Ponny, Sportnytt
10 september 2018 19:00
Ridsportplus

Efter olyckan: Wynja blev förskjuten i hela kroppen

RyttarfysikFör fyra år sedan var EM-ryttaren Wynja Eriksdotter Rubin med om en trafikolycka. Då trodde alla att hon haft änglavakt som bara brutit amen. Det skulle ta hela tre år innan någon upptäckte att olyckan i själva verket gjort att hon blivit sned i hela kroppen.

Efter olyckan: Wynja blev förskjuten i hela kroppen
En trafikolycka gjorde att Wynja Eriksdotter Rubin blev sned i kroppen, något hon inte blev varse om förrän tre år senare. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Wynja minns de där åren med stor frustration. Utvecklingen på hästryggen tycktes stå still och hur gärna hon än ville göra rätt i sadeln var det som om kroppen stod emot. När Wynja första gången skulle börja träna för William Nilsson Fryer förklarade hennes mamma att dottern lätt blev frustrerad och arg när saker inte gick hennes väg. Så här i efterhand tycker Wynja själv inte att det var särskilt konstigt

– Jag kunde ju inte hantera min kropp! Även om jag visste exakt hur jag skulle utföra något och kunde se hela processen i huvudet så gick det inte rent tekniskt.

För William blev det snabbt tydligt att något inte stod rätt till. Wynja försökte men misslyckades och hon förklarar att hennes ponnyer knappt kunde galoppera ordentligt med henne, hon kunde ju inte ge rätt hjälpgivning.
– Det är inte så konstigt att hon var frustrerad, hon visste ju precis vad hon behövde göra, men det gick inte, säger William.

– Han frågade mig vad jag höll på med egentligen, minns Wynja och skrattar till.

– Hon red visserligen på toppnivå i svensk ponnysport men jag såg ju att hennes kropp inte koordinerade överhuvudtaget.

Det var när William pratade med föräldrarna som han fick veta att Wynja varit med om en trafikolycka som alla bitarna föll på plats. Wynja skulle gå över ett övergångsställe då en bil kom från sidan och körde rakt in i henne.

Gjorde en utredning

Snart gjordes en ordentlig utredning och det visade sig att Wynja var förskjuten i hela kroppen och höfterna satt på olika höjd. Både sjukgymnast, naprapat och personlig tränare med elitidrottare som specialitet togs in och sakta men säkert blev Wynja bättre.

– Ingen av hennes tidigare tränare hade tagit tag i det här på allvar, säger William och ifrågasätter varför vi är så duktiga på att prata om att ta hand om hästens fysik men ibland glömmer bort ryttaren.

Wynja_2_dsc2945
Det är lika viktigt att träna sin egen fysik som hästens, menar elitryttaren och tränaren William Nilsson Fryer. Foto: Natalie Lindholm

– Träningen jag håller på med nu gör ju inte bara att jag rider bättre utan också att jag kommer hålla längre som ryttare, menar Wynja.

Både hon och William är rörande överens om att vi måste börja titta mer på hur ryttaren faktiskt ser ut i kroppen, innan vi kommer till elitnivå.
– Jag har sett många väldigt duktiga ryttare som sitter riktigt snett, säger William men konstaterar att om du är tillräckligt skicklig och balanserad i sadeln så kan du reda ut det ändå.

– Ingen människa eller häst är precis liksidig, det handlar mycket om att hitta kroppsmedvetenhet och bli atletisk som ryttare för att väga upp för snedheten.

Viktigt med egen bra fysik

Williams råd till andra ryttare; Fokusera mer på din egen fysik:
Enligt William möter han ofta unga fälttävlansryttare med dåligt självförtroende. Något han tror kommer ur en brist på kroppskontroll.

– Man måste träna unga ryttare på samma sätt som man tränar unga hästar. Först bygga upp styrkan och sen börja med det tekniska, förklarar han och säger med bestämdhet att många ryttare utsätter sina kroppar för påfrestningar de egentligen inte klarar av.

– Om du känner att du sitter fast i kroppen, eller att träningen går trögt, ta hjälp av en legitimerad sjukgymnast som kan scanna igenom din kropp.

William vill att det ska bli lika vanligt att anlita en personlig tränare som det är att anlita dressyrtränare, eller hopptränare, idag.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden