Fälttävlan
22 september 2021 06:20

EM i fälttävlan på mark som gett Sverige guld

EM i fälttävlanSka vi få se en ny bragdinsats av svenskarna, likt den på EM 2019? I dag inleds Europeiska Mästerskapen i fälttävlan i i Schweiz, och sist det begav sig hos den värdnationen blev det lagguld för Sverige.

EM i fälttävlan på mark som gett Sverige guld
Titelförsvararna Ingrid Klimke och SAP Hale Bob Foto: Oliver Hardt/Getty Images för Fei

EM i fälttävlan 2019 gick i tyska Luhmühlen och blev en rysare för svensk del, eftersom en OS-plats stod på spel. Sverige klättrade från en åttondeplats efter dressyren till en femteplats efter terrängen för att till sist ta en bronsmedalj och kvala till OS i Tokyo, där det som bekant inte alls gick svenskarnas väg.

Förhoppningsvis är det revanchsugna svenska ryttare som kommer till start i Avenches. Det finns också gamla meriter att leva upp till. Sist EM i fälttävlan avgjordes i Schweiz, 1983, vann det svenska laget EM-guld.

I laget ingick Christian Persson/Joel, Göran ”Yogi” Breisner/Ultimus, Sven Ingvarsson/Doledo och Jeanette Ullsten/Noir. Christian Persson tog också individuellt brons.

Den här gången utgörs det svenska laget av Malin Josefsson, med Golden Midnight, Christoffer Forsberg med Hippo’s Sapporo, Malin Petersen med Charly Brown och
Sara Algotsson Ostholt med Chicuelo.

Aminda Ingulfsson lämnade sent återbud eftersom Hot Cup VH inte var helt fräsch och har ersatts av Christoffer Forsberg i laget. På plats finns också Sofia Sjöborg med Bryjamolga vh Marienshof Z som rider individuellt.

De möter ett värdigt motstånd. Ingrid Klimke som vann EM-guld både 2017 och 2019 jagar en tredje mästartitel, och det på samma häst som vid de tidigare segrarna, SAP Hale Bob.
Lyckas hon ta ett tredje guld på samma häst blir hon historisk.

Klimke har dessutom precis kommit tillbaka efter en avfallning på försommaren som ledde till frakturer på bröstbenet och nyckelbenet.

Bland utmanarna finns bland annat regerande världsmästaren, Ros Canter från Storbritannien och Allstar B, fyran på FEI-rankningen Piggy March, också från Storbritannien, samt Klinkes nationskollega, Michael Jung, som rider Fischerwild Wave. Däremot kommer världsettan på rankningslistan, Oliver Townend, inte till start.

I lagtävlingen kommer 13 nationer till start, däribland titelförsvarande Tyskland och silvermedaljörerna från 2019, Storbritannien.

Övriga nationer är Belgien, Frankrike, Irland, Italien, Nederländerna, Ryssland, Spanien, Sverige, Tjeckien, Österrike och värdnationen Schweiz.

EM inleds med hästbesiktningen i dag, onsdag. Därefter blir det dressyr under torsdag och fredag, terräng på lördag och banhoppning på söndag.

Program för EM

Start- och resultatlistor

FEI:s lista över alla deltagare

SVT sänder terrängen på lördag och banhoppningen på söndag

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden