Ponny
26 november 2017 12:00
Ridsportplus

Efter Ponny-SM: Nu siktar Pontus internationellt

BilldalPontus Wettersten, 15 år, tog guld på inomhus-SM i hoppning i Billdal. Han red connemarastoet Poetic’s Floura, familjens egen uppfödning.

Efter Ponny-SM: Nu siktar Pontus internationellt
Pontus Wettersten tog SM-guld med familjens egen uppfödning Poetic’s Floura, ett sto som var rätt vild som ung. Foto: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Pontus Wettersten är full av beröm för sin ponny och säger att det är lite speciellt att rida felfritt på en sådan svår SM-bana.
– Jag är ganska ny på Msv A-höjd, och det här var nog en av de svåraste banor som jag har ridit. Det var tuff konkurrens. Många bra som var med.

Nästa stora utmaning i ponnysammanhang blir finalen i Baltic Cup i Vilhelmsborg i Danmark, och nästa år är planerna att tävla mer utomlands. Men just nu direkt efter ponny-SM var siktet inställt på en helt annan sak: junior-SM veckan efter, även det i Billdal, med hästen Ice of Diamonds SN.
Pontus lät inte skämmas för sig, det blev en åttondeplats i tuff konkurrens.

Svenska mästare vid

Hopp SM i Billdal 2017

  • Kat B: Filippa Lagergren, Båstads RK/ Rendene Piccolo.
  • Kat C: Lilly Johansson, Hittarps RK/ Small Titan.
  • Kat D: Pontus Wettersten, Halmstads FRK/Poetic’s Floura.
  • Children: Beata Hermelin,  Flyinge RF/VDL Titanic.

Pontus tränar för Ted Nätterqvist.
– Han är bestämd och säger till, det är inte bara beröm, säger Pontus, som tycker att det är bra och känner att Ted engagerar sig.

Lärde sig rida på Mimosa

Pontus började rida i treårsåldern. De senaste fem åren har bestått av tävling och träning. Han berättar att Floura var ung och vild och ingenting som han klarade av – hans storasyster red in stoet.
Själv fick han en läromästare i Hembys Mimosa, en äldre new forest i kategori C som var tryggheten själv. Det var Mimosa som Pontus lärde sig att rida på.
– Utan henne hade jag aldrig varit där jag är nu. Alla borde ha en sådan ”basic” ponny att lära sig på.

Mimosa är nu 21 år och bästa kompis i hagen med Floura.
SM-arrangemanget i Billdal med ponny- och children-mästerskap har fått mycket beröm från olika håll. Fredrik Malm byggde banorna, som var utmanande att ta sig an.

I kategori B gick sju felfria till omhoppning – där red de tre medaljörerna felfritt igen.
I kategori C gick två till omhoppning om guldet, en nollade. I kategori D tog sig fem till omhoppning – två felfria, efter Pontus kom Frida Karlsson/Tinnerath Lad (silver). I children fyra till omhoppning och endast en, Beata Hermelin på VDL Titanic, var felfri även där.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden