Krönika
11 mars 2021 06:20

En ridsport skakad i grunden

LedareCoronapandemin har vi lärt oss leva med, men när EHV-1 slog ned med full styrka skakades ridsportvärlden - och i skrivande stund befinner vi oss fortfarande i ett extremt kritiskt läge. Ridsports webbchef reflekterar över den nya situationen, och tipsar om de upplåsta artiklarna som kan hjälpa i kampen mot smittspridning.

Det senaste året har jag ovanligt många gånger känt min inre treåring pocka på uppmärksamhet. Så där att jag bara vill lägga mig rakt ner på marken och skrika på verkligheten och virus i synnerhet. Jag tror inte jag är alldeles ensam om den känslan i denna pandemivardag.

De senaste veckorna har varit särskilt turbulenta. Utbrottet av EHV-1 på hopptouren i Valencia har inte undgått någon. Verkligheten som utspelat sig där, och i stall i länder dit insjuknande hästar anlänt, består av scener så fruktansvärda att vi här på sajten gått ut med varningar till känsliga tittare vid en del av det material vi valt att publicera. Det händer inte särskilt ofta på Ridsport.

Det är för väldigt många, inklusive de svenska teamen på plats i Spanien, livsverk som försvinner i utbrottet.

I skrivande stund befinner vi oss fortfarande i ett extremt kritiskt läge. Det enda som är riktigt säkert är att fler hästar med stor sannolikhet kommer att insjukna i denna fruktansvärda sjukdom, flera av dem kommer inte att överleva. Det är för väldigt många, inklusive de svenska teamen på plats i Spanien, livsverk som försvinner i utbrottet.

Coronapandemin vi alla lärt oss leva med, och där stallet och hästarna har varit ett andningshål för många, är nu i en egen virusmardröm där det kan svänga oerhört snabbt.

Att Svenska Ridsportförbundet infört totalt tävlingsstopp under mars månad är helt rätt beslut. Det finns redan konstaterade fall i Sverige, kopplade till Valencia. Det är nu upp till varje hästägare att vara delaktig i att stoppa spridningen och en god start är att förkovra sig. Här på sajten har vi ett stort paket med upplåsta artiklar som handlar om hur du kan stoppa smittan i tid – läs dem och sprid dem vidare i dina nätverk. I kampen mot virus är kunskap ett ypperligt vapen. Du hittar det upplåsta paketet här.

Här på sajten har vi ett stort paket med upplåsta artiklar som handlar om hur du kan stoppa smittan i tid.

I det senaste numret av Ridsport fokuserar vi på en annan mardröm. Nämligen smärta i underlivet. För många ryttare ett tabubelagt ämne som skapar både genans och frustration. Vi hoppas och tror att vår reporter Lena Särnholms text kommer ändra på den saken.

Tummenupp
Vi lyfter varandra

#vilyftervarandra
Jag vill hylla Göran Åkerström, FEI:s chefveterinär, som är en av dem som styr upp EHV-1-kaoset i Valencia.

 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden