

Är du redan prenumerant, men har inga inloggningsuppgifter?

Skaffa inloggningsuppgifter

Prenumerera på Ridsport

Världsetta på FEI:s rankning, etta i världscuptabellen – Isabell Werth är säsongens verkliga dominant på dressyrscenen.

Hon är en ryttare som varit på toppen i många år, men som också tagit ganska tuffa smällar och varit väldigt styvmoderligt behandlad av det tyska ridsportförbundet genom åren.

”Die Werth” är kontroversiell, en stark och rak person som hamnat i dopningskontroverser mer än en gång. Ibland på grund av kontaminering och ibland på grund av rent felaktig veterinärhjälp – oavsett orsak drabbade det henne hårt.

Mörka perioder i livet

Hennes långa karriär är kantad av medaljer och framgångar men också av dessa mörkare perioder.
– I dag kan jag hantera berömmelse, karriärens upp- och nedgångar, för de kommer också och jag har haft min beskärda del av lågmärken. Just nu går allt fantastiskt bra, det är jättekul och enkelt att hantera. Jag har med åren blivit stark, jag kan ta när det svänger, för det kan alltid vända. Så är livet med hästar, säger Isabell Werth.

I Göteborg hade hon med sin senaste stjärna Emilio och segrade i både kval och kür. Emilio, en 11-årig valack med en speciell historia, har lite felaktigt beskrivits som en reservhäst. En härlig reserv att ha i så fall – åtta på FEI:s rankningslista.

Under tävlingarna i Scandinavium trädde de in i den exklusiva klubben bland de ekipage som fått 80 procent eller mer i Grand Prix. Där landade de efter ett nytt personligt rekord på 81,08 procent. I Specialen har de varit över den nivån tre gånger, så det var mest en tidsfråga innan den rätta ritten skulle sitta även i GP.

Tre med på 80-procentslistan

Isabell Werth har nu tre hästar med på 80-procentslistan genom Emilio, Bella Rose, som är på väg mot comeback, och Weihegold.

Küren i Göteborg var en njutning för alla på plats, själv var ”Die Werth” irriterad och bad publiken om ursäkt.
– Två misstag som jag tar på mig, det var verkligen inte meningen. I dag kände jag att vi haft lite förberedelsetid, sa Werth, perfektionist ut i fingerspetsarna.

Satsar på finalen Omaha

Tidigt i höstas deklarerade Isabell Werth att hon tänkte satsa på världscupfinalen i Omaha, Nebraska.
– Jag gillar världscup, jag har hästar att rida, nu gör vi ett försök, konstaterade hon.

Och det måste ha varit vintersäsongens understatement. Under vintern har Isabell ridit sex av åtta kvaltävlingar – och vunnit fem. 

Första häst som hon plockade poäng med i Lyon, Stuttgart och Amsterdam var Weihegold. I Neumünster sadlade hon upp Don Johnson FRH och vann även där, medan Emilio skötte sig i Göteborg.

I ’s-Hertogenbosch startade hon med Emilio och inte Don Johnson.
– Jag vill ta Weihegold till Omaha, men det är skönt att ha två hästar kvalade, så jag rider även i Den Bosch, förklarade Isabell.

Det krävs två kvaltillfällen över 68 procent för att en häst ska få delta i finalen.

Vill forma talangerna

Isabell Werth har aldrig ryggat från att ta sig an de inte fullt så uppenbara talangerna. Hon fick en gång i tiden frågan om hon ville rida Totilas, men tackade nej.

Hon utbildar själv sina hästar från ung ålder, hon vill känna dem och forma dem.
– Då och då är det härligt att få en sådan häst som Weihegold som är så enkel, ambitiös och okomplicerad, helt enkelt alltid redo för arbete, underbart kort och gott.

Hennes arbete med Don Johnson FRH har blommat ut under 2016 och det har tagit sin tid.
– Han har alltid haft kvaliteten för stora ting, nu börjar fler än jag tro på det, säger Werth med ett skratt.

Werths magiska sto Bella Rose, tyvärr skadad sedan VM 2014 men nu på väg tillbaka, och Emilio kommer från samma uppfödare, Heinrich och Wilhelm Strunk. De har snarlikt stamträd med samma morfar, angloaraben Cacir, och samma mormorsfar, Frühlingsball.

Det är stoet Pik Dame längre bak som är gemensam nämnare, mormorsmor till Emilio och mormors mormor till Bella Rose. Uppfödarna har valt att betäcka flera ston med samma hingstar under olika år.

Emilio är mycket funktionell men av en gammaldags modell, nästan ful när han inte är i aktion på banan. Bella Rose är en generation till och här syns den moderna dressyrhästen tydligt, långbent och ädlare.

Blinkers var lösningen

Den nya stjärnan Emilio höll så när på att gå till himlen som ung. Han kom till Isabells stall som 3-åring, men skadade sig och tillbringade sedan något år hos sin uppfödare. Där fick man stora problem med att rida honom, så fort någon satt upp blev han riktigt rädd utan att någon kände till orsaken. Trots det tog Isabell tillbaka honom i stallet.
– Vi visste hur bra han var och ville så klart försöka. Vi lyckades lokalisera problemet till att varje gång han såg något i ögonvrån på ena sidan blev han otroligt skrämd och drog iväg. Ingen kunde sitta kvar på honom.

”Vi var nära att ge upp”

– Det gick så långt att vi var nära att ge upp, det blev för farligt.  Min dåvarande ryttare Matthias Bouten löste det dock, tack och lov. Han satte på en blinker, en täckning över det ena ögat, och sedan började han långsamt om från början med Emilio.
– Det är viktigt att förstå varför hästar bär sig åt på olika sätt, att ge dem en chans. Då kan det sluta så här bra, säger Isabell Werth.

I finalen möter Isabell Werth maximalt 17 andra kvalade ekipage. Men vem ska kunna slå henne? På förhand ser Carl Hester och Nip Tuck ut att vara i princip det enda ekipage som kan skilja ”Die Werth” från att få ännu en hett efterlängtad finalbuckla.

Det verkar vara Isabell Werths tur att regera nu.

 

Isabell Werth

Född: 1969. Mamma till Frederik, 7 år.

Utbildning: Jurist.

 

Mästerskapsmedaljer:

1 OS-guld Gigolo 1996.

4 OS-silver Gigolo 1992 och 2000, Satchmo 2008, Weihegold 2016

5 OS-guld i lag

3 VM-guld Gigolo 1994 och 1998, Satchmo 2006

3 VM-guld i lag

3 EM-guld Gigolo 1991, 1993, 1995 och 1997, Satchmo 2007

9 EM-guld i lag 1989–2013

 

Världscupfinaler:

15 finalstarter, var kvalad 2016 till Göteborg men DonJohnson skadade sig.

2 segrar, med Fabienne 1992 och Warum Nicht 2007

4 andraplatser, med Antony 2001, Warum Nicht FRH 2006, 2008, Satchmo 2009.

Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången den 9 mars 2017.
Hingstar Online

Just nu 124 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar