Veterinärt
17 maj 17:29
Ridsportplus

Dyrt vaccin bromsar melanom

HästhälsaHästägare har börjat upptäcka att ett vaccin som utvecklats för hundar också kan hjälpa deras skimlar med tumörer. Men det är en dyr räddning.

Dyrt vaccin bromsar melanom
Veterinär Katarina Tegholm sätter den specialkonstruerade sprutan med melanomvaccin i hästens bröstmuskel. Foto: Ingrid Andersson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När 15-årige skimmeln Dajm undersöktes med munstege för koll av tänderna hittades en melanomtumör inne i kinden. Det fick ägaren att börja vaccinera mot melanom.

Vaccinet Oncept utvecklades för hund för några år sedan och har även börjat användas till hästar. Det tar inte bort melanomtumörerna, men verkar hämma tillväxten. Det har blivit ett alternativ framför allt när tumörerna sitter så illa till att de inte kan opereras.
– Vaccinet ska ges i huden och omfattar fyra grundvaccinationer med två veckors mellanrum, berättar veterinär Katarina Tegholm. Sedan ska hästen vaccineras var sjätte månad livet ut.

Stor efterfrågan

Dajm är nu inne på sin fjärde vaccinationsdos. Han har även några tumörer under svansroten och flera av dessa har blivit plattare sedan han började vaccineras.
– Det är flera hästägare som har upptäckt det här vaccinet till sina skimlar och jag möter ett större intresse och mer efterfrågan för detta än för kvarkavaccin, berättar Katarina Tegholm innan hon sätter den speciellt utformade sprutan i bröstmuskeln på Dajm.

Tumörsjukdomen melanom drabbar i första hand skimlar och kallas ibland just ”skimmelsjuka”. Så många som 80 procent av alla avblekbara skimlar som är äldre än 15 år utvecklar melanom. Dessa kan finnas såväl ut- som invärtes. Oftast visar sig de utvärtes tumörerna under svansen runt analöppningen, bakom ganascherna eller på ögonlocken och tar i regel lång tid att utvecklas. Det förekommer även invärtes melanom som kan uppträda tidigare i hästens liv. Om de sätter sig i tarmarna kan de orsaka viktnedgång och kolik, medan sådana som växer i lungorna kan ge hosta.

49181230_2251595508463080_8238511786496622592_n
Veterinär Katarina Tegholm. Foto: Mette Ottosson

Tumörerna kan skapa problem

Beroende av var utvärtes melanom sitter kan hästen vara besvärad i olika grad. Större tumörer runt analöppning kan till exempel skapa problem med avföringen, medan knutor bakom ganaschen kan hindra hästen att böja huvudet i sidled. Ibland växer det många tumörer ovanpå varandra och de kan spricka, blöda och bli infekterade.

Även om de flesta melanom är godartade i början, kan de övergå till malign form.

Det är mekanismen som bleker hästens hårrem till vit som kan ge hudtumörer. Föl som föds bruna är mer skyddade mot melanom än om de som föds svarta. För fuxföl gäller att det beror på om det är en fux med svartanlag eller ej.

Går inte alltid att operera

I vissa fall kan tumörerna opereras bort, men ibland är de placerade så att de är omöjliga att operera. Då finns möjligheten att testa det här vaccinet som visar lovande resultat även på häst.

Vaccinet hör inte till de billigare, varje omgång kostar mellan 7 000 och 9 000 kronor. Försäkringsbolagen kan ersätta om hästen har uttalade problem och inte har reservation för melanom.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden