Veterinärt
1 februari 2018 06:25

Digital veterinärtjänst för hästägare har premiär i dag

Råd via videoVeterinärrådgivning för smådjur via mobilen och datorn har funnits hos en digital klinik i drygt ett år. Från och med i dag kan även hästägare använda tjänsten, som kan vara gratis beroende på vilket försäkringsbolag hästen är försäkrad hos.

Digital veterinärtjänst för hästägare har premiär i dag
Genom luren kan veterinären prata med hästägaren och även ta sig en titt på hästen i fråga. Arkivbild: Istock

Sedan starten 2016 har 20 000 smådjursägare fått hjälp via FirstVet, där legitimerade veterinärer kan hjälpa till med råd, remisser och recept genom ett videosamtal med djurägaren och en eventuell titt på djuret via skärmen. Nu har det lanserats rådgivning även för häst och genom videosamtal kan man ställa enklare diagnoser och vid behov remittera hästen vidare till rätt veterinär direkt.

Taxan för det tio minuter långa veterinärsamtalet är som mest 550 kronor, vilket är på kvällstid mellan klockan 18 och 24. Genom den digitala klinikens avtal med försäkringsbolag kan många djurägare använda tjänsten gratis.
– Alla djurägare kan använda tjänsten, men vi har olika avtal med olika försäkringsbolag. För Agrias kunder är det exempelvis alltid fria samtal medan bland annat Folksams kunder har tre fria samtal per år, säger Gabriel Prescott, marknadsansvarig, till Ridsport och hänvisar till listan på företagets FAQ-sida.

Undantaget på listan är If, vars hästkunder i dagsläget inte har några fria samtal till skillnad från smådjursägarna.

”Komplement till befintlig vård”

Inför ett videosamtal ska hästens profil vara registrerad och då försäkringstagarens personnummer skrivs in vid registreringen plockas uppgifter om försäkringsbolaget automatiskt fram.

På siten förklaras närmare vilka samtal som är gratis och att fakturering i några fall kan ske i efterhand: ”Kostnadsfria besök gäller vid symptom/skada/sjukdom som annars omfattas av din försäkring. Konsultationer som avser rådgivning gällande symptom/skada/sjukdom som inte omfattas av din försäkring faktureras kunden i efterhand. Exempel på icke kostnadsfria besök är beteenderådgivning, kostrådgivning eller utskrift av recept för preventiv vård.”

Finns det någon risk att videosamtalsrådgivning används när en häst egentligen hade behövt veterinärvård?
– Vi vill inte vara eller framstå som ett substitut till befintlig veterinärvård, utan som ett komplement. Vi kan inte ersätta veterinärer på plats och rekommenderar definitivt att tillkalla veterinär om läget är akut eller om situationen förvärras, säger Gabriel Prescott.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden