Hoppning, Ponny
6 december 2018 10:35

Emanuelssons rekorduppfödning pensioneras

PensioneringEfter en makalös karriär med rekordmånga EM är det dags för familjens Emanuelssons uppfödning Nikolina att dra sig tillbaka.

Emanuelssons rekorduppfödning pensioneras
Nikolina på sitt sista EM, tillsammans med Maria Noerregaard Langhoff. Foto: Madeleine von Koch

D-ponnyn Nikolina (sto f -97 e Niklas u Elvira e Everest, uppf fam Emanuelsson) har varit med i toppen i många år. Hon började tävla i början av 2000-talet i Sverige och vann SM med Sara Nytorp och tog dubbla brons med Caroline Gustavsson. Nikolina har sedan dess gått internationellt under både dansk och tysk flagg.

Årets EM, där hon var en av tre helt felfria fram till finalen med danska Maria Noerregaard Langhoff, var enligt arrangörens uppgifter hennes makalösa tionde EM, vilket är rekord för hopponnyer.

Nu berättar danska Ridehesten att Nikolina ska pensioneras.
”Det är med blandade känslor vi pensionerar henne, men hon slutar på topp och det finns ingen som kan ta ner henne därifrån”, säger ryttaren Maria till Ridehesten.

När Ridsport intervjuade Maria om hennes svenskponny på EM (läs artikeln här) berättade Maria att Nikolina har varit en fantastisk läromästare. Hon har även sina egenheter och är inte är trevlig mot andra än sina absolut närmaste.
– Hon är diva. Hon vet att hon är bäst och är stallets drottning.
– Men, hon har en hästkompis åtminstone. Vi köpte Nikolina tillsammans med en till hopp-ponny från Tyskland och de har känt varandra länge, så Nikolina gillar henne.

Nytorp Sara-nikolina3
För 14 år sedan tog Sara Nytorp och Nikolina SM-guld. Foto: Roland Thunholm
Gustafsson Caroline1
Nikolina på Falsterbo Horse Show med Caroline Gustavsson år 2005. Foto: Roland Thunholm

Nikolinas

framgångsrika far & mor

010310-björe-niklas 1Foto: Roland Thunholm

SWB-hingsten Nicklas 916 (f-89 e Irco Maco-Lambert, uppf Familjen Emanuelsson) hade en lång och framgångsrik tävlingskarriär med ett flertal ryttare. Lotta Björe (tidigare Emanuelsson) lotsade honom till SM-guld 1999, och Nicklas tävlades även internationellt med Grand Prix-placeringar.

Elvira Sara NytorpFoto: Krister Lindh

D-ponnyn Elvira (SWB, f-93, e Everest u Cornelia e Jaspar, uppf Familjen Emanuelsson) hade även hon en framgångsrik karriär med olika ryttare.  Hon tävlade till 21 års ålder och vann bland annat SM-guld med Emma Emanuelsson och Sara Nytorp, som även vann SM med Nikolina, samt tog individuellt NM-silver och EM-silver i lag.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-