Hoppning
9 februari 2019 20:35

Deusser vann Europafinalen – Irma sjua

VärldscupenTysklands Daniel Deusser visade klassen när världscupen hade sin Europafinal i franska Bordeux på lördagen. Han vann både tävlingen och västeuropeiska ligan. Irma Karlsson blev sjua.

Deusser vann Europafinalen – Irma sjua
Daniel Deusser. ArkivFoto: Roland Thunholm

Tre svenskar var på plats och Irma Karlsson/Ida van de Bisschop startade allra först.

Ekipaget bjöd på en riktigt fin runda men spänstig hoppning, det blev dock ett nedslag i kombinationen på slutet av den stora banan. Tiden var dock snabb.

Till skillnad från de flesta andra kval tidigare under säsongen verkade inte tiden vara något större problem att klara i grundomgången. Klassen fick några nollor tidigt genom Belgiens båda ekipage Celine Schoonbroodt- de Azevedo/Cheppetta och Francois Jr Mathy/Uno de la Roque.

Efter det blev det en hel del fel, bland annat fick trekombinationen stort utslag.

Stephanie Holmén/Flip´s Little Sparrow gick ut som nummer 16. Det började säkert men sedan kom två nedslag, bland annat i trekombinationen. Det blev 8 fel för ekipaget.

Norge fick en felfri ryttare genom Marie Valdar Longem/Si la Sol de Greenbay Z – tredje nollan i klassen.

Det blev också en avtrillning när fransmannen Aldrick Cheronnets häst tvärstannade på planket. Men det såg ut att gå bra för både häst och ryttare.

Henrik von Eckermann/Toveks Mary Lou startade som nummer 22. Även här blev det ett nedslag i trekombinationen där stoet inte riktigt fick plats. Ekipaget är dock redan klart för världscupfinalen.

Gregory Wathelet, Belgien, och Spaniens Eduardo Alvarez Aznar stod för varsin felfri runda. Irma Karlssons tid visade sig hålla riktigt bra. Tysklands Daniel Deusser blev sjätte ryttaren till omhoppning. Irma Karlsson slutade därmed sjua och är klar för världscupfinalen. Henrik von Eckermann blev åtta.

Daniel_deusser_bordeaux_lr_3
Daniel Deusser på väg mot sin tredje seger i årets världscupserie. Foto: FEI

Omhoppning blev en fartfylld historia där Tysklands Daniel Deusser gick ut sist med Tobago Z. Han visade att det inte är någon tillfällighet att han ledde ligan inför Europafinalen. Han hittade några riktigt korta vägar och kapade ledande Gregory Wathelets tid med långt över en sekund.

Det innebar att Daniel Deusser vann både Europafinalen och den västeuropeiska ligan totalt efter hela tre segrar under vinterns säsong. von Eckermann slutar sjua totalt och Karlsson nia.

Peder Fredricson slutar på 17:e plats och är därmed den tredje svensken som kvalar till världscupfinalen, han har dock nyligen aviserat att han eventuellt inte kommer till start även om han kvalar.

Mer inför Europafinalen

Online-resultat

Arrangörens webbplats

Arrangörens livesändning

Livesändning FEI-tv

SVT Play

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden