Avelsnyheter
14 maj 16:36
Ridsportplus

Efterlängtad föllycka – Mazy och Skylines föl är här: ”Jättekul att allt gått så bra”

AvelFölet efter framgångsrika Skyline To Be och Mazy Klövenhöj har kommit till världen. Uppfödare Annette Karlsson berättar mer om nytillskottet och framtidsplanerna.

Efterlängtad föllycka – Mazy och Skylines föl är här: ”Jättekul att allt gått så bra”
Ett litet stoföl föddes den 14 maj e. Skyline To B u. Mazy Klövenhöj. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Mazy Klövenhöj (SWB sto f -08, e Bocelli-National Zenith xx, uppf/äg Annette Karlsson och Aksel Primdahl) har ridits och tävlats framgångsrikt av Johanna Due Boje de senaste åtta åren. Ekipaget har bland annat representerat Sverige vid världscupfinalen i Omaha 2023. Stoet står uppstallad hos Johanna för träning och ägs fortfarande av uppfödarna.

  Hingstval

  Det har länge varit uppfödarens dröm att Mazy skulle få minst ett föl och år 2023 gjorde man ett första försök. Förra året inseminerades stoet och det tog sig på första försöket. Embryotransfer gjordes till ett av uppfödarens mottagarston.

  Valet av hingst föll på nu 6-årige Skyline To B (SWB e Blue Hors St. Schufro-Ampere), som ägs av dressyrryttaren Carl Hedin.
  – Jag har varit inblandad i hingstvalet men det är såklart ägarnas val i slutändan. Jag tycker väldigt mycket om St. Schufro själv, och jag har tyckt otroligt mycket om Skyline hela tiden. Han är ju ännu lite mer långbent och ädlare än sin pappa, sa Johanna Due Boje förra året i samband med insemineringen av stoet.

  ”Väldigt pigg och glad”

  Uppfödare Annette Karlsson berättar mer om stofölet som kom till världen den 14 maj.

  – Allt har gått bra, det känns så skönt nu när fölet är fött. Hon var beräknad till den 1 maj, så vi har väntat med spänning i två veckor. Även om vi haft kamera och larm så är man ju ändå vaken halva nätterna, man vågar inte chansa, säger Annette. 

  Vad fölet ska heta är ännu inte bestämt. 

  – Hon är väldigt pigg och glad. Efter 20 minuter hoppade hon upp och började leta efter mat, det verkar vara en kavat liten fölunge. Även mottagarstoet Fiona mår superbra. Hon är stor och snäll och har haft föl förut. Det märktes att hon visste vad som hände så det var inga problem, säger Annette. 

  Möjlighet till fler föl från Mazy

  Planen är att behålla fölet och de hoppas på en fin framtid inom familjen. 

  – Vår äldsta dotter, som red Mazy från början, blir kanske sugen på att rida den här hästen i framtiden, säger Annette. 

  Genom embryotransfer fick familjen alltså sin första avkomma efter sin egna uppfödning Mazy Klövenhöj. De funderar på att försöka igen, men har inte bestämt sig ännu för när det skulle ske.

  – Ja vi får se om det finns möjlighet att göra något mer embryo, antingen i år eller något annat år. Det är ju inte helt gratis, vi får se hur det blir. Men Mazy var väldigt lätt att få dräktig, det tog sig på första försöket. Det var likadant med Mazys mamma en gång i tiden, det gick också på första försöket så på det sättet har det gått smidigt. 

  Även om Annette och familjen har fött upp många hästar tidigare så är det något speciellt med denna uppfödning. 

  – Alla föl är viktiga, men visst känns det som vi har väntat lite extra på det här. Det har ju varit en lite annorlunda process för oss. Det känns jättekul att allt gått så bra.

   

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden