Hästägartips
27 februari 2021 18:04
Ridsportplus

”Du ska inte behöva välja bort att ringa veterinären”

Värd varenda krona2020 bad Ridsport åtta hästägare runt om i Sverige att bokföra varenda krona de lägger på sin häst under ett helt år, och här kan du nu se resultatet. Hobbyryttaren Sara Haglöf har varit hästägare i 30 år, och har alltid bokfört sina kostnader.
− Jag väntar fortfarande på den där månaden då det bara är stallhyra och hovslagare som ska betalas.

”Du ska inte behöva välja bort att ringa veterinären”
Sara Haglöf tillsammans med Yellow Bell, som hon köpte i slutet av sommaren. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Att ha häst kan kosta allt från drygt 50 000 kronor på ett år till mer än tre gånger så mycket. Det visar summeringen av 2020 för de åtta hästägare som på uppdrag av Ridsport har bokfört sina kostnader.

Högsta kostnaderna bland de åtta hästägarna hade Sara Haglöf i Skogås, 183 000 kronor.

Detta efter ett år som inte bara varit kostsamt, utan också krävande på andra sätt.
− I somras var jag tvungen att fatta det tunga beslutet att ta bort min förra häst Tiger. Han betydde oerhört mycket för mig, men det fanns ingenting att göra mer. Han hade trasiga gaffelband på båda frambenen, troligen som följd av en medfödd defekt.
− Innan dess hade han fått en fraktur i huvudet efter en spark, och blivit buköppnad för kolik, så det kändes så orättvist med denna skada när vi gått igenom så mycket.

Tvungen att bestämma sig snabbt

Det var aldrig tal om något annat än att köpa ny häst, och i augusti stod Yellow Bell i boxen i stället.
− Kanske gick det väl fort, och med hästbristen var jag tvungen att bestämma mig snabbt eftersom många ville köpa, berättar Sara Haglöf. Så här i efterhand tror jag att jag hade behövt mer tid för att sörja och smälta allt som hände med Tiger.

Sara Haglöf är den enda hästintresserade i familjen, men sambon stöttar henne och dottern följer då och då med till stallet.
− Min sambo vet hur viktiga hästarna är för mig. Jag tycker om att vara i stallet med allt vad det innebär, stallmiljön och doften av läder. Det är också där jag träffat många av mina vänner.

Ekonomisarahaglof_09
Sara Haglöf Foto: Sandra Nordin Johansson

Får avstå utlandsresor

Att ha häst kostar minst 100 000 kronor per år, har Sara Haglöf insett. 2020 slutade notan på 183 000 kronor med veterinärkostnaderna och avlivningen. Då har hon inte räknat in kostnaden för att köpa ny häst.
− Jag har valt att ha hästen på Kalvsviks Ryttarcenter som är en ganska lyxig anläggning, efter att i många år ha slitit i kollektivstall. Jag väljer att lägga mina pengar på det, och det betyder att jag får avstå utlandsresor. Sedan lägger jag inte så mycket på kläder eller på hemmet.

Sara Haglöf vet hur viktigt det är att ha en buffert.
− Du ska inte behöva välja bort att ringa veterinären bara för att du inte har råd.
− Jag väntar fortfarande på den där månaden då det bara är stallhyran och hovslagaren som ska betalas, men det är bara att inse att oväntade utgifter är det normala som hästägare, säger hon.

Sara
Saras kostnader 2020

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 2/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden