Sverige
10 juli 2014 12:31

Dyrast inte bäst i hjälmtest

Det är skillnad på ridhjälm och ridhjälm. Trots att hjälmarna som säljs testas och godkänns, visar ett forskningstest att det är stor skillnad mellan hur hjälmarna skyddar mot skallskador.

Dyrast inte bäst i hjälmtest

Tio av de vanligaste hjälmarna valdes ut för Folksams test och testet visade att det inte är priset som avgör huruvida en hjälm skyddar mot skallskador eller inte. Väljer man någon av de tre hjälmarna som fick bäst i test kan man undvika huvudskador vid olyckor.

Det är tre ridhjälmar som ger bättre skydd än de andra: Back on Track EQ2 som är ”Bäst i test”, samt Horka Red Horse Rider och John Whitaker Victory som utses till ”Bra köp”. Sämst skydd ger ridhjälmarna Mountain Horse AeroPro, Active CRW, Uvex Perfexxion Active och Transformer Lami Cell.

– Varje dag söker fyra ryttare vård för huvudskada på sjukhus. Varannan ryttare har någon gång ramlat av hästen och fått en hjärnskakning, säger Helena Stigson, forskare på Folksam och ansvarig för testerna.

Tio vanliga ridhjälmar har valts ut baserat på samtal med butikspersonal och försäljningssiffror. Alla hjälmar som ingår i testet är sedan tidigare testade och godkända enligt Konsumentverkets CE-normer. Men Folksams test innefattar även snett islag där huvudet utsätts för rotation, något som är vanligt just vid ridolyckor.

– I testerna där huvudet utsätts för rotation är hjälmen Back on Track EQ2 bäst. Men även hos denna hjälm är risken för huvudskador påtaglig. Samtliga ridhjälmar i testet skulle behöva vara betydligt mer skyddande för sneda islag där huvudet utsätts för rotation, samtidigt som Konsumentverkets CE-normer och EU:s krav skulle behöva vara hårdare, säger Helena Stigson.

Folksam har genomfört tre islagstester: två tester som simulerar ridolyckor med sneda islag mot huvudet och ett rakt islagstest**. Det raka islagstestet är det enda som ingår i lagkravet på ridhjälmar.

Här kan du ta del av hela hjälmtestet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden