Avelsnyheter
8 augusti 2020 09:00
Ridsportplus

Dimmans Emir tas ur avel – bär på defekt gen

GenmutationDimmans Stuteri har drabbats av ännu ett bakslag när det gäller sina godkända hingstar. Tester visar att new foreststuteriets Dimmans Emir bär på PSSM1-genen och därför måste tas ur avel. "Jag ville inte tro det först. Det är jättetråkigt," säger stuteriets ägare Helena Grühb.

Dimmans Emir tas ur avel – bär på defekt gen
Helena Grühb och hennes elitsto Dimmans Elmia som är mor till fem godkända hingstar, bland annat Dimmans Emir. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

För två år sedan fick Helena Grühb ta sin stjärnhingst och EM-medaljör i fälttävlan, Dimmans Eros, ur avel på grund av bristande fertilitet.

Nu har jag två avelshingstar som är oanvändbara. Helena Grühb.

Nu visar tester att hennes andra topphingst, Dimmans Emir RNF 208 (f 2010 e Jolly Roger u Dimmans Elmia e Silverlea Buckskin), bär på anlag för den defekta genen som kan ge PSSM1. Detta innebär att han måste tas ur avel.
– Jag ville inte tro det först när provsvaren kom så jag skickade in ett test till. Men när det visade samma sak var jag tvungen att inse det, säger uppfödaren.

PSSM1 är en genmutation som bland annat kan ge korsförlamning.

”Det är tufft”

– Det är jättetråkigt. Nu har jag två avelshingstar som är oanvändbara. Det är tufft och jag kan inte säga annat än att jag har tappat gnistan för att hålla på nu.

Helena Grühb har fött upp new forestponnyer utanför Skurup i Skåne i 30 år och Dimmans Emir är en av flera godkända hingstar. Hemma på gården har hon runt 15 hästar, och hon äger ytterligare en handfull som är utplacerade hos olika ryttare för att utbildas och tävlas. Dimmans Emir har också en ryttare kontrakterad resten av detta år och hela nästa.

Fortsätter testa

Efter testresultatet har Helena Grühb fortsatt att testa sina hästar, en generation i taget. Dessbättre har det visat sig att samtliga sju avkommor efter Dimmans Emir som hon äger inte bär på den defekta genen.
– Det kändes helt osannolikt, säger Helena Grühb.

Totalt har nio av hingstens avkommor testats, och en av dem har visat sig bära på genen.

Dimmans Eros och hans son Dimmans Helios är också testade och visade sig inte bära på PSSM1-anlaget.

Tänker framåt

Trots allt försöker Helena Grühb att tänka framåt och hon har betäckt tre ston i år. Dimmans Emir kommer att behållas som hingst.
– Det kan ju bli någon förändring, till exempel att det kommer mer underbyggd forskning när det gäller den här genen, säger hon.

Även Idyllens Stuteri har PSSM1-genen i sin besättning och har fått ta avelshästar ur avel.

 

Läs mer om PSSM1 i nästa nummer av Ridsports pappersupplaga.

Fakta

PSSM1

  • Fullständigt namn Polysaccharide Storage Myopathy.
  • Kan orsaka mer eller mindre allvarliga symptom hos hästar som har anlaget, till exempel korsförlamning, hälta, stelhet och muskelstörningar.
  • Ett överaktivt enzym hos hämtar upp socker så snabbt ur blodflödet att glykogenet inte hinner förgrenas på ett normalt sätt, utan det defekta glykogenet ansamlas i muskelcellerna.
  • En del hästar med anlag för PSSM1 får inga symptom.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden