Fälttävlan
5 februari 2023 19:04
Ridsportplus

EM-medaljör pensionerad: ”Geni och galenskap”

InternationelltDe tog EM-brons 2019, var bästa svenska ekipage på VM 2018 och vann Friends inomhusfälttävlan 2017. Men nu har Louise Romeikes trotjänare Waikiki gått i pension. "Hon var inte enkel i början, då kunde jag inte tänka mig att det skulle bli så bra som det blev", säger fälttävlansryttaren.

EM-medaljör pensionerad: ”Geni och galenskap”
Louise Romeike och Waikiki vid VM 2018. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Tysklandsbaserade landslagsryttaren Louise Romeike och Waikiki (HOLST sto f-06 e Quinar-Cassini 1, uppf Hans Thomsen, äg Louise Romeike och H Thomsen), ”Kicki”, har haft en lång karriär tillsammans med hela tio internationella säsonger. 
  – Hon är en av de första hästarna som jag själv har utbildat till allra högsta nivån, det blir ju något speciellt, säger Louise Romeike. 

  På det mer personliga planet betydde hon mycket för mig när jag arbetade mig tillbaka från min allvarliga skada 2016. Louise Romeike

  Nu har skimmelstoet gått i pension, 17 år gammal. 
  – Hon är pigg och fräsch och så. Men när jag började matcha henne mot VM förra året kändes det som att lite av hennes driv var borta och då tyckte jag det var dags att pensionera henne, säger Louise Romeike. 

  Minnena tillsammans med Waikiki är många. Ekipaget höjdes till skyarna av den svenske förbundskaptenen Fredrik Bergendorff i samband med lagbronset på EM i tyska Luhmühlen 2019. Året innan var ekipaget bästa svenska ekipage på VM i Tryon och året innan det presenterade de sig ordentligt för den svenska publiken när det blev seger i Friends inomhusfälttävlan. 

  Nations Cup

  Genom åren har det också blivit starter i Nations Cup, massor av internationella placeringar och även segrar upp till fyrstjärnig nivå. 

  – Allt det är starka minnen, så klart. Men på det mer personliga planet betydde hon mycket för mig när jag arbetade mig tillbaka från min allvarliga skada 2016. Hon var den första hästen jag red efter det. Jag hade frakturer i min vänstra höft och vänster sida av bäckenet. När jag skulle sitta upp gjorde jag det med mina kryckor och från höger sida. Hon har alltid varit lite halvgalen och vild, men under den perioden var hon som en nybörjarhäst, fortsätter Louise Romeike. 

  Till salu först

  Louise Romeike och Kicki träffades när ryttaren arbetade hos nuvarande tyske förbundskaptenen Peter Thomsen. Där var det temperamentsfyllda stoet placerat för att säljas. 
  – Kicki kallades för Satan hos sin uppfödare. Hon var inte enkel i början, då kunde jag inte tänka mig att det skulle bli så bra som det blev, hon pendlar mellan geni och galenskap. Hon var till och med aggressiv och sparkades och bet. 

  Det var också hos Peter Thomsen som Louise Romeikes historia med Waikikis nära släkting Wieloch’s Utah Sun, började. 

  Vändningen i stoets utveckling kom 2017 när Louise Romeike köpte in sig på stoet.
  – Då slutade vi med att låta kunder titta på henne. Hon blev störd när andra red henne och det blev också svårare för mig att rida henne efter provridningarna. Men ganska snabbt efter köpet gick det mycket bättre, säger Louise Romeike. 

  Waikiki_louise2
  Bandet mellan Louise Romeike och Waikiki blev extra starkt efter ryttarens svåra skada. Foto: Privat
  Louise Svensson Jähde - Waikiki 207 Fj-8248
  Louise, då Svensson Jähde, och Waikiki på väg mot seger i inomhusfälttävlan 2017. Foto: Roland Thunholm
  Ridsport
  Louise Romeike och Waikiki gör sitt dressyrtest på VM i USA 2018. Foto: Roland Thunholm
  Ridsport
  Louise Romeike och Waikiki vid VM i Tryon 2018. Arkivbild: Roland Thunholm
  Ridsport
  Louise Romeke och Waikiki blev bästa svenska ekipage vid VM 2018 med en 29:e plats. Foto: Roland Thunholm
  Ridsport
  Louise, då Svensson Jähde, och Waikiki vid VM 2018. Foto: Roland Thunholm
  Waikiki_hage
  Waikiki går numera hos sin uppfödare och förhoppningen är att hon ska kunna bli mamma till några föl i framtiden.

  Stoets styrka har alltid varit terrängprovet.
  – Jag minns EM-terrängen 2019 där vi tog medalj, det kändes som en stilterräng. Hon har alltid varit helt fantastisk i terrängen, hon tyckte att det var så himla kul och hon var så bra på det. 

  – Däremot har det alltid varit lite svårt dressyren på mästerskap där hon blev spänd i den speciella atmosfär som är då.

  Pigg och fräsch

  Waikiki är pigg och fräsch och går nu i en stor gräshage hos sin uppfödare tillsammans med andra ston.
  – Hon har haft ett föl som yngre och tanken är att hon ska få fler nu, säger Louise Romeike.

  Ekipagets sista tävling var i tyska Aachen i somras. Där åkte en sko av i hoppningen och Louise Romeike valde att avstå den avslutande terrängen. Tävlingen innan det var en CCI3*S i Tyskland som ekipaget vann. 
  – Jag har många spännande hästar i olika åldrar. De är kanske inte klara för mästerskap nästa år, vi får se hur det går med allt. De måste få den tid de behöver, säger Louise Romeike, som bland annat har Caspian, som fick utmärkelsen Morgondagens häst förra året, i stallet. 

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden