Avelsnyheter
7 juni 2020 15:01

Efter strulet med importsperman – nu är fölet fött

FöllyckaTurerna kring importsperman blev rena mardrömmen när Nathalie Kristiansson försökte få sitt sto dräktigt. 40 000 kronor senare lyckades hon till slut – efter att ha valt en annan hingst stationerad i Sverige. Nu har fölet kommit. "Han är allt det jag önskade mig", säger Nathalie Kristiansson.

Efter strulet med importsperman – nu är fölet fött
Nathalie Kristiansson är väldigt glad över nytillskottet efter alla turer med försvunna doser och resor till Danmark. Foto: Privat

Nathalie Kristiansson betalade över 40 000 kronor innan hennes sto Rebilla blev dräktigt. Först när hon tröttnade på strulet med importsperman och valde en hingst i Sverige fick hon lön för mödan. Något som Ridsport nyligen berättade om i serien Spermalotteriet.

Nu har det efterlängtade fölet kommit – och det blev en liten hingst efter nyligen bortgångne dressyrhingsten Dream of Heidelberg II.
– Vi är så glada, han är så otroligt fin! Jättesocial är han också, annars brukar de vara lite blyga. Men han gnäggar på alla och kommer fram, berättar Nathalie Kristiansson.

Hon var mycket väl bekant med Dream of Heidelberg II efter att tidigare ha jobbat på Stall Fjälkinge där han var stationerad.
– Jag har alltid tyckt jättemycket om ”Dream” och velat ha en avkomma. Det var grundtanken från början, berättar Nathalie.

Men innan det var dags blev hon övertalad att välja en utländsk hingst av en köpare som ville ha ett föl efter just den hingsten – och som gillade hur Rebilla rörde sig. Nu blir det ingen affär.
– Det här är inte vad de tycker om, säger Nathalie som ändå är väldigt glad över att ha fått ett föl efter sin favorithingst.

Döpt efter rockgrupp

Nathalie hade lovat hingstägaren Carina Forsén att döpa fölet efter fadern. Tillsammans med det egna konceptet att döpa alla uppfödningar på temat rockgrupper blev namnet till slut ”Dreamtale NK”.

Rebillas första föl gick förlorat på grund av abortvirus 2017, därefter fick hon ett föl efter Hip Hop och ett efter Singular LS La Silla. Hip Hop-fölet såldes till en dressyrryttare och ska ridas in till hösten och 1-åringen efter Singular ska Nathalie behålla själv. Det nyfödda fölet är Rebillas första egentliga dressyrföl.
– Jag är ju hoppryttare så planen är att sälja honom. Om jag gör det nu eller om tre år, det får vi se. Jag kanske behåller honom tills han blir tre så att han kan få löshoppa, skrattar Nathalie.

Skicket försvann

Rebilla ska betäckas igen, men den här gången blir det med en hingst stationerad i Sverige från start. Aldrig att Nathalie gör om samma resa som sist. Än idag har hon inte fått några som helst svar från spermaimportören angående alla turer.
– De har varit dåliga på i princip allt. En gång försvann skicket och de bara ”jaha, det var ju tråkigt”. Många andra erbjuder till exempel halva språngavgiften året efter, men här svarar de inte ens.

Nathalie har fått många reaktioner kring att hon gick ut och berättade i Ridsports serie Spermalotteriet – om hur man som liten uppfödare riskerar att lämnas åt sitt öde när spermaimporten fallerar.
– Det är många som tycker det är modigt att jag vågade uttala mig om det. Ingen har sagt något negativt utan alla tycker det är bra att jag lyfter detta.

Här under kan du se det lilla livet på film.
– Han är allt det jag önskade mig, säger Nathalie Kristiansson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden