Krönika
31 januari 2021 12:16

Räkna med bråk

HoppkrönikaInget är som vanligt, men Ridsports hoppkrönikör Christel Behrmann försöker gå igenom vad som väntar för de svenska hoppryttarna under det kommande året. Några nationella tävlingar har börjat ligga öppna för anmälan, men vilka ska egentligen få tävla? Christel tror att man får räkna med bråk. Och ett OS i Tokyo - kommer det verkligen kunna gå att genomföra?

Räkna med bråk
Ridsports krönikör Christel Behrmann. Foto: Roland Thunholm

Hur är det nu man säger – nytt år, nya möjligheter? Det är ju så man brukar känna inombords när året ligger nytt och lockande. Men inget är som det brukar, det har vi alla märkt av.

Ingen vet egentligen hur det här året kommer att se ut tävlingsmässigt. Nationellt är redan flera tävlingar inställda, men några ligger öppna för anmälan. Bara för proffs- och elitryttare — det vill säga de med F-skatt (eller anställningsbevis) som lever på sin hästverksamhet.

Ett nytt anmälningssystem för selektering av ryttarna gjordes och inte oväntat blev det kaos direkt. Vilka är att räkna som proffs, vilka F-skatteryttare har hästarna som huvudsaklig inkomstkälla? Det är Svenska Ridsportförbundet med Andrea Barth, verksamhetschef för sport och tävling, i spetsen som ska avgöra. Ingen avundsvärd uppgift, räkna med bråk. Kanske kan ”övriga” också få tävla så småningom, men när vet ingen helt säkert.

Inget är som det brukar, det har vi alla märkt av.

Internationellt vet vi inte heller riktigt hur det kommer att se ut, men Gothenburg Horse Show jobbar vidare med sitt världscupfinalmeeting i påsk. Hur det nu ska bli när hoppningen (än så länge) inte genomfört ett enda kval.

Också OS-arrangörerna i Tokyo är positiva och planerar invigning den 24 juli. Men kommer det verkligen att kunna fungera? Andra sporter, exempelvis JVM i ishockey och VM i handboll, har skapat ”bubblor” där alla involverade måste befinna sig och covidtester har genomförts kontinuerligt. Då har det gått att genomföra. Men ett OS? Med idrottsmän och ledare från hela världen, som i antal stiger långt över 10 000? Som pandemiläget ser ut i världen nu verkar det omöjligt, trots vaccin.

Ändå, håller man på med idrott på högsta nivå måste man planera grundligt, vare sig måltävlingen blir av eller inte.

Det är just vad det svenska hopplaget gör. De tre ”ankarhästarna”, H&M Indiana (Malin Baryard Johnsson), H&M All In (Peder Fredricson) och Mary Lou (Henrik von Eckermann) har inte synts till på länge och det har varit enligt ritningarna. Alla tre har vilats och tränas nu metodiskt upp. Alla tre har all den erfarenhet som krävs, de behöver inte åka ut för att lära sig på de stora banorna, de ska ”bara” vara i toppform till OS och det är dit hela upplägget är riktat.

Som pandemiläget ser ut i världen nu verkar det omöjligt, trots vaccin.

Indiana tävlar i Spanien i januari, All In och Mary Lou byggs än så länge upp på respektive hemmaplan. Tillsammans med förbundskapten Henrik Ankarcrona har vägen mot Tokyo noga stakats ut.

Mer realistiskt (och hanterligt) ur arrangemangssynpunkt är EM (både hoppning och dressyr) i tyska Riesenbeck den 30 augusti till 4 september. FEI ville inte ha något EM när nu OS skjutits upp, men ryttarna och det europeiska förbundet EEF fick FEI att ändra sig. Med finaler i Nations Cup i Barcelona den 30 september-4 oktober lär det bli en tuff sensommar för hästarna.

Tummenupp
Tummen upp

#vilyftervarandra
Jag hyllar Jana Wannius för att han i april öppnar Falsterbos tävlingsbana för kvalklasser så att de unga hästarna ska hinna förberedas för Scandinavian Open.

 

Tummenned
Tummen ned

Hästmarknaden
Det rapporteras vara stört omöjligt för hobbyryttarna och ridskolorna att få tag på ändamålsenliga hästar.

 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden